MSD Kongresi sonuç bildirgesi açıklandı

Demokratik Suriye Meclisi’nin (MSD) Tebqa’da gerçekleştirilen 3’üncü kongresi sona erdi.

Demokratik Suriye Meclisi (MSD) Üçüncü Kongresi Pazartesi günü Tebqa’da 270 delegenin katılımıyla gerçekleştirildi.

Emine Umer ve Riyad Deradr’ın Eşbaşkanlığa seçildiği kongrenin açıklanan sonuç bildirgesi şöyle:

“Demokratik Suriye Meclisi (MSD) 16 Temmuz 2018’de egemenlerden ve çetelerden özgürleştirilen Tebqa’da “Siyasi bir çözüme doğru ve merkezi olmayan demokratik bir Suriye inşası yolunda” sloganıyla yaklaşık 300 delege ve parti, QSD, yurt dışında ve içinden şahsiyetlerin, özerk yönetim kurumları ve sivil örgüt temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşmiştir.

Kürt, Arap parti ve oluşumlarından; toplumsal kesimlerden onlarca kutlama mesajı gelmiş; mesajlarda kongre desteklenmiş ve Suriye’nin, Ortadoğu’nun ve tüm dünyanın içinden geçtiği bu süreçte yürüttüğü mücadele selamlanmıştır.

Mevcut süreçte örgütlü ve demokratik bir görüşün varlığına, sorumluluğa ihtiyaç bulunmaktadır. Ayrıca parti çıkarlarından uzak yaklaşımlar gerekmektedir. Bu esasla Demokratik Suriye Meclisi özerk yönetim ve sivil meclislerin, Demokratik Suriye Güçleri’nin bir çatısıdır. Kongre katılımcıları siyasi çözüm ve diyalogun ülkedeki krizden kurtuluş yolu olarak vurgulamıştır.

Meclis eşbaşkanlarının açılış konuşmalarının ardından, konuklar konuşma yapmış ve kutlama mesajları okunmuştur. Kongre meclis faaliyetlerinin okunması ve değerlendirilmesi, ayrıca büroların çalışma raporları, meclis tüzüğünün okunması ve değiştirilmesi ile devam etmiştir.

Meclis tüzüğünde değişime gidilmiştir. Yapılan değişiklikte; ulusal sorunların çözümünün toplumsal sorunların çözümünün temel olduğu belirtilerek bileşenlerin hakları da aynı şekilde ele alınmıştır.

Katılımcılar Demokratik Suriye Meclisi’nin kuruluşunu, Suriye krizinin çözümünde göz önünde bir adım olarak göstermiş ve meclisin önerilerinin Ortadoğu krizinin çözümünde en uygun yol olduğu belirtilmiştir. Kürt, Arap, Süryani, Asuri, Türkmen Suriyeli tüm bileşenlerin beklentilerinin demokratik bir Suriye inşası olduğu vurgulanmıştır.

Kongrede birçok karara gidilmiş, tüzükte değişiklikler yapılmıştır. Halkların kaderini belirleyecek kurumlaşma ve halkların kardeşliğin stratejisini sürdürme vurgulanmıştır.

Katılımcılar ayrıca Türk devletinin Suriye’deki tüm işgal yöntemlerinin boşa çıkarılacağını, Şehba’da gerçekleştirilen Efrin’i Özgürleştirme Konferansı kararlarının yerine getirileceğini, tüm bölgesel ve uluslararası kurumlarda Efrin halkının geri dönüşünün sağlanmasında çalışılacağını belirtmişlerdir.

Katılımcılar son olarak Emine Umer ve Riyad Deradr’ı meclis eşbaşkanları olarak seçmiş, İlham Ehmed Meclis Yürütme Kurulu Başkanı olarak seçilmiştir. Başkanlık Konseyi’ne 20’si kadın 41 üye seçilmiştir. Konsey üyeleri ilk toplantıda belirlenecektir. Üyeler demokrasi ve özgürlük şehitlerinin izlerini takip edeceklerine ve merkezi olmayan, demokratik bir Suriye inşası için çalışacaklarına söz vermişlerdir.”