Macron: Türkiye ile ‘terörizm’ konusunda konsensüs mümkün değil

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Türkiye ile “terörizmin tanımı” konusunda bir “konsensüsün mümkün olmadığını” belirtti.

Londra’daki NATO zirvesi ardından bir basın açıklaması yapan Emmanuel Macron, Türkiye ile terörizmin tanımı konusunda mümkün bir konsensüsün olmadığını belirterek, YPG’yi “terörist grup” olarak sınıflandırmayı bir kez daha dışladı.

Macron, “Terörizmin tanımı üzerine mümkün olan bir konsensüs görmüyorum” dedi. Türkiye, Fransa, Almanya ve Birleşik Krallık arasında dörtlü buluşma ardından konuşan Fransa Cumhurbaşkanı, “Bu noktada anlaşmazlık halinde olduğumuzu kolektif olarak kabul ediyoruz” diye ekledi.

Macron, “Türkiye, DAİŞ’e karşı mücadeledeki taahhüdünü açıkça vurguladı. Buna karşın, (YPG ve PYD’yi) terörist grup olarak sınıflandırmasından yana olmadığımız da açık” şeklinde konuştu.

Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan NATO zirvesi öncesi, YPG ve PYD’nin “terörist grup” olarak tanınmasını bir şantaj aracı olarak kullanmış ve NATO’nun sonuç bildirgesini imzalamama tehdidinde bulunmuştu. Ancak zirvede Türkiye, sonuç bildirgesini imzaladı.

Fransa, Türkiye ve ABD arasında belirgin bir şekilde ortaya çıkan anlaşmazlıklara rağmen kabul edilen sonuç bildirgesinde, ilk kez Çin’in bir “tehdit” olarak yükselişi kabul edildi. Bildirgede “dayanışma, birlik ve uyuma” vurgu yapıldı.

Zirve öncesi Macron’un “NATO’nun beyin ölümü gerçekleşti” açıklaması, zirveye de damgasını vurdu. Macron, Türk rejiminin Rojava’ya yönelik işgali nedeniyle NATO’yu sert eleştirmişti. Macron ayrıca, Londra’daki açıklamasında Türk devletinin DAİŞ çetelerine yakın aşırılıkçılarla işbirliği yaptığını söyledi. Macron şu ifadeleri kullandı: "Türkiye'ye baktığım zaman şunu görüyorum: Şimdi bizimle beraber çalışanlara karşı savaşıyorlar. Aynı zamanda bazen de IŞİD'le bağlantılı gruplarla beraber çalışıyorlar"

Macron, Salı günü ABD Başkanı Donald Trump ile görüşmesinde yaptığı açıklamada “Türkiye, NATO ile uyumlu olmamayı seçti” dedikten sonra, Erdoğan’a NATO üyesi olarak kalmak isteyip istemediğin soracaklarını kaydetmişti. Macron "Türkiye, güvenlik, ticaret, göç ve Avrupa Birliği konuları ile ilgili olarak Türkiye ile işbirliğini yitirdik" derken, Türkiye ile ilişkilerini gözden geçireceklerini ifade etmişti.