Kuzey Suriye'de seçim sonuçları açıklandı

Yüksek Seçim Komiserliği Kuzey Suriye'de 1 Aralık günü düzenlenen "Yerel Meclis" seçimlerinin resmi sonuçlarını açıkladı. Cizre, Fırat ve Efrin bölgelerinde Demokratik Ulus Dayanışması listesi sandıktan birinci çıktı. 

Kuzey Suriye'de 1 Aralık günü gerçekleştirilen "Yerel Meclis" seçimlerinin resmi sonuçları, Yüksek Seçim Komiserliği tarafından Qamişlo Kantonu'na bağlı Amude kentinde gerçekleştirilen basın toplantısıyla açıklandı. Açıklama, Yüksek Seçim Komiserliği Eş başkanları Emine Hisi ve İzeddin Ferhan tarafından Kürtçe ve Arapça okundu. Seçimlere katılım oranının yüzde 69 olarak kaydedildiği açıklamada, her üç bölgede de seçimlerden Demokratik Ulus Dayanışması Listesi'nin birinci çıktığı belirtildi.

HALKLAR ÇÖZÜM İÇİN SANDIĞA GİTTİ

Kuzey Suriye halklarının, 7 yıllık savaşın ardından Demokratik Kuzey Suriye Federasyonu'nun temelini güçlendirerek Suriye krizine çözüm bulma inancı temelinde bu seçimleri gerçekleştirdiğine dikkat çekilen Yüksek Seçim Komiserliği açıklamasında şu ifadelere yer verildi: "Kuzey Suriye Federasyonu seçimlerinin ikinci aşaması olan Yerel Meclis, belde, ilçe ve kontun meclis üyelerinin belirlenmesi için 1 Aralık tarihinde üç bölgede gerçekleşti. Sabah saatlerinde başlayan seçimlerde halklar oy vermek için sandıklara yöneldi. Ortadoğu ve Suriye'de ilk defa özgür ve şeffaf bir şekilde herhangi bir sorun yaşanmadan ilk defa oy kullanıldı."

BÖLGELERE GÖRE LİSTE VE ADAYLARIN ELDE ETTİĞİ SANDALYE SAYASI

Cizre bölgesi:

Demokratik Ulus Dayanışması Listesi: 2902 adaydan 2718 aday seçildi.

Suriye Kürt Ulusal Koalisyonu Listesi: 99 adaydan 40 sandalye elde etti.

Bağımsız adaylar: 264 adaydan 144'ü seçildi.

Fırat Bölgesi:

Demokratik Ulus Dayanışması Listesi: 954 aydan 847'si meclislere girmeye hak kazandı.

Suriye Kürt Demokratik Birlik Partisi (Wahde): 124 adaydan 40 aday seçildi.

Bağımsız adaylar: 95 adaydan 67'si sandalye elde etti.

Efrin Bölgesi:

Demokratik Ulus Dayanışması Listesi: 1175 adaydan 1056 aday seçildi.

Suriye Kürt Demokratik Birlik Partisi (Wahde): 197 adaydan 72'si seçildi.

Suriye Ulusal İttifak Listesi: 48 adaydan 8'i seçildi.

Bağımsız adaylardan: 68 adaydan 40 aday seçildi.

SEÇİMLERİN BAŞARISI İÇİN ÇALIŞAN HERKESE TEŞŞEKKÜR EDİYORUZ

Açıklamanın sonunda, seçimlerin başarıyla geçmesi için çalışan herkese teşekkür eden Yüksek Seçim Komiserliği, "Özellikle seçim sandıklarında müşahitlik yapan eğitim görevlileri, seçim merkezlerinin güvenliğini sağlayan asayiş üyeleri ve seçimleri takip eden bütün basın kuruluşlarına teşekkür ediyoruz" dedi.

İTİRAZLAR İÇİN 3 GÜN İÇİNDE BAŞVURUDA BULUNULABİLİR

Seçim sonuçlarına itiraz etmek için her listenin bugünden başlamak üzere 3 gün içinde Yüksek Seçim Komiserliğine itirazda bulunma hakkı var.

PARLAMENTO SEÇİMİ OCAK 2018'DE

Kuzey Suriye'de federasyonun temelini oluşturan kurumların inşası için belirlenen üç aşamalı seçim takviminin ikinci aşaması kapsamında halk, 1 Aralık günü sandık başına gitti. Federasyon seçimlerinin ikinci aşamasında ilçe, belde ve kanton meclisi üyeleri seçildi.

Seçimlerin birinci aşaması olan “komün eş başkanlığı” seçimleri 22 Eylül’de düzenlenmişti. Ocak 2018'de yapılması planlanan üçüncü ve son aşamada ise Kuzey Suriye Federasyonu için parlamento görevi görecek Halk Kongresi (Kongra Gel) seçimlerine gidilecek.