Kuzey Suriye’de seçim coşkusu

Kuzey Suriye'de gerçekleştirilen "Yerel Meclis" seçimleri tüm heyecanıyla devam ediyor. Yoğun ilginin olduğu seçimler renkli görüntülere sahne oluyor.

Kuzey Suriye Federasyonu'nda planlanan seçimlerin ikinci aşamasında günün ilk ışıklarıyla beraber seçmenler seçim merkezine akın etti. Yaşlı ve hastalar dahil yoğun katılımın gözlemlendiği seçimlerde coşkulu geçiyor. Kuzey Suriye halklarının gösterdiği büyük ilginin katılım oranının da yükselteceği ifade ediliyor.

Sabah saat 08:00'de başlayan seçimlerde yaklaşık 800.000'nin üzerinde seçmen kartı dağıtılırken, bu sonucun "Komün Eşbaşkanlığı" seçimlerine oranla seçmen sayısında yaklaşık olarak 100.000 kişilik artış olduğunu gösteriyor.

Seçim merkezleri önünde oluşan kuyruklarda bekleyen bebekleri kucağında anneler, yürüteçleriyle gelen engelli yurttaşlar ve oy kullanma merkezleri önünde toplanan çocukların meydana getirdiği görüntü seçimleri şenlik havasında geçen bir atmosfere bürümüş durumda.

Kobane'de bir anne ikiz kızları Şilan ve Zilan ile sandık başına gidiyor. Qamişlo'da Xerbi Mahallesi'ndeki seçim merkezine "şehit namirin" sloganları atarak topluca oy kullanmaya gelen kadınlar ise Kuzey Suriye'de bugün var olan huzur ve güven ortamının gerçek yaratıcılarının 6 yıl aralıksız çetelere karşı savaşarak yaşamını yitirenler olduğunu bir kere daha hatırlatır nitelikteydi. Seçim merkezine ulaşan kadınların attığı zılgıt ve sloganlara orada bulunan diğer seçmenlerde eşlik ederek karşılık verdi.   

HDP, YNK, KDP, GORAN İLE OY VE ÖTESİ SEÇİMLERİ İZLİYOR

Cizre, Fırat ve Efrin bölgelerinde toplam bin 303 seçim merkezinde göre alan 10 bin 825 sandık görevlisi de sandık başına gelen her seçmene oyunu nasıl kullanması gerektiğini gösteriyor. Seçimleri izlemek için gelen Halkların Demokratik Partisi (HDP), Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK), Kürdistan Demokrat Partisi (KDP), Goran (Değişim) Hareketi, Oy ve Ötesi ile Türkiye'den gelen sivil toplum örgütleri seçim merkezlerini dolaşarak gözlemlerini not ediyor.

Kuzey Suriye'de bugün kurulan sandıkların bölge halkları için ifade ettiği anlamı değerlendirmesi için görüşüne başvurduğumuz Gazeteci Hayri Kızıler de, Ortadoğu halkları bir demokrasi örneği olma niteliğindeki seçimlerin bölgenin kaderini değiştirebileceğinin altını çizdi.

Kızıler, "Ortadoğu krizi için bir çözüm kapısı aralanıyor. Bölge halkı ilk defa kendi özgür iradesiyle sandıklara giderek yönetimini seçecek. Ortadoğu şu ana kadar diktatörlük rejimleri biçiminde yönetildi. Bu düzenlenen seçimler ise gerçek demokrasinin en iyi örneği. Hem kadınlara eşit temsiliyet sağlaması hem de yüzde 40'lık kota uygulamasıyla etnik, dini ve kültürel toplulukların yönetimlerde yer almasının sağlanması demokrasi kriterlerinin en üst düzeyde uygulandığını gösteriyor. Diğer yandan seçimlerin gerçekleştiği güven ve huzur ortamı ise Kuzey Suriye halklarının 6 yıldır hayata geçirdikleri öz yönetim modelinin başarısını gösteriyor" değerlendirmesinde bulundu.

Sandıkların saat 20:00'de kapanması bekleniyor. Ancak ihtiyaç görülmesi halinde Yüksek Seçim Komiserliği oy verme uygulamasını saat 24:00'e kadar uzatabilecek.