Kuzey Suriye’de oy verme işlemi başladı

Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu'nda belirlenen 3 aşamalı seçim takviminin ikinci aşaması olan “yerel meclis" seçimleri için oy verme işlemi başladı.

Kuzey Suriye Federasyon'unda belde, ilçe ve konton yönetimlerinin belirlenmesi için düzenlenen "Yerel Meclis" seçimleri için oy verme işlemi başladı. Oylama sabah saat 08:00'den akşam saat 20:00'ye kadar sürecek. Yüksek Seçim Komiserliğinin ihtiyaç görmesi halinde oy verme işlemi en geç saat 24:00 kadar uzatabilecek.

Oy kullanmak için her seçmenin kayıtlı olduğu seçim merkezine beraberlerinde seçmen kartı, kimlik veya pasaportunu götürmesi zorunlu. Cizre, Fırat ve Efrin bölgelerinde toplam bin 303 merkezde seçim sandıkları kurulurken, her merkezde 6 asıl ve 2'si yedek olmak üzere toplam toplam 10 bin 825 sandık görevlisi bulunuyor. Sandık görevlilerinin haricinde Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Kürdistan Demokrat Partisi (KDP), Goran (Değişim) Hareketi heyetleri, Oy ve Ötesi ile Türkiye’den gelen bazı sivil toplum örgütlerinden oluşan gözlemci heyette seçimleri takip ediyor.

Her seçim merkezinde belde, ilçe ve konton meclis üyelerinin seçimi için ayrı ayrı sandıklar kurulurken, her bir sandık için de 3 ayrı renkten oluşan oy pusulaları bulunuyor. Pusulalar, Demokratik Ulus Dayanışması ve Suriye Kürt Ulusal Koalisyonu listesi ile bağımsız adayların isimlerinin yer aldığı bölümler şeklinde hazırlanmış.

Seçmenler, ilçe meclis üyeleri için "Mavi", belde meclis üyeleri için "Beyaz", kontun meclis üyeleri için ise "Gri" oy pusulasına oy vermek istedikleri liste veya bağımsız adayların bulunduğu bölümü işaretleyebilecek. Aynı pusulada iki ayrı bölümü işaretlenmiş oy pusulaları geçersiz sayılacak.

Seçimlerin birinci aşaması olan “komün eş başkanlığı” seçimleri 22 Eylül’de düzenlenmişti. Ocak 2018'de ise üçüncü ve son aşamada aşama olan Halk Kongresi (Kongra Gel) seçimlerine gidilerek, seçim takvimi tamamlanmış olacak. "Komün eşbaşkanlığı" seçimlerinde seçimlerde Yüksek Seçim Komiserliği'nin verilerine göre, yaklaşık 728 bin 450 seçmen sandık başına giderken, "Yerel Meclis" seçimlerinde bu rakamın 800.000'ni aşması bekleniyor.

Seçim Güvenliği ise Rojava Asayişi, Özsavunma Güçleri ve Sotoro Asayiş Güçleri tarafından sağlanıyor. Federasyon genelinde saat 15:00 kadar her türlü kamyon ve motosikletin kullanılması yasak.