Kuzey Suriye Bölge Meclisi Koordinasyonundan sessizliğe tepki

Türk devletinin Efrin ve Kuzey Suriye’ye yönelik işgal saldırılarına karşı uluslararası topluluğun sessizliğine tepki gösteren Kuzey Suriye Bölge Meclisi Koordinasyonu, bölgede insani krizler yaşanmadan saldırıların önlenmesi gerektiğini belirtti.

Kuzey Suriye Bölge Meclisi Koordinasyonu, bölgede Efrin başta olmak üzere yaşanan gelişmelere ilişkin basın açıklaması yaptı. Eyn İsa’daki Demokratik Suriye Meclisi binası önünde gerçekleştirilen açıklamaya, Kuzey Suriye bölge meclisleri yöneticileri, koordinasyon üyeleri ve bölgedeki kanaat önderleri katıldı.

Kuzey Suriye Bölge Meclis Koordinasyonu açıklamasını, Dêrazor Sivil Meclisi Eşbaşkanı Xesan Yusiv okudu.

Suriye’de yıllardır süren savaşa rağmen demokratik özerk paradigma ile örgütlenen Efrin başta olmak üzere Kuzey Suriye kentlerinin güven ve istikrarlı olduğunu belirten Yusiv bu bölgelerin yüzbinlerce sivile ev sahipliği yaptığına dikkat çeken Yusıv, “Efrin bu göçmenleri güvenli, istikrarlı ve özgür bir ortam sundu” dedi.

Türk devleti ile sınır olan merkezlerde Türkiye’nin saldırıları başlamadan önce büyük bir istikrarın hakim olduğuna vurgu yapan Yusiv şunları söyledi:

“Uluslararası devletler Suriye’deki savaşın çözümü için girişimlerde bulunduğu bir dönemde Türk devleti bölgenin en istikrarlı olan kenti Efrin’e saldırdı. Türk devleti bu saldırılarda Cebhet El-Nusra, DAIŞ gibi örgütlerken türeyen terör gruplarını kullanmaktadır. Söz konusu saldırılarda bütün ağır silahların yanı sıra napalm gibi yasaklanmış silahları da kullanmaktadır. Bu saldırılar bölgede insani krizlere varmak üzere ancak uluslararası toplum halen sessizliğini korumaktadır.

AKP hükümeti ve bağlı terör grupları, cenazelere saldırıyor, yurttaşlarımızın malını çalıyor ve sivilleri katlediyor. Bunların hepsi savaş suçudur. İnsanlık dışı saldırılar insani krizlere sebebiyet verecektir.”

Hukuk örgütleri, güvenlik konseyi, BM ve Suriye’deki savaşta parmağı olan güçlerin bu saldırılar karşısında tutum almadığına ve çoğu zaman saldırılardan yana tavır aldığına dikkat çekerek duruma tepki gösteren Yusiv, “Birleşmiş Milletler sivillere yönelik barbarca saldırıları durdurmak yerine özerk yönetimi suçlamaktadır” dedi.

Güvenlik konseyi, BM, Avrupa birliği ile ABD ve Rusya’ya insanlık dışı saldırılara karşı tutum sergileme çağrısında bulunan Yusiv, saldırılarda tüm insani ve uluslararası hukuk kurallarının çiğnendiğini vurguladı.

QSD, YPG ve YPJ güçlerinin direnişleriyle tüm Kuzey Suriye halklarını savunduğunu belirten Yusiv, “Kuzey Suriye halklarının direnişe olan desteklerini selamlıyoruz” dedi.