Koalisyon heyeti ve Reqa Sivil Meclisi’in toplantısı sona erdi

Eyn İsa’da Reqa Sivil Meclisi ile bir araya gelen DAIŞ’e karşı Uluslararası Koalisyon ABD Özel Temsilcisi Brett Mcgurk, Sivil Meclis’e destek sözünü tekrarladı ve “Rejimi Fırat Nehri’nin güneyine çekeceğiz” dedi.

Brett Mcgurk, Uluslararası Koalisyon Güçleri Komutan Yardımcısı Rubet Jones, ABD Dış İşleri Bakanlığı temsilcilerinin de aralarında bulunduğu heyet bugün Fırat Bölgesi Gire Spi Kantonunun Eyn İsa ilçesinde Reqa Sivil Meclisi ile görüştü.

Toplantıda Reqa Sivil Meclisi Eşbaşkanı Leyla Mustefa, meclis üyeleri ve bölge kanaat önderleri hazır bulundu.

Saat 12.00’de başlayan toplantı basına kapalı gerçekleştirildi. Toplantının sona ermesinin ardından Reqa Sivil Meclisi Diplomasi Komitesi Üyesi Umer Eluş toplantıda Sivil Meclis’in, Reqa’da çalışan örgütlerin durumlarının ve Reqa Sivil Meclisi’nin ihtiyaçlarının tartışıldığını söyledi.

Toplantıya katılan meclis üyelerinin verdiği bilgilere göre Kaolisyon’un su, elektrik, enkazların kaldırılması ve özellikle okulların durumlarına ilişkin Reqa Sivil Meclisi’ne sunacağı yardımlar toplantıda konuşulan önemli başlıklar arasında. Ayrıca Mcgurk’un Sivil Meclis’e destek sözlerini tekrarladığı belirtildi.‬ ‫‬

Mcgurk’ün Reqa’daki savaş ve sivillerin korunması, kent altyapısına ilişkin Koalisyon ve QSD’nin özel yollarıyla sivilleri ve kent altyapısını koruduğunu, ancak bazen çaresiz durumların ortaya çıkabildiğini dile getirdiği belirtildi. Meclis üyeleri ayrıca Mcgurk’ün su için projeleri olduğunu ve yakında gerekli yardımların yapılacağını söylediğini de ekledi.

Verilen bilgilere göre, Meclis üyelerinin Suriye rejiminin Reqa sınırına yaklaşmasına ilişkin yaklaşımlarını sorması üzerine Mcgurk; rejimin belli hatları geçmesi halinde karşılık verileceğini ve rejim uçaklarının Reqa üzerinde uçuş yapmasının yasak olduğunu söyledi. Ayrıca daha önce rejim uçaklarının QSD noktalarını bombalaması üzerine müdahale ederek vurduklarını hatırlattı. Rejim güçlerini Fırat Nehri’nin güneyine çekeceklerini de ekledi.