Koalisyon: Çeteler rejim alanlarında rahatlıkla hareket ediyor

DAİŞ’e karşı kurulan Uluslararası Koalisyon’dan yapılan açıklamada, çok az sayıda da kalsalar çetelerin rejimin elindeki topraklarda sorunsuz olarak hareket ettikleri iddia edildi.

Koalisyonun stratejiden sorumlu komutan yardımcısı İngiliz general Felix Gedney, Suriye rejiminin kontrolündeki alanlarda DAİŞ çetelerine yönelik hava saldırısı düzenlemek gibi bir planlarının olmadığını söyledi.

Ancak DAİŞ çetelerinin Fırat’ın batısında rejim kontrolündeki alanlara girebildiklerini kaydeden Gedney, bunun rejimin başarısızlığının işareti olduğu dile getirdi. Gedney, DAİŞ çetelerinin rahatlıkla rejim kontrolündeki alanlarda hareket edebildiklerini söylerken, bunun rejimin ya ‘isteksiz’ ya da ‘aciz’ olduğunu gösterdiğini belirtti.

Gedney, buna rağmen DAİŞ çetelerinin kaçtığı rejimin kontrolündeki alanlarda operasyon yapmayı düşünmediklerini vurguladı.

Uluslararası Koalisyon’a göre Irak ve Suriye’de büyük oranda yok edilen DAİŞ çetelerinin iki ülkedeki toplam sayısı binin altına düşmüş durumda.

Çetelere yönelik Fırat nehrinin doğu yakasında Derezor vilayetinin doğu kesimlerinde Suriye Demokratik Güçleri (QSD) tarafından Cizre Fırtınası Hamlesi adıyla başlatılan operasyon devam ediyor.