Kira artışına karşı ‘boş evleri işgal’ eylemi

Almanya’nın başkenti Berlin’de kira artışını ve emlak piyasasını protesto etmek amacıyla bir grup aktivist boş olmasına rağmen kiraya verilmeyen binaları işgal etti.

Almanya’nın başkenti Berlin’de bir süredir diğer kentlerde görülmemiş şekilde hem kira artışı hem de kiralık ev sorunu yaşanıyor. Ancak diğer yandan birçok evler de boş olmasına rağmen “emlak piyasası daha da canlanacak” manipülasyonlarıyla kiraya verilmiyor.

Berlin’deki bu adaletsizlik bir süredir çeşitli gösterilerle protesto edilirken, bir grup aktivist ilginç bir sivil itaatsizlik eylemi gerçekleşirdi. Berlin’in Neukölln, Kreuzberg ve Friedrichshain ilçelerinde 100’ye yakın aktivist dünden bu yana polisin uyarılarına rağmen eşyalarını sırtına alarak boş binalardaki dairlere yerleşiyor.

Polis yetkilileri ise “Uzun süreli ev işgaline asla müsamaha göstermeyeceğiz” diyerek dairelerin boşaltılmasını talep etti. Ancak aktivistlerin eylemi bir anda sosyal medya ağları üzerinden yayılarak büyümeye devam etti.

Polis boş olan 8 binanın işgal edildiğini bildirirken, aktivistler sayının 9 olduğunu belirtiyorlar. İsmini açıklamak istemeyen aktivistlerin sözcüsü ise yayın Alman basınına yaptığı açıklamada başkentte on binlerce insanın uzun bir süredir kiralık ev aradığını, ancak diğer taraftan da birçok binanın boş olduğuna dikkat çekti.

POLİSTEN AKTİVİSTLERE SALDIRI

Binaların boş olmasının yasa dışı olduğunu belirten sözcü, binalara yerleştikten sonra Neukölln ilçesinde bir daireyi işgal edilen binaların yönetimi olarak belirlediklerini ve ev bulamayanların buraya başvurarak ev talebinde bulanabileceklerini belirtti.

Sosyal medyada “#besetzen” hashtagı ile duyurusu yapılan sivil itaatsizlik eylemi kısa sürede yoğun bir ilgi görürken, binaların adresleri de “Gel sen de bize takıl” sloganıyla teker teker yayınlandı. Aktivistler kısa sürede yeni binaların da listeye ekleyeceğini duyurdular.

Ancak akşam saatlerinde polis bazı binalara saldırarak aktivistleri gözaltına aldı. Neukölln ilçesinde ise kalabalık kitle toplanarak aktivistlere yönelik saldırıları protesto etti. Göstericiler özellikle Berlin Eyalet hükümetinin koalisyon ortakları olan Sol Parti ve Yeşiller Partisi’ne de aktivistlere yönelik yapılan saldırıdan eleştirdiler.