KDP ile YNK’nin Bağdat’a ortak gitme kararı buraya kadarmış!

YNK ile KDP arasında, YNK’nin Cumhurbaşkanı adayını belirlemesinden sonra sorunlar yeniden başladı, tartışmalar ve karşılıklı demeçler boyutlandı.

Irak’ta Meclis Başkanı seçildikten sonra tüm gözler Cumhurbaşkanının hangi partiden ve kimin olacağına çevrilmişti. Geçtiğimiz hafta YNK Polittbürosu toplanarak Dr. Berhem Salih’i aday gösterdi. YNK’nin bu kararına ilk tepki KDP’den geldi. KDP, Berhem Salih’in kendi adayları olmadığı, kendi adaylarını göstereceklerini söyleyerek tepki gösterdi.

KDP’nin bu tavrının altında Kerkük Valiliği makamı için yapılan örtülü anlaşma olduğu belirtiliyor.

KDP’li yetkililerin tepkisi sürüyor. Politbüro Sekreteri Fazil Mirani, Cumartesi günü yaptığı açıklamada, ‘’Kendi adayımızı olacak. Adayımızı Barzani açıklayacak’’ diyerek Berhem Salih’in adaylığını bir kez daha reddetti.

Mirani, Şii ve Sünnilerin bir bölümünün de Berhem Salih’in adaylığı konusunda müttefik oldukları yönündeki soruya, “Parlamentoda seçim yapılacak, herkes kime oy vereceği konusunda özgür” yanıtını verdi.

Fazıl Mirani bu açıklamaları yaptığı saatlerde geçen hafta Irak Meclis Başkanlığına seçilen Muhammed Halbusi yeni hükümet kurma konusunu görüşmek için Hewler’deydi. Halbusi, yeni hükümet kurma ve cumhurbaşkanı konusunda Mesut Barzani ile görüşmek için Hewler’e gelmişti. Halbusi’nin Mesut Barzani ile görüşmede olduğu saatlerde Fazıl Mirani’nin bu açıklamaları yapması, siyasi ve diplomatik açıdan pazarlıkları üst seviyeden başlatmak anlamına gelir. Halbusi, önce KDP Genel Başkanı ile görüştü. Halbusi, Hewler’de merkezi bulunan diğer partilerle de görüşecek. Ardından YNK ile görüşmek için Süleymaniye’ye geçecek.

NEÇİRVAN BİR HEYETLE BAĞDAT’A GİTTİ

Irak’ta 12 Mayıs’ta gerçekleştirilen parlamento seçimlerinden sonra Kürtlerin Bağdat’ta ortak gitmeleri için KDP ve YNK arasında anlaşma sağlanmıştı. Seçimlere hile karıştırıldığını öne süren ve bu konuda sağlam kanıtlar sunan diğer partiler ise KDP ve YNK’nin bu kararına dahil olmadılar. KDP ve YNK’nin Bağdat’taki ortak tutumları için ortak bir heyet kurulmuştu. Bu heyet, söz konusu iki partiyi Bağdat’ta temsil edecekti ve tüm ilişkilerde tam ‘yetkili’ olacaktı.

Ancak KDP’li Neçirvan Barzani bu heyeti devre dışı bırakarak ani bir kararla Bağdat’a gitti. Barzani’nin bu seyahati YNK’nin Cumhurbaşkanı adayını belirlemesinin ardından ve Irak Meclis Başkanı Halbusi’nin Hewler’e geldiği gün olması dikkat çekti.

Neçirvan Barzani Bağdat’ta, Irak Başbakanı Haydar Abadi, Hikme Hareketi Lideri Ammar el Hakim, Kanun Devleti Lideri Nuri Maliki, Fetih Koalisyonu Başkanı Hadi Amiri, Vataniye Koalisyonu Başkanı İyad Allawi, İrade Hareketi Lideri Falih Feyaz ile ayrı ayrı görüştü.

Görüşmelerde, Irak’taki siyasi gelişmelerin yanı sıra kurulacak yeni hükümeti kabinesi ve cumhurbaşkanlığı konusunu ele alındı. Barzani’nin Nuri Maliki ile ağırlıkta ‘Cumhurbaşkanlığı seçimlerini’ konuşması bazı anlaşma ve pazarlıkların olduğunu ve İran’a mesaj niteliği taşıdığı şeklinde yorumlanıyor.

Neçirvan Barzani’nin Bağdat ziyareti, KDP ile YNK tarafından kurulan ortak heyetin feshi anlamına geliyor. Zira oluşturulan heyet KDP Politbüro Sekreteri Fazıl Mirani ile YNK Politbüro Sekreteri Mele Baxtiyar’ın başkanlık yaptıkları heyetlerin görüşmesi sonucu oluşmuştu. Her iki partinin en üst düzeyde vardıkları bir mutabakattı.

Neçirvan Barzani’nin bu çıkışı ayrıca KDP içinde de bazı sorunların olduğunu gösteriyor. Zira YNK ile anlaşmayı yapan KDP Genel Başkanı Mesut Barzani adına en çok güvendiği kişi olan Politbüro Sekreteri Fazıl Mirani idi. Böylelikle aslında bir anlamda Neçirvan Barzani, Mesut Barzani adına yapılan görüşme ve varılan anlaşamaya da karşı geldiği şeklinde yorumlanıyor. Fazıl Mirani KDP Politbüro Sekreteri ve KDP Genel Başkanı Mesut Barzani adına YNK’nin belirlediği Cumhurbaşkanı adayına ilişkin itirazlarını sürdürmeye devam etti. Kendi adaylarının Mesut Barzani tarafından belirleneceğine de vurgu yaptı. Bu açıklamaların detaylarında YNK ile anlaşma kapısı da açık bırakıldı. Ancak Neçirvan Barzani’nin Bağdat ziyareti bu kapıyı kapattığı gibi, KDP içinden bir kanadın Mesut Barzani’den rol çalmak için aktifleştiğini de gösteriyor.

ANLAŞMAZLIK SEÇİMLERE DE YANSIR

Her iki parti arasında daha önce Bağdat’a gitme konusunda yapılan anlaşmanın bu şekilde bozulması, KDP içinde ayrı kanalların ortaya çıkmasının elbette bir hafta sonra gerçekleştirilmesi beklenen bölgesel seçimlere de bir biçimde yansıyacak. Bu çıkışlar ve anlaşmazlıkların Kürtleri Bağdat karşısında parçalı duruma getirerek daha zayıf gösterdiği bir gerçektir. Her partinin kendi iktidar alanı için Bağdat’la ayrı ayrı ilişkilenmesi Kürtler açısından büyük tavizlerin de verilmesi demektir. O yüzden başta tartışmalı bölgeler olmak üzere Kürtlerle Irak Merkezi hükümeti arasında yaşanan sorunların da çözülmesi yerine daha da derinleşmesini beraberinde getirecek.

KDP ve YNK’nin bu politikaları kendi iktidarlarını kurma ve korumaya odaklı olduğu için halktan tepki görüyor. Bu sebeple, önümüzdeki bölgesel parlamento seçimlerinde oylarının düşmesini beklemek yanlış olmaz. Güney sokaklarında ‘partilerin bu tutumları sandıkta cezalandırılmalı’ sesleri yükseliyor. Duyulan tek kaygı ise seçimlere hile karıştırılacağı…

https://anfturkce.com/kurdistan/ynk-necirvan-barzani-nin-bagdat-ziyareti-dikkat-cekici-113698