Kadın komutanlar: Rakka'da finale yaklaştık

QSD Eylem Odası Sözcüsü Ehmed ve Doğu Cephesi komutanlarından Kobanê, Rakka'da çok yaklaştıklarını, finale az kaldığını açıkladı.

Rakka operasyonunu yürüten Demokratik Suriye Güçleri QSD'nin kadın komutanları bölgedeki son duruma ilişkin ANF'ye önemli açıklamalarda bulundu. 

Üç günlük çatışmanın ardından özgürleştirilen Hamrat Nasra kasabası yakınlarındaki Bedr köyünde bir araya gelen Fırat’ın Gazabı Hamlesi'nin QSD Eylem Odası Sözcüsü Cihan Şêx Ehmed ile hamlenin komutanlarından Klara Kobanê, Rakka'da finale yaklaştıklarını, müjde vereceklerini söyledi.

'SIRA RAKKA'DA'

QSD güçleri tarafından, üç günlük şiddetli çatışmaların ardından Rakka’nın kuzeyinde yer alan Hamrat Nasra kasabası özgürleştirildi. Bir gün sonra QSD Sözcüsü Cihan Şeyh Ehmed Hamrat Nasra kasabasını özgürleştiren eylem odası savaşçılarını yerinde ziyaret ederek hamleye ilişkin açıklamalarda bulundu. Şeyh Ehmed 3 günlük şiddetli çatışmalardan sonra Hamrat Nasra beldesini özgürleştiren savaşçıları kutlayarak şu açıklamalarda bulundu:

"Fırat’ın Gazabı hamlemiz 5 Kasım 2016'da başladı. Şimdi dördüncü aşaması devam ediyor.

Geride kalan süre içinde yüzlerce köy, onlarca ilçe ve kasaba, yüzlerce mezra ve yüz binlerle ifade edilebilen sivil halk çetelerin zulmü altından özgürleştirildi. Zorlu ve anlamlı bir mücadele önemli gelişmeler kaydederek gelip şehrin kapılarına dayandı güçlerimiz. Elbette ki ağır ve anlamlı bedellerle bu noktaya geldik.

Üç günlük çatışmaların ardından Hamrat Nesra beldesinin özgürleştirilmesi halkımıza ve savaşçılarımıza büyük bir moral oldu. Bu beldeden sonra artık Rakka şehir merkezidir.”

BİLANÇO

Hamlenin dördüncü aşamasının kısa bir aradan sonra yeniden 9 Mayıs'ta başladığını belirten Ehmed, hamlenin 15 günlük bilançosunu verdi. Ehmed, batı ve doğudan ilerleyen güçlerinin ciddi bir ilerleme sağladığını söyledi, geride kalan 15 günlük süre içinde doğu ve batı cephesinden ilerleyen güçlerinin on beş gün içinde elde ettikleri başarının bilançosuna ilişkin şu bilgileri verdi:

“Güçlerimiz doğu ve batı cephesinden ilerleyerek büyük başarılar elde etti. Bu aşamanın en büyük kazanımı bizim açımızdan kayıplarımızın az olmasıdır. Bu büyük bir başarıdır. Geride bıraktığımız 15 günlük süre içinde güçlerimiz 656 kilometrekarelik alanı özgürleştirdi. Özgürleştirilen alan içinde 30 köy ve 76 mezra var. Geride kalan 15 gün içinde yaşanan çatışmalarda 190 çete öldürüldü. Öldürülen çetelerden 76’sının cenazesi güçlerimizin eline geçti. 12 çete de güçlerimiz tarafından esir alındı.”

Türk devletinin Qereçox’a yönelik gerçekleştirdiği saldırı ile Rakka hamlesini engelleme amacında olduğunu belirten Ehmed, ancak inanç, ısrar ve kararlılıklarıyla hamleyi sürdürerek bunu boşa çıkardıklarını söyledi. Kaydettikleri gelişmelerin tarihi adımlar olduğunu söyleyen Ehmed şöyle konuştu: "Tarihi adımlar attık ve atmaya devam ediyoruz. İmkansızı başarıyoruz. O yüzden özellikle de Türk devleti merkezli saldırılarla karşı karşıya kaldık. Karaçox bu saldırılara en iyi örnektir. Karaçox saldırısının hedefi Rakka hamlesinin engellenmesi, başarısızlığa uğratılmasıydı. Ama bizi engelleyemediler. Halkımıza verdiğimiz sözü tutmaya devam ettik. Rakka’nın kapılarına dayandık. Artık Rakka şehir merkezine doğru gidiyoruz. Şu an konuştuğumuz yerden Rakka görünüyor. Konuştuğum yerden Rakka’ya sadece bir köy kaldı. Ve 8 kilometre kadar uzaklıktayız.

Halkımıza verdiğimiz sözü tutup Rakka’da Demokratik Suriye Güçlerinin bayrağını asana kadar durmayacağız. O günler yakındır diyorum.”

'ŞEHİR MERKEZİNE DOĞRU İLERLİYORUZ'

Doğu Cephesi komutanlarından Klara Kobanê, gece gündüz demeden şehir merkezine doğru ilerlemeye devam ettiklerini söyledi ve bunun askeri, siyasi birçok bir anlam ifade ettiğini belirti.

Kobanê, üç günlük şiddetli çatışmalardan sonra Hamrat Nesra kasabasını özgürleştirmelerinin DAİŞ’in stratejik olarak bir yenilgiyi yaşadığını gösterdiğini söyledi. Hamlenin son 15 günlük süresi içinde DAİŞ’in ciddi bir savaş gücünün kalmadığını gözlemlediğini belirten Kobanê, şunları söyledi:

"Son 15 günlük savaş, DAİŞ’in ciddi bir savaş gücünün kalmadığını gösteriyor. Ama çok çeşitli yöntem ve taktiklerle saldırganlığını sürdürmeye çalışıyor. Örneğin özellikle mayınlama taktiğini kullanıyor. Ayrıca bombalı araçlarla saldırılarda bulunuyor. Bunun yanı sıra Tabqa ve 4. aşamada sık sık canlı bombalarla saldırı taktiğini kullanıyor. Daha dün 7 tanesi güçlerimizin Baran köyündeki üç ayrı noktalarına yönelik intihar saldırısı girişiminde bulundu. Savaşçılarımızın duyarlılığı ve DAİŞ’e karşı savaşta ve kullanabileceği savaş taktiklerinde deneyim sahibi olduğu için kayıp vermeden atlattık. Her 7 canlı bomba çetesi de savaşçılarımız tarafından öldürüldü.

Bizim cepheden bazı yerlerde şehir merkezi sınırına yaklaşmış durumdayız. Bazı yerlerde 2, bazı yerlerde 5 kilometreye kadar yaklaşmış durumdayız. Bunun nedeni de arazinin yapısından kaynaklı bir durumdur.

İlerlediğimiz hatta sadece bir köy kalmış durumda. O da Rakka Semra adındaki bir köydür ki o da şehrin bir parçasıdır.”

'EN BÜYÜK BAŞARIMIZ SİVİLLERİN KURTARILMASI'

Sivillerin kurtarılması ve güvenlikli alanlara aktarılmasının her zaman öncelikleri olduğunu belirten Kobanê, şöyle konuştu: “Hamlemizin tüm aşamalarında önceliğimiz sivillerin kurtarılması oldu. Bu aşamada da aynı öncelikle hareket ettik. Yeniden başlayan dördüncü aşamada çok sayıda köy ve mezra özgürleştirdik. Köy ve mezralarla birlikte on binlerce sivili kurtardık. Biz bunu büyük bir başarı olarak görüyoruz. Ama asıl başarımız kurtardığımız sivillerin evleri, köyleri ve Rakka şehrini özgürleştirmemiz olacak.”

'KADINLARIN İNTİKAMINI ALACAĞIZ'

Klara Kobanêi Rakka’yı özgürleştirme hamlesini başlattıklarında birkaç temel hedeflerinin olduğunu söyledi.

Hedeflerinin başında Êzidî kadınlarının intikamını almak olduğunun altını çizen Kobanê, devamla şunları söyledi:

"Çünkü DAİŞ Şengal fermanıyla esir aldığı Êzidî kadınları Rakka’da köle pazarında sattı. Bu kadınların intikamını alacağız, dedik. Şimdi de adım adım ilerleyerek intikamlarını alıyoruz. Bu kadınların intikamı ve hırsıyla Rakka’ya yürüyoruz. Tabii ki sadece bu değil, Şengalli kadınlarla birlikte DAİŞ’in köle olarak gördüğü tüm kadınların intikamını alıyoruz.

İkinci ve önemli diğer bir hedefimiz ise Suriye topraklarını DAİŞ ve onun gibi diğer tüm çetelerden temizleme hedefiydi. DAİŞ’in halifelik ve başkent olarak ilan ettiği Rakka’ya doğru ilerlerken bu hedefimize de adım adım ulaşıyoruz.”

'MÜJDE VERECEĞİZ'

Adım adım hamlelerinin son aşamasına doğru geldiklerini ifade eden Kobanê, “Bu da Rakka şehir merkezi hamlesi ve aşamasıdır. O yüzden bundan sonraki hedefimiz Rakka şehir merkezidir. Bunu da büyük bir zafer ile başaracağız. Çünkü irade, inanç ve kararlılıkla sürdürüyoruz. Rakka’da sona doğru geldiğimizi söyleyebiliriz. Rakka’da finale doğru gittiğimizin müjdesini verebiliriz” diye konuştu.