Humus'ta silahlı gruplar tahliye ediliyor

Suriye’nin Humus kentindeki El Waer sektöründe bulunan son silahlı grupların tahliyesine başlandı.

Reuters’in bildirdiğine göre savaşçılar ve ailelerini taşıyan bir otobüs El Waer sektöründen ayrıldı. Toplam 2.500 kişinin tahliye edilmesi gerekiyor.

El Waer’in tahliyesi üzerine Suriye rejimi ile yapılan anlaşma, bu türdeki en önemli anlaşmalardan biri olarak görülüyor.

Humus’u terk eden silahlı grupların çoğunun İdlib bölgesine kuzeye veya Türk rejimine bağlı çetelerin işgalindeki Cerablus’a gidecekler.

Suriye’nin en büyük kentlerinden biri olan Humus, rejim ile silahlı grupların 2014’te aralarında anlaşma yaptığı ilk kent olmuştu. Bu anlaşma çerçevesinde kenti tarihi merkezindeki 1.500 silahlı unsur tahliye edilmişti.

Son tahliyeler için de aylardır müzakereler yapılıyordu. Müzakerelere Ruslar arabuluculuk yaptı.  Silahlı unsurlar ve ailelerini taşıyan konvoy, Rus askerlerinin denetimi altında çıkarıldı. Bu anlaşmanın yabancı silahlı unsurlar için geçerli olmadığı belirtildi.

Mayıs ayı içerisinde Şam bölgesinde de benzer anlaşmalar yapılmıştı. 12 Mayıs günü Şam’ın iki mahallesinden 1.200’ü aşkın sivil ve silahlı unsur tahliye edilmişti.

Rejim, Şam bölgesini tamamen silahlı gruplardan arındırmayı amaçlıyor. İki yıldan beridir, silahlı grupların elindeki bir çok alan, kuşatma altına alındıktan sonra benzer anlaşmalarla rejimin kontrolüne geçti.