HRW: Efrîn’de sivil mülklere el konuluyor, yağmalanıyor

İnsan Hakları İzleme Örgütü, işgal altındaki Efrîn’de Türkiye destekli grupların Kürt sivillere ait özel mülklere el koyduğu ve yağmaladığını bildirdi.

HRW tarafından yapılan açıklamada Efrîn bölgesinde sivil Kürtlerin özel mülklerine el konulduğu, tahrip edildiği ve yağmalandığı belirtildi. Açıklamada “Hükümet karşıtı savaşçı gruplar, savaşçıları ve ailelerini Afrinlilerin evlerine yerleştirdiler, sivil mülkleri sahiplerine tazminat vermeksizin tahrip ettiler ve yağmaladılar” denildi

İnsan Hakları İzleme Örgütü Acil Durumlar Direktör Vekili Priyanka Motaparthy “Özgür Suriye Ordusu’nun bir bölgeye girdiğinde yapması gereken, çatışmalardan kaçmak zorunda kalan insanların özel mülklerini tahrip etmek ya da bunlara yerleşmek değildir” tepkisinde bulundu.

Motoparthy “Bu savaşçılar, korunmasız sivillerin haklarını korumuyor, tam tersine ihlal döngüsünü devam ettiriyorlar” diye ekledi.

Türk devleti, himayesindeki çetelerle birlikte 20 Ocak günü Efrîn’e yönelik işgal operasyonlarını başlatmış ve 18 Mart’ta kent merkezine girmişlerdi. HRW, açıklamasında Birleşmiş Milletler rakamlarına dayanarak 137.000 kişinin yerlerinden olduğunu hatırlattı.

HRW, Efrîn’de yaşarken yerinden olan ve her ikisi de Qamişlo’ya sığınan iki kişiyle yüz yüze görüştü. Sözkonusu kişilerin özel mülklerine ÖSO çeteleri tarafından el konulduğu, mülklerinin tahrip edildiği ve yağmalandığı belirtildi. Her ikisinin de zararları tazmin edilmedi.

HRW, “Özgür Suriye Ordusu’nun bir bölgeye girdiğinde yapması gereken, çatışmalardan kaçmak zorunda kalan insanların özel mülklerini tahrip etmek ya da bunlara yerleşmek değildir” dedi.

“Her iki şahıs da, mülklerine el koyduklarına, tahrip ettiklerine veya yağmaladıklarına inandıkları grupların isimlerini verdiler” diyen HRW, bu çete gruplarının Ahrar El Şarkiye ve Ceyş El Şarkiye fraksiyonları olduğunu belirtti.

SAVAŞ SUÇU TEŞKİL EDİYOR

Açıklamada evleri işgal edilen iki Efrinli ile daha Suriye dışında görüştüklerini belirten HRW, “Savaş hukuku yağmacılığı veya özel mülke kişisel amaçlarla zorla el konulmasını yasaklıyor. Bu tür eylemler, çatışmaların devam ettiği bölgelerde dahi savaş suçu olarak görülebiliyorlar. Savaşçı unsurlar, kendi ailelerinin barınması da dahil olmak üzere, kişisel kullanım amacıyla özel mülke el koyamıyorlar. Savaş hukuku askeri zorunluluk gerekçesi dışında özel mülkün tahrip edilmesini de yasaklıyor” ifadelerini kullandı.

HRW, mal sahiplerine mülklerinin kullanımı ve oluşan hasarlar için tazminat verilmesi ve mal sahiplerinin ve evlerine geri dönen insanların haklarının korunması gerektiğini vurguladı.

Açıklamada, “yerlerinden olmuş insanların şahsi ve özel mülklerinin kaldırılması, işgal veya tahrip edilmesi, bu insanların geri dönüşlerine önemli bir engel teşkil edebileceğini” ifade edildi.

HRW, “Mülk sahiplerinin mülkiyet haklarını korumak ve onların terk ettikleri evlerine güvenli ve onurlu bir şekilde geri dönmelerini sağlamak, Türkiye ve Afrin’deki ÖSO gruplarının görevidir” diye belirtti.

Motoparthy, “Afrin’i alma kararını verenler, hem Afrinli’lerin, hem de başka bölgelerdeki yerlerinden oldukları için orada bulunanların uygun temel barınaklara kavuşturulması ve bunun başka grupların haklarını ihlal etmeden yapılması sorumluluğunu da üstlenmiş demektir” şeklinde konuştu.

Motoparthy “Söz konusu kararı alanlar, görüldüğü kadarıyla şu ana dek ne birinin, ne de öbürünün haklarını korumayı başarabiliyorlar” diye ekledi.