HPG, şehit gerillaları saygıyla andı

Şehadete ulaşan 5 gerillayı saygıyla anan HPG, “yoldaşlarımızın geride bıraktıkları direniş çizgisini esas alarak zafere ulaştıracağımızın sözünü bir kez daha yineliyoruz” dedi.

HPG Basın İrtibat Merkezi açıklamasında şunlar belirtildi:

“Kurdistan Özgürlük Mücadelemiz, ölümsüz şehitlerimizin en zor koşullar altından fedaice savaşarak ortaya koydukları tarihi direnişle bugünlere gelmiş ve halkımızın özgür gelecek umudunu diri tutmuştur. Damla damla kanlarını akıtarak halkımızın varlığını koruyup özgürlüğünü sağlama mücadelesine hayat veren Şiyar, Şevger, Têkoşer, Rêzan ve Zinar yoldaşlarımız, Kurdistan’ın yiğit evlatları olarak üzerlerine düşen tarihi görevi büyük bir sorumluluk ve üstün bir başarıyla yerine getirmişlerdir. Kahramanca savaşarak şehadete ulaşan Şiyar, Şevger, Têkoşer, Rêzan ve Zinar yoldaşlarımızın başta değerli aileleri olmak üzere bütün yurtsever halkımıza başsağlığı diyor ve yoldaşlarımızın geride bıraktıkları direniş çizgisini esas alarak zafere ulaştıracağımızın sözünü bir kez daha yineliyoruz.

Şehadete ulaşan yoldaşlarımızın kimlik bilgileri şöyledir:

Kod Adı: Şiyar Azad
Adı Soyadı: Samet Yüce
Doğum Yeri: Qers
Anne – Baba Adı: Rûken – İsmail
Şehadet Tarihi ve Yeri: 26 Mart 2017 / Cîlo

 

Kod Adı: Şevger Germikî
Adı Soyadı: Emrah Avcı
Doğum Yeri: Şirnex
Anne – Baba Adı: Saniye – Hacı
Şehadet Tarihi ve Yeri: 26 Mart 2017 / Cîlo

 

Kod Adı: Têkoşer Gimgim
Adı Soyadı: Delîl Yılmaz
Doğum Yeri: Muş
Anne – Baba Adı: Sabriye – Ercan
Şehadet Tarihi ve Yeri: 26 Mart 2017 / Cîlo

 

Kod Adı: Rêzan Kato
Adı Soyadı: Barış Orhan
Doğum Yeri: Wan
Anne – Baba Adı: Mirarıhan – Abdulcebbar
Şehadet Tarihi ve Yeri: 20 Nisan 2017 / Zap

 

Kod Adı: Zinar Pasûr
Adı Soyadı: Kazım Kaya
Doğum Yeri: Amed
Anne – Baba Adı: Nefise – Fehmi
Şehadet Tarihi ve Yeri: 21 Nisan 2017 / Avaşîn

 

ŞIYAR AZAD

Şiyar yoldaşımız, Kurdistan Özgürlük Mücadelesi’nin yurtsever halkımızla buluşup kitleselleştiği ilk mekanlardan olan ve serhildanlarla mücadelemizi sahiplenen yurtsever Qers’te dünyaya gelmiştir. 1996 yılında ailesiyle birlikte Ankara, Çubuk’a göç eden yoldaşımız, Türkiye metropollerinde düşman gerçekliğini yakından tanıyarak büyümüştür. Sömürgeci Türk devletinin Kürt halkını özünden kopararak asimilasyona uğratma siyasetinin sonuçlarını gören yoldaşımız, bu kirli saldırılar karşısında onurlu bir Kürt genci olarak mutlaka mücadele içinde olunması gerektiğini erken dönemde bilince çıkarmıştır. Ankara üniversitesinde okuduğu dönemde Önder Apo felsefesi ve partimiz PKK’yi daha yakından tanımaya başlamış ve gençlik çalışmaları içerisinde aktif rol oynamıştır. Yaklaşık iki yıl Kürt gençlerini asimilasyon ve inkâr politikalarına karşı korumak için büyük bir çaba sarf eden yoldaşımız, her zaman mücadelesini daha da yükseltme arayışı içerisinde olmuştur. Yürüttüğü çalışmalar sırasında birçok kez gözaltına alınmasına rağmen mücadele isteği ve kararlılığından geri adım atmayan Şiyar yoldaşımız, işgalcilerin bütün baskılarına rağmen direnişini sürdürmüştür. Partimiz PKK’yi kurarak başta kadın ve gençler olmak üzere bütün ezilen halkların özgürlük umudunu yeniden yaratan Önder Apo’ya ve onun şahsında bütün halkımıza karşı geliştirilen 15 Şubat Uluslararası Komplosu’nu hiçbir zaman unutmayan Şiyar yoldaşımız, sömürgecilere ve onların destekçilerine karşı Önder Apo çizgisini sahiplenmeyi devrimci yaşamının merkezine koymuştur. 2006 yılının şubat ayında sistemin kendisine sunduğu sözde olanakları elinin tersiyle iten yoldaşımız, yönünü Kurdistan’ın özgür dağlarına dönmüş ve Kurdistan Özgürlük Gerillası saflarına katılmıştır.

Yeni savaşçı eğitimini başarıyla tamamlayan Şiyar yoldaşımız, PKK saflarında aldığı eğitimlerle ideolojik ve askeri anlamda kendini sürekli geliştirmiş ve bu temelde sürecin gerekliliklerini yerine getirme temelinde sürekli bir çaba içinde olmuştur. Bulunduğu her alanda yoldaşlarıyla güçlü ilişkiler kuran yoldaşımız, düşmana karşı mücadelesinde bir an dahi tereddüt etmemiş, en zor alanlarda kalarak güçlü bir pratik sahibi olmuştur. Bir süre Avrupa alanında çalışma yürüten yoldaşımız, daha sonra Kurdistan dağlarına tekrar dönmüş ve mücadelenin en keskin alanlarında bulunmayı esas almıştır. Şiyar yoldaşımız her zaman kutsal gerilla yaşamına karşı derin ve içten bir sevgi beslemiş, duyarlı ve sorumlu yaklaşımlarıyla tüm yoldaşlarının sevgi ve saygısını kazanmıştır. Şehit yoldaşlarının intikamlarını almak için büyük bir kararlılık, iddia ile yaşama katılan ve mücadele eden yoldaşımız, mücadelesinde keskin bir duruşun sahibi olmuştur. 2016 yılında Zagroslar’a geçen Şiyar yoldaşımız, işgalci Türk devletine karşı verilen etkili ve yoğun mücadelenin içinde yerini almıştır. Sürekli kendisini eğiten, öğrendiklerini yoldaşlarıyla paylaşarak zenginleştiren yoldaşımız, gerillacılıkta profesyonelleşmeyi esas almıştır. Düzen ve disipline verdiği önemle yoldaşları arasından tanınan Şiyar yoldaşımız, yaşamının her anını Kurdistan Özgürlük Mücadelesi’ne adayarak geride kalan yoldaşlarına büyük bir mücadele mirası bırakmıştır.

 

ŞEVGER GERMIKÎ

Şevger yoldaşımız, Kurdistan’da işgal ve işgalciye karşı tarihi bir direnişin verildiği ve serhildanlarıyla halkımıza güç veren direniş merkezlerimizden Şirnex’te dünyaya gelmiştir. Kurdistani değerlere bağlı bir ailede yetişen yoldaşımız, erken yaşlardan itibaren Kurdistan Özgürlük Mücadelesi’ni tanıma şansına sahip olmuştur. Asimilasyon, inkâr ve imha saldırılarına karşı boyun eğmeyen, bütün baskılara rağmen partimiz PKK’nin yarattığı güçlü yurtseverlik çizgisine her dönem sahiplenen halkımızın yarattığı direniş kültürüyle büyümüştür. Sömürgeci Türk devletinin halkımıza karşı geliştirdiği acımasız saldırılar karşısında büyük bir öfke duymuş ve mücadele arayışı içerisinde olmuştur. Şevger yoldaşımız, 2008 yılında gençlik çalışmalarına katılmış ve Kürt gençlerini asimilasyon politikalarının pençesinden kurtarmak için yoğun bir çaba içerisine girmiştir. Mücadele saflarında Önder Apo felsefesini ve partimiz PKK’yi yakından tanıyan yoldaşımız, gençlik enerjisiyle dur durak bilmeden çalışmış ve büyük bir etki yaratmıştır. İşgalci Türk devleti tarafından hedef haline getirilen Şevger yoldaşımız birçok kez gözaltına alınmasına rağmen mücadelesinden asla vazgeçmemiştir. 2011 yılında işgalciler tarafından tutuklanan yoldaşımız, mücadelesini işgalci zindanlarında devam ettirmiştir. Zindan alanını yoldaşlarıyla birlikte hem eğitim hem etkili bir mücadele zeminine dönüştüren Şevger yoldaşımız, sürekli kendisini geliştirmiş ve özgürlük çizgisinde sürekli bir yürüyüşün sahibi olmuştur.

Sömürgeci zindanlarından çıktıktan sonra mücadelesine ara vermeden devam eden yoldaşımız, halkımızın ancak PKK’nin Kurdistan’ın kadim dağlarında yürüttüğü tarihi gerilla mücadelesiyle özgürlüğünü sağlayabileceği gerçeğini bilince çıkarmış ve 2014 yılında Kurdistan Özgürlük Gerillası saflarına katılmıştır. Temel gerillacılık eğitimlerini başarıyla tamamlayarak Zagroslara geçen ve ilk gerillacılık pratiğine başlayan Şevger yoldaşımız, heyecanlı ve istekli katılımıyla zorlu gerillacılık koşullarına hızla uyum sağlamıştır. Yoldaşımız gerillaya katıldığı günden itibaren sürekli olarak kendisini askeri ve ideolojik olarak geliştirerek öncü bir militan olma çabası içerisinde olmuştur. Özellikle Önder Apo’yu anlamada ve Önderlik felsefesine göre yaşama noktasında büyük bir hassasiyet sahibi olan Şevger yoldaşımız, bulunduğu her ortamda partimiz PKK’ye layık bir militan olmayı başarmıştır. İşgalci Türk devletinin Cîlo alanına dönük geliştirdiği işgal saldırıları sırasında faşist zihniyetle hesaplaşma ve halkımızın intikamını alma fırsatına kavuşan Şevger yoldaşımız, işgalcilere karşı geliştirilen birçok eyleme öncülük düzeyinde katılım sağlamıştır. Yoldaşları arasında emekçi ve mütevazi kişiliğiyle tanınan yoldaşımız, büyük yoldaşlık sevgisi, yaşama güçlü katılımı ve Parti değerlerini koruyarak yükseltme çabasıyla bütün yoldaşlarının saygını kazanmıştır. Genç yaşında mücadele saflarına katılarak işgalcilere karşı yürütülen tarihi direniş saflarında en ön önde yerini alan ve mücadelesiyle bütün Kürt gençlerine örnek olan Şevger yoldaşımız, mücadelemizde yaşayarak her zaman önümüzü aydınlatacaktır.

 

TÊKOŞER GIMGIM

Têkoşer yoldaşımız, Kurdistani değerlere sıkı sıkıya bağlı olan Serhat’ın direniş merkezlerinden Mûş’un Gimgim ilçesinde dünyaya gelmiştir. Yurtsever duyguların güçlü olduğu ve Kürt kültürüne bağlı bir ailede ve çevrede büyüyen yoldaşımız, erken yaşlardan itibaren direniş kültürünü özümsemiştir. Sömürgeci Türk devletinin halkımıza uyguladığı baskılar ve asimilasyon politikaları nedeniyle ailesiyle birlikte Avrupa’ya göç etmek zorunda kalan yoldaşımız, kutsal Kurdistan topraklarına duyduğu sonsuz özlemle büyümüştür. Kapitalist Modernite sisteminin merkezinde büyümesine rağmen Têkoşer yoldaşımız hiçbir zaman direnişten ve halkımızın verdiği onur mücadelesinden kopmamıştır. Sistemin dayattığı bireyci ve toplumdan kopuk yaşamı reddeden yoldaşımız, halkımızın çektiği acıları her zaman kalbinde hissetmiştir. Yakın akrabalarından mücadele saflarına katılımlar ve şehadetlerin olması yoldaşımızın şehitler gerçeğini daha iyi tanıyarak onların mücadelesini sahiplenme duygusunu güçlü bir şekilde geliştirmiştir. Bir süre gençlik çalışmalarında yer alan yoldaşımız, mevcut katılımını hiçbir zaman yeterli görmemiş ve mücadelenin merkezinde, Kurdistan dağlarında yürütülen tarihi direnişin içinde yer almak istemiştir. Rojava ve Şengal’de halkımıza karşı geliştirilen vahşi soykırım saldırıları karşısında sessiz kalmayı asla bir seçenek olarak görmeyen yoldaşımız, halkımıza karşı saldırıların yoğunlaştığı 2014 yılında Kurdistan Özgürlük Gerillası saflarına katılmıştır.

Botan’da gerilla saflarına katılan yoldaşımız, ülkeye olan özlemini gidermiş ve mücadele saflarında kararlı bir duruşun sahibi olmuştur. Botan’dan Medya Savunma Alanları’na geçen yoldaşımız, temel gerillacılık eğitimlerini başarıyla tamamladıktan sonra Qendîl alanına geçerek ilk gerillacılık pratiğine başlamıştır. Sürekli kendini geliştirerek zafer çizgisinde yetkin bir gerilla olmayı esas alan yoldaşımız bir süre Hêzên Taybet çalışmalarına dahil olmuştur. Daha sonra Zagroslar’ın direniş kalesi Cîlo alanına geçen yoldaşımız, etkili mücadelesini Kurdistan’ın en asi ve sert coğrafyasında devam ettirmiştir. Militan kişiliğiyle ön plana çıkan Têkoşer yoldaşımız, birçok eylemde yer alarak işgalci Türk ordusuna ağır darbeler vurulmasına öncülük yapmıştır. İşgalci Türk devletinin halkımıza yönelik saldırılarının asla karşılıksız kalmaması gerektiğine inanan yoldaşımız, bunun da ancak askeri ve ideolojik duruş temelinde iyi örgütlenmiş militan kişiliklerle gerçekleştirilebileceğinin bilinciyle kendisini yaşamın her anında eğitmiştir. Yoldaşlık ilişkilerindeki mütevazi ve içten yaklaşımının yanında örgüt yaşamını koruma ve geliştirmedeki tavizsiz duruşuyla öncü bir militan olan yoldaşımız, dönem görevlerine her zaman üstün başarı temelinde yaklaşmıştır. Kurdistan Özgürlük Mücadelesi’nin yarattığı militanlık çizgisini şehit düştüğü ana kadar tereddütsüzce takip eden Têkoşer yoldaşımızın başta değerli ailesi olmak üzere bütün yurtsever halkımıza başsağlığı diliyor ve yoldaşımızın mücadelesini zaferle taçlandıracağımızın sözünü bir kez daha yineliyoruz.

 

RÊZAN KATO

Kürt halkı her daim görkemli Kurdistan dağlarına sırtını yaslamış, en büyük dostu olan dağlara güvenmiş ve bu yüzden özgürlük iradesine karşı yapılan her saldırıya göğüs gerebilmiştir. Kadim dağının yamaç ve eteklerinde yüzyıllarca yaşayan halkımız dağlar sayesinde toplumsal kültürünü koruyarak bugünlere gelmiştir. Kurdistan Özgürlük Gerillası da ilk süreçten itibaren dağları mesken eylemiş, dağlarla bütünleşmiş ve direniş merkezimiz olan Botan’ın en asi dağlarından olan Kato dağları Apocular’ın sayısız yiğitlik destanına şahitlik etmiştir. Rêzan yoldaşımız ve ailesi Marînos aşiretinin fertleri olarak Kato dağlarının heybetli coğrafyasında yaşamışlardır. Ancak sömürgeci soykırımcı faşist Türk devletinin Kurdistan’ı yakıp yıkan politikaları sonucunda Wan’a göç etmek zorunda kalmışlardır. Wan’da dünyaya gelen Rêzan yoldaşımız hem yurtsever Marînos aşiretinin toplumsal kültürünü, hem de ailesinin özgürlük hareketine bağlılığı zemininde büyümüştür. Bu yüzden daha çocuk yaşta yurtseverlik duyguları yüreğinde yer etmiş, halkının özgürlük mücadelesinin bilinciyle yetişmiştir. Yurtseverliği ve serhildanlarıyla bilinen Wan şehrinin Xaçort mahallesinde birçok Kürt genci gibi serhildanlara katılmıştır. Bu serhildanlarda düşman gerçekliğini görmüş, isyan etme duygularını ve özgürleşme anlarını yaşamıştır. Türk devlet okullarında okumasına rağmen asimilasyon rejimi içerisinde erimez ve karşı bir duruş sergiler. Tüm Kürt gençlerinin kahramanları ve hayali olan gerillaya büyük bir sempati duyar. Kurdistan Özgürlük Mücadelesi’ne katılmanın, daha aktif bir şekilde mücadelede yer almanın arayışına girer. 2015 yılında sömürgeci Türk devleti Kürt halkına karşı topyekun soykırım saldırısı başlatınca Rêzan yoldaşımız da en büyük cevap olarak Kurdistan dağlarının yolunu tutarak gerilla saflarına katılır.

Zap alanında gerillacılığa başlayan, burada yeni savaşçı eğitimini gören yoldaşımız devrim yürüyüşünü başlatır. Zap’ın kutsal topraklarında Apocu yaşamı öğrenir, PKK ölçülerini kişiliğinde geliştirerek olgunlaşır. Dinamik yapısı, coşkulu kişiliği ve heyecanlı katılımıyla sürekli olarak yeni şeyler öğrenmeye çalışır. Bu özellikleri sayesinde erkenden gelişme sağlar, gerillacılığı öğrenir. Öğrendiklerini samimiyet ve büyük bir ciddiyetle pratiğe aktarıp yaşamında somutlaştırır. Devrimci tutarlılığa büyük örnek oluşturan Rêzan yoldaşımız tüm arkadaşları tarafından sevilip sayılır. Apocu militanlığı, duruşu ve içten katılımıyla biz yoldaşları tarafından her daim sevilen Rêzan yoldaşımızın mücadele mirası zafer yürüyüşümüzde önümüzü aydınlatacaktır.

 

ZINAR PASÛR

Amed şehri insanlığın şafağı olan neolitik devrime beşiklik etmiş, heybetli dağları ve zengin ovalarıyla halkımıza ev sahipliği yapmıştır. Kürtler bin yıllar boyunca Amed’i mesken eylemiş, vatanı bellemiş, burada kökleri üzerinde yaşayarak günümüze kadar var olmuştur. Bu yüzden Amed şehri sadece Amed halkımız için değil, tüm Kürtler için Kürtlüğün kıblesi, Kurdistan’ın başşehri olarak görülmüştür. Amed’in bu konumu ve tarihi kökleri yurtseverlik kültürünün her daim çok güçlü yaşanmasına yol açmıştır. Ancak Amed’i Amed yapan, PKK’nin tarihi çıkışı, Mazlum Doğan yoldaş öncülüğünde Amed Zindanı’ndaki tarihi direniş, Dörtler’in bedenindeki ateş ve 14 Temmuz Büyük Ölüm Orucu eylemcilerinin direniş çizgisi olmuştur. Amed halkı PKK’nin direniş mirası temelinde yeniden dirilişi yaşayıp serhildanlara kalkarak günümüze kadar devam eden ve düşmanların yüreğine korku salan güçlü bir yurtseverlik duruşu sergilemiştir. Hiç kuşkusuz bunu da Kurdistan Özgürlük Mücadelesi’ne katılan ve kahramanca şehadete ulaşan en güzel, yiğit ve değerli evlatları sayesinde başarmıştır. Amed’in bu şanlı tarihine yakışan temelde özgürlük mücadelesine katılanlardan biri de Zinar yoldaşımız olmuştur. Zinar yoldaşımız kendi halinde, emekçi ve toplumsal değerlerine bağlı yurtsever bir ailede dünyaya gelip büyümüştür. Yoldaşımız ailesinin geçimine yardımcı olmak için küçük yaşlarından itibaren birçok işte çalışmış ve emek olgusunu tanımıştır. Bu süreçlerde hem ezilen halkların durumunu hissedip bilince çıkarmış, hem de sömürgecilerin Kurdistan halkını bir yandan ekonomik sömürüye tabi tuttuğunu da görmüştür. Türk devletinin zoruyla mecburi olarak askere alınmıştır. Zinar yoldaşımız burada Türk devletinin gerçek yüzünü daha yakından tanımıştır.

Kurdistan halkının özgürlük mücadelesine ilgi duyan, yurtseverlik duyguları besleyen Zinar yoldaşımız, 2015 yılında Kurdistan Özgürlük Mücadelesi saflarına katılma kararı kalır. Kürt halkına alçakça ve hunharca savaş ilan edip diz çöktürmeye çalışanlara karşı en büyük cevabın gerillalaşarak ve dağlarda mücadele edilerek verileceğine inanmıştır. Bu temelde 15 Ağustos Diriliş Bayramımızın yıl dönümünde PKK’ye katılma kararı alarak, Amed’de Kurdistan dağlarına ulaşır. Kurdistan dağlarıyla buluşmasını, Amed’de gerilla saflarına katılmasını yeni bir doğuş ve kökleriyle buluşma olarak adlandırır. Kendi kökleri üzerinde yeşeren bir ağaç gibi devrim yürüyüşünü Amed’den başlatır. Medya Savunma Alanları’na geçip burada temel gerillacılık eğitimini alan Zinar yoldaşımız, Avaşîn bölgesinde gerilla pratiğine başlar. Avaşîn’de hem Apocu yaşam ölçülerini, PKK yoldaşlığını kişiliğine yedirir hem de gerilla sanatında derinleşip kendisini eğitir. Bu temelde Zagroslar’da değişik düzeylerde görevler yürütür. Mütevazi kişiliği, emekçi özellikleri onu yaşamın her anında görünür kılar ve tüm arkadaşları tarafından sevilen bir militan haline getirir. Avaşîn’de savaş pratiğine aktif olarak katılır, eylemlerdeki yerini alır. Sömürgecilere olan öfkesini katıldığı eylemlerdeki performansıyla gösterip intikamını alır. Samimi, fedakar ve cesur bir militanlık olarak ardından büyük bir mücadele mirası bırakan Zinar yoldaşımızın anısı her zaman mücadelemizde yaşamaya devam edecektir.”