HPG’den Çukurca açıklaması: Gerilla mevzilere girdi, 12 asker öldü

HPG Basın İrtibat Merkezi (HPG-BİM), Çukurca’da 19 Nisan gecesi düzenlenen gerilla eylemine ilişkin açıklamada bulundu. HPG, biri tepe komutanı olmak üzere en az 12 askerin öldürüldüğünü bildirdi.

HPG-BİM, 19 ve 20 Nisan tarihlerinde Hakkari’nin Çukurca ilçesi ile Güney Kürdistan’ın Sidêkan bölgesinde Türk işgal güçlerine yönelik eylemler düzenlendiğini açıkladı.

Çukurca’daki eyleme ilişkin detayları yer alığı açıklamada, gerillaların mevzilere girdiği, bir çok asker cenazesinin üzerine gittiğine dikkat çekildi.

HPG-BİM’in açıklamasında, Çukurca eylemine ilişkin ayrıntılar şöyle ifade edildi:

“Şehit Bager ve Şehit Ronya Devrimci Hamlesi kapsamında güçlerimiz, 19 Nisan günü saat 21.10’da Hakkari’nin Çelê (Çukurca) ilçesindeki Koordine Tepesi’ne bağlı Şehit Bager Tepesi’nde konumlanan işgalci TC askerlerine yönelik baskın eylemi düzenlemişti.

Tepedeki düşman mevziilerine 2 ayrı koldan baskın düzenleyen güçlerimiz, tüm mevziileri yakın mesafeden yoğun ateş altına almıştır. Güçlerimiz, düşman mevziilerine girmiş ve çok sayıda düşman cenazesinin üzerine gitmiştir.

12 ÖLÜ, 10 YARALI, 3 KAYIP

Birçok düşman mevziisinin imha edildiği bu baskın eyleminde 1’i tepe komutanı olmak üzere 12 düşman askeri öldürülmüş, tespit edilebilen 10 asker ise yaralanmıştır. Ayrıca tepede bulunan 3 adet obüs bataryası güçlerimizce tamamen imha edilmiştir. Eylem esnasında birçok asker de tepedeki mevziilerini bırakıp kaçarken, alınan bilgilere göre 3 askerin ise akıbeti belirlenememiş olup, kayıptırlar.

Eş zamanlı olarak alanda bulunan Koordine, Şehit Zeki Tepesi ve Petrot Tepelerindeki düşman birlikleri de güçlerimizce hedeflenmiştir. Her 3 tepenin de yoğun ateş altına alındığı bu eylemdeki ölü ve yaralı asker sayısı tespit edilememiştir.

Eylem ardından işgali TC ordusu 20 Nisan günü saat 05.00’a kadar savaş uçakları ve ağır silahlarla alanı rastgele bir şekilde bombalamıştır.”

TÜRK ORDUSU VE MEDYASINA YALANLAMA

HPG, bu eyleme ilişkin Türk Genelkurmay Başkanı ve Türk medyasına yer alan haberleri de yalanladı.

Açıklamada şöyle denildi: “Tüm gerçekleri çarpıtarak, yaşanan savaşın bilançosunu kamuoyundan gizlemeye çalışan TC Genelkurmayı ve AKP medyası, Kürdistan Özgürlük Gerillası’nın büyük bir yaratıcılık ve fedai tarzda gerçekleştirdiği bu eylemde aldığı yenilginin de üzerini örtmeye çalışmakta, ağır kayıplarımızın olduğu haberleriyle toplumu aldatmayı istemektedir. Son dönemde hava saldırılarında şahadete ulaşan arkadaşlarımızın anısına gerçekleştirilen bu eylemler ve sonrasında yaşanan bombardımanlarda herhangi bir kaybımız yaşanmamış, tüm arkadaşlarımız sağlam bir şekilde üs alanlarına ulaşmıştır. Halkımız, Türk medyasının sahte haberlerine itibar etmemelidir.”

SİDEKAN’DA 2 ASKER ÖLDÜ

HPG-BİM, Sidekan bölgesinde işgalcilere yapılan eylemin ayrıntılarını ise şöyle açıkladı: “Şehit Bager ve Şehit Ronya Devrimci Hamlesi kapsamında güçlerimiz, 20 Nisan günü saat 14.30’da Güney Kürdistan toprakları içerisinde bulunan Sidekan’a bağlı Lêlîkan Tepesi’nde konumlanan düşman birliklerine yönelik bir eylem düzenlemiştir. Düşman mevzii ve barınaklarının 2 koldan yoğun ateş altına alındığı bu eylemde 2 düşman askeri öldürülmüştür. Ayrıca tepede bulunan 2 adet bombaatar silahı, 1 adet mobese kamerası ve 1 adet radar imha edilmiştir. Eylem ardından obüs ve havan topları ile alanı bombalayan işgalci TC ordusu akşam saatlerinde taarruz helikopterlerinin desteği ile ölü ve yaralı askeri alandan uzaklaştırmıştır.”

AVAŞİN’E HAVA SALDIRISI

Türk savaş uçaklarının 20 Nisan günü gerilla denetimindeki Avaşin bölgesini bombaladığı da bildirildi. HPG-BİM, “20 Nisan günü saat 02.00’da İşgalci TC ordusuna ait savaş uçakları Medya Savunma Alanları’ndan Avaşin bölgesine bağlı Basya alanını rastgele bir şekilde bombalamıştır. Gerçekleştirilen bu bombardımanlarda herhangi bir kaybımız yaşanmamıştır” diye belirtti.