Hêvî Mistefa: Efrînliler dönüş için uluslararası güvence istiyor

Efrîn Kantonu Eşbaşkanı Hêvî Mistefa , Türk devletinin işgalci olduğunu belirterek, Efrînlilerin topraklarına dönmek için uluslararası güvence istediğini kaydetti. Hêvî Mistefa, Türk devletinin kurduğu sözde meclisin ise "hainler meclisi" olduğunu söyledi

Türk devleti ve ona bağlı El Kaide, DAİŞ ve El Nusra çete gruplarının Efrîn'e yönelik işgal saldırılarının ardından Şehba Kantonu'na göç eden halkın durumu ve YPG/YPJ savaşçılarının direnişin ikinci aşamasındaki eylemlerine ilişkin ANF'ye konuşan Efrîn Kantonu Eşbaşkanı Hêvî Mistefa Îbrahim, Efrînlilerin uluslararası bir güvence ile topraklarına dönmek istediklerini kaydetti. Türk devletinin işgalci olduğunu ve uluslararası camianın da buna sessiz kaldığını ifade eden Hêvî Mistefa Îbrahim, "Biz uluslararası bir heyetin gözetiminde halkımızın dönmesini istiyoruz" dedi.

Başta Birleşmiş Milletler (BM) olmak üzere uluslararası camianın işgal karşısında sessiz kaldığını ifade eden Hêvî Mistefa, "58 günlük direnişin ardından halkımızı katliamlardan korumak için tahliye kararı aldık. Halkımızı Şehba bölgesine çıkardık. Ama Şehba küçük bir bölge ve yaşam imkanları, çalışma imkanları kısıtlı olan bir yer. Sadece üzerlerindeki elbiseleriyle Efrîn'den çıkan yüzbinlerce kişi burada çok zor şartlarda yaşıyor. Şimdiye kadar hiçbir uluslararası kuruluştan destek almadık. Sadece daha önce yaptığımız kimi hazırlıklar ve Kuzey Suriye halklarımızın desteğiyle göç eden halkımızın ihtiyaçlarını gidermeye çalışıyoruz" diye kaydetti.

'BM'YE ONLARCA MEKTUM YAZDIM'

BM'ye mektuplar yazmasına rağmen hiçbir olumlu yanıt alamadığını söyleyen Hêvî Mistefa, Efrîn halkının ekmeğe, suya değil, topraklarına dönmeye ihtiyacı olduğunu kaydetti. Hêvî Mistefa, "Uluslararası camia, başta da Birleşmiş Milletler olmak üzere ne Efrîn'deyken ne de şimdi bu halka destek olacak hiçbir adım atmadı. Kendim bile Birleşmiş Milletler'e onlarca mektup yazmama rağmen hiçbir yanıt alamadık. Dün de Birleşmiş Milletler'in bir heyeti gelmişti ve bazı ihtiyaçların karşılanması için bizden taleplerimizi söylememizi istiyorlardı. Halkımızın temel talebi ekmek, su veya birkaç battaniye değil, halkımız tüm açlığa, susuzluğa, soğuğa katlanacağını belirtiyor. Fakat halkımız, Birleşmiş Milletler'in da müdahil olacağı bir süreçle evlerine topraklarına dönmek istediklerini belirtiyor. Bunun için Türk devletine baskı yapılmasını istiyor" dedi.

ULUSLARARASI GÜVENCE GEREKİYOR

Efrîn halkının topraklarına dönüş için dile getirdiği talepleri olduğunu belirten Hêvî Mistefa, şunları dile getirdi: "Türk devleti ve ona bağlı terörün Efrîn'i işgal etme gibi bir isteği eskiden beri vardı. Bölgedeki terörün ana kaynağı Türk devleti olmasına rağmen bunu 'terörle mücadele' altında dünyaya yutturmaya çalıştı. Fakat biz başından beri bunun işgal olduğunu ve Suriye'yi parçalama projesi olduğunu hep söyledik. Türk devletinin Efrîn'e çete ailelerini yerleştirmesi, bölgeyi Türkleştirmeye çalışması gibi icraatları bizim haklı olduğumuz gözler önüne serdi. Biz uluslararası bir heyetin gözetiminde halkımızın dönmesini istiyoruz. Halkımızın uluslararası bir güvence ile dönmesi temel hedeflerimizden biridir."

TÜRK DEVLETİNİN İCRAATLARI KARŞISINDA SESSİZLİK VAR

Türk devletinin Efrîn'de Müslüman olmayan yurttaşları zorla Müslümanlaştırma, halkın mal varlığını gasp etme ve halkı esir alma gibi icraatları olduğunu dile getiren Hêvî Mistefa, "Türk devleti ve çeteleri şu anda Efrîn'de çok kötü ve tehlikeli icraatlara imza atıyor. Efrîn herkesin de çok iyi bildiği gibi Kürt, Arap, Alevi ve Êzidî gibi halk ile inançların özgürce bir arada yaşadığı bir yerdi. Şimdi kentte kalan halka yönelik çok yoğun baskılar var. Mesela mallarına el koyma, namuslarına göz dikme veya Êzidî halkımızı zorla camilere götürüp kendi islamlarını dayatma gibi faaliyetleri var. Ne yazık ki bunun karşısındaki sessizlik de devam ediyor" diye kaydetti.

'TÜRK TANKLARINA BİNMİŞ HAİNLER'

Hêvî Mistefa, Türk devletinin çetelerden oluşturduğu meclise ilişkin de değerlendirmelerde bulundu ve söz konusu meclisi "Türk tanklarının üzerinde Efrîn'e giriş yapan hainler meclisi" olarak nitelendirdi. Hêvî Mistefa, "Bu mecliste yer alanlar halkın içindeki kişiler olsaydı, Efrîn'de olsalardı, İstanbul'daki otel lobilerinde bireysel çıkarları için uğraşmasalardı, bu halk için atılmış tek bir adımları olsaydı, Türk tanklarına binerek Efrîn'e girmeselerdi belki onlar üzerinde konuşmaya değerdi. Bunların meclisi, hainlerin meclisinden başka bir şey değil. Çünkü onlar Efrîn'e işgalci Türk devletinin tankları üzerinde geldiler. Çünkü onlar düşmanla bir oldular. Onlar hainlerden başka bir şey değiller" dedi.

'DİRENİŞİMİZ DEVAM EDİYOR'

"Kürt halkının her yerde Efrîn için direnmeye devam etmesi gerekir. Türk devletinin her platformda teşhir edilmesi ve işgalciliklerinin kavratılması gerekir. Bizim direnişimiz devam ediyor. Efrîn tüm Kürdistan adına direndi. Eğer Türk devletinin işgalini sonlandırmazsak bu tüm Kürdistan için büyük tehlike olur" diyen Efrîn Kantonu Eşbaşkanı Hêvî Mistefa Îbrahim, şunları kaydetti: "Erdoğan bütün dünya için büyük bir tehdit haline geldi. Dünyadaki sessizlik de onu cesaretlendiriyor. Eline tutuşturduğu bazı kağıtlarla Osmanlıcılık hayalleri peşinde koşuyor. Ama dünyanın değiştiğini, Kürt halkının eski Kürt halkı olmadığını, bölge halklarının da eski halklar olmadığını görmek istemiyor. Herkes bilsin ki Erdoğan'ın bu hayallerinin sonu 2018 yılı olacak."