Halk Mahkemesi’nden Elîko ve Biro için ihanetten tutuklama kararı

Kuzey Suriye Halk Mahkemesi Türk devleti ve çetelerinin Efrîn’e yönelik düzenlediği işgal ve soykırım saldırılarında rol aldıkları açığa çıkan ENKS üyeleri Fûad Elîko ve Ibrehîm Biro hakkında, tutuklama kararı çıkardı.

Kuzey Suriye Halk Mahkemesi, ENKS üyeleri Fûad Elîko ve Ibrehîm Biro hakkında tutuklama kararı çıkardı.

Mahkemenin karara ilişkin şu açıklamayı yaptı:

“Suriye’de 7 yıldır devam eden savaşta bölge halkları üzerinde büyük bir tehlike yaratan  DAİŞ çetelerinin yenilgiye uğratılmasıyla bölgede güvenlik sağlandı. Ancak  DAİŞ çetelerinin bu yenilgisini kabullenemeyen Türk devleti,  DAİŞ artığı çeteleri Efrîn işgalinde kullanmaya başladı. Suriye’nin farklı merkezlerinden göç etmek zorunda kalan yüz binlerce yurttaşa ev sahipliği yaparak Suriye’nin barış ve güvenlik sembolü olan Efrîn, Türk devleti tarafından işgal ve talan edildi.

Türk devleti Efrîn’e yönelik barbarca saldırılarında kullandığı ağır silahların yanı sıra kirli bir psikolojik savaşta yönetmiştir. Türk devleti kimi Kürt çeteleri ön plana sürerek, bölgedeki gerçekleri çarpıtmak istemiştir. Kürt çetelerin yer aldığı çete grupları Siqûr El-Ekrad, Ketaib Selahedîn El-Eyûbî, Ketîbeya Azadî ve Ketîbeya Mişel Temo isimli çete gruplarıdır.

Bu çete grupları Kürt halkının katledilmesi ve yaşam alanlarının talan edilmesinde rol oynamıştır. Bu çete grupları ENKS’nin siyaseti çerçevesinde hareket etmektedir. ENKS’nin Muhalefet Koalisyonu’nda bulunan üyesi Fûad Elîko da 6 Kürt çete gruplarının Efrîn’e yönelik saldırılarda yer aldığını belirtmişti. Bu da ENKS ve Türk devletinin Efrîn’deki talan saldırılarındaki ortaklığını göstermektedir. ENKS eski Başkanı Ibrehîm Biro da daha önce yaptığı açıklamada Kuzey Suriye Özerk Yönetimi tehdit etmişti. Bu tehditler de Kürt kentlerinin işgal ve talan edilmesiyle gerçekleştiriliyor.

Kuzey Suriye-Rojava devrimine düşmanlık yapan Suriye Kürt Birlik Partisi’nin öncülük ettiği ENKS üyeleri, Kürt halkı ve gençlerinin kanlarıyla elde ettiği kazanımlarına karşı ihanet içerisine girmektedir. Birlik Partisi ile yapılan ittifak Efrîn’e yönelik saldırılarda yer almalarıyla açığa çıkmıştır. Bu temelde ENKS üyeleri Fûad Elîko ve Ibrehîm Biro hakkında Kürt halkına karşıtlık davası açılmıştır.

Bu dava yasalar çerçevesinde Kuzey Suriye halkları ve şehit ailelerinin adı geçen şahıslar hakkındaki şikayetler sonucunda açılmıştır. ENKS üyelerinin Suriye Muhalefeti Koalisyon üyeleri ile Kuzey Suriye halklarına karşı anlaşmaya vardığı ve Kuzey Suriye topraklarının işgal edilmesinde rol aldıkları ortaya çıkmıştır.

Bu çerçevede yargılama kurumlarımız bu şahıslar hakkında tutuklama kararı çıkartmış ve güvenlik güçleri arama kararı çerçevesinde bu şahısları aramaktadır.”