Halk Kongresi seçimleri neden ertelendi?

Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu Eş Başkanı Hediye Yusuf, bu ay yapılması planlanan Halk Kongresi seçimlerinin "daha iyi hazırlık yapılması" amacıyla ertelendiğini belirtti.

Kuzey Suriye'de birinci ve ikinci aşamanın tamamlanması ardından bu ay içerisinde gerçekleşmesi beklenen Halk Kongresi (Kongra Gel) seçimleri ertelendi. Yüksek Seçim Komiserliğinin iki gün önce Qamişlo Kantonu'na bağlı Amude ilçesinde yaptığı toplantı ardından yapılan açıklamada, "Seçim Yüksek Konseyi 4 Ocak 2018'de gerçekleştirdiği toplantıda, zaman darlığı nedeniyle Kongra Gel seçimlerini erteledi. Konsey, belde, ilçe ve kanton meclislerinin eşbaşkanlıkları seçimleri ile ilgili çalışmalarını sürdürüyor" ifade edilmişti.

Kuzey Suriye Federasyonu'nda belirlenen üç aşamalı seçim takviminin ikinci aşaması kapsamında 1 Aralık 2017 tarihinde Yerel Meclis üyeleri seçimi gerçekleştirilmişti. Katılım oranının yüzde 69 olarak kaydedildiği Yerel Meclis seçimlerinde Cizre, Fırat ve Efrin bölgelerinde Demokratik Ulus Dayanışması Listesi'nin birinci çıkmıştı.

Seçimlerin birinci 22 Eylül 2017 tarihinde gerçekleştirilmişti. “Komün eş başkanlarının” belirlendiği seçimlere katılım oranının yüzde 70 olduğu açıklanmıştı.

Kuzey Suriye Federasyonu seçim yasasına göre 2018 yılı ocak ayı içerisinde gerçekleştirilmesi beklenen seçimlerin ertelenmesine ilişkin açıklamada bulunan Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu Kurucu Meclisi Eş başkanı Hediye Yusif, birinci ve ikinci aşamalarda yaşanan eksikliklerin üçüncü aşamada da tekrarlanmaması ve her açıdan daha iyi hazırlık yapılması amacıyla seçimlerin ertelendiğini belirtti.

ANHA’ya konuşan Yusuf, "Zaman darlığı nedeniyle seçimlerin üçüncü aşamasının ertelenmesi gerekli görüldü. Seçimlere katılan liste ve şahsiyetlerin de erteleme yönünde talepleri oldu" dedi.

Yusif ayrıca, Kurucu Meclisin, seçimlerin ikinci aşamada belirlenen bölge meclis üyeleri ile çalışma mekanizması ve kanton, bölge, ilçe ve belde meclisleri arasındaki görev dağılımı üzerine toplantılar yaptığını ifade etti.