Guta’dan binlerce sivil ve çete tahliye edildi

Suriye rejim güçlerinin operasyonunun devam ettiği Doğu Guta’da çoğunluğu radikal İslamcı gruplardan oluşan yüzlerce silahlı çete ile binlerce sivilin tahliyesi devam ediyor.

Suriye devlet televizyonunun duyurduğuna göre, rejim ve Rusya ile Doğu Guta’daki Ahrar el Şam çeteleri arasındaki anlaşma kapsamındaki tahliyeler bugün öğle saatlerinde başladı.

Rejimin kuşatması altındaki üç parçadan en küçüğü olan Harasta’dan en az 237  çete üyesi ile ailelerinden oluşan bin 300’ü aşkın kişi tahliye edildi. Bu kişilerin rejim ile diğer gruplar arasındaki sınır hattından otobüslerle tahliye edildiği ve buradan İdlib’e gönderildikleri belirtildi.

Kimi askeri kaynaklar, bugünün sonuna kadar üçte biri silahlı gruplardan olmak üzere 2 bine yakın kişi tahliye edilmiş olacak.

Suriye resmi haber ajansı SANA’ya göre ise, önümüzdeki günlerde toplamda bin 500 silahlı çete ile aile üyelerinden 6 bin kadar kişi bölgeyi terk edecek.

Tahliye işlemleri dışında Şubat ayından bu yanaki operasyonlar nedeniyle 80 bini aşkın sivil Doğu Guta’yı terk etti. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne (SOHR) sadece bugün içerisinde Duma şehri ve çevresinden 4 bin sivil kaçtı.

Rejimin başlattığı operasyonlarda Doğu Guta’nın beşte dördünün ele geçirildiği bildiriliyor.