Fransız Senatosu’nda Efrîn gündemi

Fransız Parlamentosu Dışilişkiler Komisyon başkanı Marielle De Sarnez, Senatör Pierre Laurent ve Milletvekili Valarie Raboult bugünkü Senato oturumunda Dışişleri Bakanı'na Efrîn için “Hükümetimiz Ne yapacak” diye sordu.

Türk devletinin Efrîn’e yönelik düzenlediği işgal ve soykırım saldırılarını Fransız senatörler, senatonun gündemine getirdi. Oturumda söz alan milletvekilleri, Fransız hükümetinin BM’nin aldığı ateşkes kararının uygulanması için ne yapacağını sordu.

Senatör Pierre Laurent, Senato'da yaptığı konuşmada, Efrîn'deki durumu özetleyerek, Türkiye'nin DAİŞ güçleriyle birlikte hareket ederek, Erdoğan'ın Kürtlere dönük bir soykırım hedeflediğini ifade etti. Erdoğan'ın bölgede yeniden DAİŞ'i inşa etmeye çalıştığına dikkat çeken Laurent, “Yaşananlar karşısında bölgede Kürtler ve bizlerde bunun bedelini çok ağır ödeyeceğiz. Kürtlerin sorunu aynı zamanda bizim sorunumuz. Acil bir biçimde Erdoğan'a stop denilmeli” diyerek Fransa'nın Efrîn için derhal harekete geçmesi gerektiği çağrısında bulundu. Ve Fransız Dışişleri Bakanı Le Drian’a, “BM kararının uygulanması için ne yapıyorsunuz” sorusunu yöneltti.

Milletvekili Valarie Raboult, dışişleri bakanı ve savunma bakanına “Savunma Bakanımıza soruyorum Kürtler koalisyona yardım etti mi etmedi mi? Eğer cevabınız ‘Evet’ ise, Dışişleri Bakanımıza soruyorum: İlişkide olduğumuz Kürtleri korumak için ne yapacaksınız” diye sorarken, Efrîn konusunda söz alan bir diğer isim Marielle De Sarnez oldu. Hükümete Efrîn konusunda ne yapacaklarını soran Sarnez, “Suriye ve Efrîn'e dönük büyüyen kaygılarımızı dile getirmek istiyoruz. Fransa'nın BM içerisindeki pozisyonunu biliyoruz. BM'nin Suriye için 24 Şubat'ta aldığı ateşkes kararı vardı. Söz konusu karar, uygulanmadı ve ölü bir mektuba dönüştü. Karar bir gün bile uygulanmadı” dedi.

Suriye rejimi ve Türk devletinin saldırılarına dikkat çeken Sarnez şöyle devam etti: “Efrîn’e, Türkiye ve onların işbirlikçisi cihatçılar her türlü saldırıyı, bombardımanı sürdürüyor. Orada 350 bin insan yaşıyor. Onları koruyanların DAİŞ’e karşı en kararlı mücadeleyi hem de koalisyonun yanında verenler olduğunu hatırlatalım. Sonuna kadar DAİŞ'e karşı mücadele verdiler. Bu haksızlık, adaletsizlik, bu saldırı karşısındaki sessizlik kabul edilemez.”

Uluslararası güçlere Efrîn’deki katliama “dur” demesi çağrısı da yapan Sarnez salonda bulunan Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian seslenerek “Efrîn konusunda Fransa özel olarak ne yapıyor” diye sordu.

Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian gelen soruları yanıtladı.

Türk devletinin Efrîn’e 50 gündür düzenlediği saldırılarından kaynaklı kritik bir durum yaşandığını belirten Drian, “Yüzlerce sivil yer değiştirdi. İçme suyu ve birçok sorun aciliyetini gösteriyor. Halk bütün bedelini ödüyor. Bu konuda birkaç şey söylemek gerekiyor. Birincisi hiçbir sınır güvenliği ve onu koruma ihtiyacı, sivillere dönük bir saldırıyı haklı gösteremez” diyerek Türkiye'nin BM'nin ateşkes kararına uyması gerektiğini ve bu ateşkesin Efrîn için de geçerli olduğunu bir kez daha hatırlattı.

“Bölgedeki bu durum nedeniyle DAİŞ'e saldırı zemini oluşuyor. BM kararı konusunda Fransa rol oynadı. Söz konusu karar tüm Suriye için yani Efrîn içinde geçerliydi. Türkiye'nin bu uluslararası hukuka uyması gerekiyor. Fransa bu kararın uygulanması için tüm çabasını yürütüyor” diyen Drian, ateşkes kararının uygulanması için çalışmaların devam ettiğini ifade etti.