Fransa’da yasakların çoğu kaldırıldı: Neler var? 

Fransa’da 17 Mart’tan bu yana geçerli olan yasaklardan önemli bir kısmı daha 2 ve 22 Haziran tarihleri arasında aşamalı olarak kaldırılıyor.

Covid-19 salgınından en fazla etkilenen ülkelerden olan Fransa’da dün itibariyle toplam vaka sayısı 186 bin kadar iken, 28 bin 662 kişi de hayatını kaybetti. Son 24 saatteki vaka artışı 3 bin 325 olsa da bunda test sayılarındaki artışın etkili olduğu savunuluyor.

Nisan sonundan illerin salgının yayılma düzeyine göre yeşil, turuncu ve kırmızı olmak üzere bölündüğü Fransa’da dün itibariyle sadece başkent Paris ve çevresini içeren Ile-de-France bölgesi ile deniz aşırı topraklardan Guyana ve Mayotte bölgeleri turuncu bölgede yer alıyor. Diğer tüm iller artık yeşil bölgede bulunuyor. Yeşil bölge artık salgının yayılma hızının düştüğü, hastane yoğunluğunun azaldığı illeri kapsıyor.

YASAKLAR BÜYÜK ORANDA KALDIRILIYOR

11 Mayıs’ta kaldırılan bazı sokağa çıkma kısıtlamaları, yeni bir hükümet kararıyla daha da gevşetiliyor. Başbakan Edouard Philippe tarafından yapılan açıklama kapsamında, 2 Haziran’dan itibaren restoranların açılışına izin veriliyor. Bu kapsamda öncelikli olarak 2 Haziran’dan sonraki değişiklikler şöyle:

Restoran, bar ve kafeler açılabilecek. 10 kişiyi aşmamak kaydıyla topluca yemek yenmesine izin veriliyor ancak her bir masanın arasında en az 1 metre mesafe olması gerekiyor. Tüm müşteri ve restoran-bar sahipleri maske takmak zorunda. Barlarda ayakta içki tüketme yasak iken, 2 Haziran’dan itibaren Paris ve çevresindeki illerde ise sadece teraslar açılabilecek.

Başkent Paris ve çevresi haricindeki ‘yeşil bölgedeki’ tüm illerde yeşil alanlar, gösteri ve spor salonları ile eğlence parkları 2 Haziran’dan itibaren açılabilecek.

22 HAZİRAN’A KADAR BEKLENECEK OLANLAR

Turuncu bölgelerdeki yeşil alanlar, gösteri ve spor salonları ile eğlence parkları ise 22 Haziran’da açılabilecek.

Ülke genelindeki tüm sinema salonları da ancak 22 Haziran’dan sonra açılabilecek. Yine diskotekler, oyun salonları, yakın döğüş sporları, hipodromlar ve stadyumlar da 22 Haziran’dan önce açılamayacak. Dar alanlardaki toplanmalarda en fazla 10 kişinin bir araya gelmesine izin verilirken, geniş açık alanlarda yapılacak büyük katılımlı etkinliklerde ise 5 bin kişi sınırı getiriliyor.

OKULLAR BÜYÜK ORANDA AÇILIYOR

11 Mayıs’tan itibaren sadece bazı sınıflar ile kreşlerin açıldığı ülkede, ilkokullar 2 Haziran itibariyle ülke genelinde açılmış olacak. Ancak her sınıfta en fazla 15 öğrenci bulunabilecek.

Yeşil illerdeki ortaokulların ise 2 Haziran itibariyle tümü açılacakken, turuncu illerde ise ortaokul bir (6) ve ikinci sınıflar (5) sınıflarının tümü derslerine başlayacak.

Yeşil bölgede yer alan illerde tüm liseler yeniden açılacakken, turuncu illerde ise sadece mesleki liseler açılabilecek.

STOPCOVID UYGULAMASI
Yeni kararlarla birlikte geçtiğimiz gün Ulusal Meclis’te kabul edilen ve vakalar ile kontak halinde bulundukları kişilerin tespitine yönelik olduğu savunulan StopCovid adlı takip uygulaması da 2 Haziran’dan itibaren hazır olacak. Bu uygulama, eğer hasta bir bireyle temas edildiyse uyarılmasını sağlarken, tümüyle gönüllülük esasına göre isteyen kişiler tarafından indirilebilecek.

100 KM SINIRLAMASI KALKIYOR

Öte yandan en tartışmalı yasaklardan biri de 11 Mayıs’tan sonra getirilen ve seyahatlerin ikamet adresinden kuş uçuşu 100 kilometre kadarına izin verilmesiydi. 2 Haziran’dan sonra bu kısıtlamaya da son veriliyor.

Ancak 2 Haziran’dan sonra daha önce toplu taşımada maske takma zorunluluğu daha da netleşiyor.

SINIRLAR EN ERKEN 15 HAZİRAN’DA AÇILACAK

Yurtdışına giriş ve çıkışlardaki kısıtlamalar ise en az 15 Haziran’a kadar devam edecek. Avrupa birliği (AB) ülkesi vatandaşlarına Fransa’ya girmeleri halinde getirilen 14 günlük karantina uygulaması da 15 Haziran’da kalkacak. Ancak AB dışındaki ülkelere seyahatlere ilişkin kararlar ileriki günlerde duyurulacak.