Fatma ve Mehmet Öcalan’a yurtdışına çıkış yasağı

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik tecritte ısrar eden Türk devleti, şimdi de kardeşleri Fatma ve Mehmet Öcalan’a yönelik yurtdışı yasağı getirdi.

Kürt Halk Önderi’nin ablası Fatma Öcalan ile kardeşi Mehmet Öcalan’a Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından adli kontrol uygulaması kapsamında yurtdışına çıkış yasağı getirildi.

Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığı Denetimli Serbestlik Müdürlüğü tarafından Fatma ve Mehmet Öcalan’a gönderilen tebligatlarda, yurtdışına çıkışlarının yasaklandığı bildirildi. ANF’nin ulaştığı belgede, Fatma ve Mehmet Öcalan hakkındaki kararın aynı gün alınması dikkat çekiyor.

Öcalan’ın kardeşlerine gönderilen tebligatlarda, yurtdışına çıkış yasağına gerekçe olarak Urfa 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 7 Şubat’ta aldığı karar gösteriliyor. Türk Ceza Mahkemesi Kanunu’nun 109’uncu maddesinin üçüncü fıkra (a) bendine dayandırılan kararda, tebligatın ulaştığı tarihten itibaren yurtdışına çıkışlarının yasak olduğu belirtiliyor.

Fatma ve Mehmet Öcalan’a gönderilen tebligatın bilgilendirme formunda ise, belirtilen sıkı denetim kurallarına uyulmaması halinde mahkemece ‘tutuklama’ veya ‘başkaca bir tedbire karar verilebileceği’ ibaresine yer veriliyor.

Türk devleti 2011 yılından bu yana avukatlarıyla görüşmesine izin vermediği Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın aile üyeleriyle olan görüşme hakkını da ağır tecrit politikası kapsamında gasp ediyor. Öcalan’ın kardeşi Mehmet Öcalan’la görüşmesine Eylül 2016’da çok kısa süreliğine izin verilmiş, son olarak da 12 Ocak’ta yine sadece dakikalarca görüşmesine olanak tanınmıştı.