Esad: Rusya’nın askeri varlığı uzun vadede de gerekli!

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, 2015’ten bu yana ülkede bulunan Rus askerlerinin varlığının ‘uzun vadede de’ gerekli olduğunu söyledi.

Interfax ajansına konuşan Beşar Esad, Rusya’nın askeri varlığının ‘gerekliliğinin sadece terörizmle mücadele’ için olmadığını savundu.

Rusya’nın askeri güçlerinin ‘bölgedeki dengeler’ için gerekli olduğunu iddia eden Esad, kastettiği dengenin ne zaman sağlanacağının da belirsiz olduğunu ifade etti.

Rusya ile Suriye’deki Himeymim Askeri Üssü üzerinde yaptıkları anlaşmanın 40 yılı aşkın bir süreyi kapsadığını hatırlatan Esad, bunun da iki ülke arasındaki ilişkinin uzun vadeli olduğunu gösterdiğini söyledi. Esad, çatışmalar nedeniyle ülkesini terk eden Suriyeli mültecilerin geri dönüşünün ise Rusya ile aralarında görüştükleri önemli dosyaların başında geldiğini kaydetti.

Suriye’de 2011 yılından bu yana yaşanan çatışmalarda 350 binin üzerinde kişi hayatını kaybederken,10 milyonu aşkın ülke içinde veya dışında mülteci konumuna düştü.

2015 yılına kadar ülke topraklarının nüfus yoğunluğunun olduğu üçte birlik kısmında kontrolü elinde tutabilen rejim güçleri, Eylül 2015’te Rusya’nın asker göndermesiyle toprakların üçte ikilik kısmında kontrolü sağladı. Demokratik Suriye Güçleri (QSD) ise Haseke, Reqa ve Dera Zor vilayetlerinin neredeyse tamamı ve Halep’in önemli bir kısmını özgürleştirirken, özgürleştirilmiş alanlar Suriye topraklarının üçte birine denk geliyor.