Efrînliler zulmü ve 'içerdeki düşmanı' anlattı

Türk devleti ve ona bağlı çete grupların Efrîn'e yönelik işgal saldırıları sonrası kentte kalan Kürtlere yönelik baskılar gün geçtikçe artıyor. Efrîn'den çıkabilenle yaşadıkları zulmü ve kendilerini en fazla acıtan “içerideki hainleri” anlattı.

İşgalci Türk devleti ve ona bağlı El Kaide, DAİŞ ve El Nusra çete gruplarının Efrîn'e yönelik işgal saldırılarının ardından Türk devleti, kentte suç işlemeye devam ediyor.

Türk devleti bir yandan kentin demografisini değiştirmek için Rusya ile yaptığı anlaşmalar gereği başta Doğu Guta olmak üzere Suriye'nin değişik kentlerindeki çeteleri Efrîn'e yerleştirmeye çalışırken bir yandan da kentte kalan Efrîn halkına yönelik baskı politikalarını ağırlaştırıyor.

Türk devletinin işgal saldırıları sonrası köyünden çıkmak istemeyen ancak baskıların katlanamaz olması üzerine kentten çıkarak Şehba bölgesine gelen Î.N.E. isimli bir kişi, çetelerin kentteki uygulamalarını ANF'ye anlattı.

Î.N.E., Türk devleti ve çetelerin kent genelinde sokağa çıkma yasakları uyguladıklarını ve günlük olarak yurttaşları kaçırıp işkenceler yaptığını söyledi. , Hala Efrîn'e bağlı bir köyde bulunan N.C. isimli kadın ise Suriye Kürtlerin Ulusal Meclisi (ENKS) içerisinde yer alan partilere mensup kişilerin çeteleri ve Türk askerlerini kapı kapı dolaştırarak, Efrîn halkını şikayet ettiklerini kaydetti.

'ELİMİZDEKİLERİ TALAN ETTİLER'

İşgal sırasında toprağını terk etmek istemediğini ve köyünde tek başına kaldığını söyleyen Î.N.E., çetelerin gelip kendisini sorguya çekmesi üzerine iki gün önce köyünden çıkmak zorunda kaldığını söyledi. Î.N.E., şunları anlattı: "Bütün ailem çıkmasına rağmen ben topraklarımı terk etmek istemedim ve köyde kaldım. Gelip beni sorguya çektiler, silahın var dediler. Ben de yok dedim. Sonra çetelerin beni rahat bırakmayacağını düşündüm ve iki gün önce bir grup Efrînli ile köyden çıktı. Yolda bir çete grubuna yakalandık. Bizden para istediler. Her birimizin kişi başına 5 bin lira vermesini istediler. Bizde o kadar yoktu. Elimizdekileri verdik, bizi bıraktılar, köyden çıktık"

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI SÜRÜYOR

Çetelerin kendilerini kabul ettirmek için ilk günlerde kimseye fazla karışmadıklarını ancak daha sonra sırayla herkesi sorguya çekmeye başladıklarını ve akşam saat 20.00'dan sonra sokağa çıkma yasağı uyguladıklarını söyleyen Î.N.E., şunları söyledi: "Gelip gece yarısı kardeşimi aldılar. İşkence yaptıktan sonra bıraktılar. Yasağı deldiğini söylüyor. Saat 20.00'dan sonra evden çıkamıyorduk. Köyümüz dışında başka bir yere gidemiyorduk."

'BAZILARI MUHBİRLİK YAPIYOR'

Efrîn'den bazı Kürtlerin çeteler ve Türk ordusu ile işbirliği yaptığını ve halkı onlara ispiyonladığını belirten Î.N.E., "Bazıları onlara muhbirlik ve casusluk yapıyordu. Mesele bizim köye gelip muhtara sende silah var dediler. Gidip muhtarı ispiyonlamışlardı. Bizim canımızı yakan çeteler değildi. Bizim canımızı yakan içimizdeki hainlerdi. Çünkü çeteler zaten düşmandır, yapacağını yapıyor ama içimizdeki hainler çok canımızı yakıyor" diye konuştu.

'HAYVANLARIMIZA EL KOYDULAR'

Birçok kişinin çeteler tarafından esir alındığını ve nereye götürüldüklerini bilmediklerini söyleyen Î.N.E, aynı zamanda halkın malına el konulduğunu dile getirerek, "Benim yeğenimin 22 hayvanına el koydular. Gelip götürdüler. Köy köy talan ediyorlar. Eyn Darê ve Basûtê'de bazı aileler evlerine dönmek istedi ama çeteler onları kovdu. Evlerine girmelerine izin vermediler" ifadelerinde bulundu.

'ENKS'LİLER ÇETELERİ EV EV DOLAŞTIRIYOR'

Efrîn'in bir köyünde bulunan ve telefonla ajansımıza konuşan N.C. isimli kadın da çetelerin köylerdeki evleri tek tek aradığını ve onlara öncülük eden ve halk hakkında bilgi verenlerin ise ENKS içinde yer alan kişiler olduğunu belirtti. ENKS'lilerin verdiği bilgiler doğrultusunda çetelerin YPG/YPJ savaşçıları ve yurtsever kişilerin evlerini talan edip ateşe verdiğini söyleyen N.C., çetelerin ve ENKS'lilerin bu icraatları sırasında Türk askerinin de zırhlı araçlarıyla onlara refakat ettiğini ve yapılanları seyrettiğini belirtti.

'ÇOK SAYIDA KİŞİYİ KAÇIRDILAR'

Çok sayıda yurttaşın çeteler ve Türk ordusu tarafından esir alındığını ve bilmedikleri yerlere götürüldüğünü söyleyen N.C., şunları söyledi: "Bu kişilerin nereye götürüldüğünü bilmiyoruz. Ama birçoğunu Ezaz'a götürüldükleri ve orada yargılandıkları söyleniyor. Çeteler şimdi de milleti köy meydanlarına toplayıp onlara kurallarını dayatıyorlar. Köylere meclisler kuracaklarını söylüyorlar. ENKS'lilerle birlikte hareket ediyorlar. Onlar da çetelerle birlikteler."

EFRÎNLİLERDEN HARAÇ TOPLUYORLAR

Türk devleti ve çetelerin halkın evlerine dönmelerine izin vermediğini ve izin verdiklerinden de belirli bir miktar para aldığını belirten N.C., Efrîn'in Şêrawa ilçesine bağlı Basûtê köyünden bir ailenin evine dönmek istediğini çetelerin 300 bin Suriye lirası vermeden ailenin evine dönmesine izin vermeyeceğini kaydetti. Halkın "derîbe" (vergi) adıyla halktan haraç aldığını da ifade eden N.C., söz konusun haracı ödeyemeyen kişilerin mülklerine el konulduğunu söyledi.