Efrînliler topraklarına dönecekleri güne hazırlanıyor

Sömürgeci ve soykırımcı Türk devleti ve ona bağlı çetelerin işgal saldırıları sonrası topraklarını terk ederek Şehba bölgesine göç eden yüzbinlerce Efrînli topraklarına dönecekleri gün için örgütleniyor.

İşgalci Türk devleti ve ona bağlı El Kaide türevi çete gruplarının Efrîn'de Kürt halkına yönelik işgal ve soykırım saldırıları sonrası evlerini terk etmek zorunda kalan yüzbinlerce Efrînli Şehba Kantonu'nda topraklarını dönecekleri günü bekliyor. Bir yandan yeniden örgütlenmelerini sağlayan Efrîn halkı diğer yandan da büyük dayanışma içerisinde yeni yaşamlarını kuruyor.

Evlerinden hiçbir şey alamadan çıkan ve her şeyleri Türk ordusu ve çeteler tarafından yağmalanan Efrîn halkı, zor şartlarda yaşasalar da Türk devleti ve çetelerini topraklarından atacakları günün umudunu hep diri tutuyor. Yüzbinlerce Efrînlinin göç ettiği Şehba Kantonu'na şimdiye kadar uluslararası yardım kuruluşları tarafından herhangi bir yardım yapılmazken, kantonu yönetimi kendi imkanlarıyla evsiz kalan Efrînliler için yeni bir kamp inşa ediyor.

YÜZBİNLERCE SİVİL GÖÇ ETTİ

Türk devletinin saldırıları sonrası yüzbinlerce insanın Şehba bölgesine göç ettiğini kaydeden Şehba Kantonu Yönetiminden Cîhan Xidro, göç eden insanların çok zor koşullarda yaşamalarına rağmen Efrîn'den uzaklaşmak istemediklerini söyledi. Cîhan Xidro, "Türk devleti ve ona bağlı çetelerin Efrîn Kantonu'na yönelik saldırıları iki aydır devam ediyor. Son 10 gündür sivil katliamların artması üzerine Efrîn halkı Şehba Kantonu'na göç etmek zorunda kaldı. Yüzbinlerce Efrînli şu anda Şehba Kantonu'nda ve bu insanlar çok zor koşullarda yaşamlarını sürdürüyor" diyor.

YARDIMLAR YETMİYOR

Efrîn halkı için şimdiye kadar sadece Fırat ve Cizîrê bölgelerinden destek gördüklerini dile getiren Cîhan Xidro, "Burada insani bir kriz yaşanıyor. Bizim imkanlarımız bu kadar halkın ihtiyaçlarını karşılamaya yetmiyor. Dışarıdan da herhangi bir yardım gelmiyor. Şimdiye kadar sadece Fırat ve Cizîrê bölgelerinden yardıma alabildik. Gelen yardımlar daha çok ekmek, battaniye gibi şeylerden oluşuyor ama bunlar yetmiyor" diye belirtiyor.

İHTİYAÇ MALZEMELERİ

"Buradan ajansınız aracılığıyla tüm insani yardım kuruluşlarına çağrım Efrîn halkına yardım etmeleridir" diyen Cîhan Xidro, halkın en çok ihtiyaç duyduğu malzemeleri de şu şekilde sıralıyor: "Yaklaşık 600 bin insan yerinden yurdundan edildi. Bizim daha çok gıda ve su ihtiyacımız var. Yine bunun yanı sıra insanlar sadece üzerlerindeki elbiselerle evlerinden çıktı. Giyecek, battaniye ve çadır gibi ihtiyaçlar da çok fazla."

YENİ BİR KAMP KURULUYOR

Efrînliler için Şehba Kantonu'nun Fafînê nahiyesi ile Wehşiyê köyü arasında da yeni bir kamp yapılıyor. Kamp hazırlıklarının sürdüğü bölgede ANF'ye konuşan Efrîn Komünler Yöneticisi Ebdurehman Îbo, Efrin halkının topraklarından uzaklaşmamak için Şehba bölgesinde kalmayı tercih ettiğini belirtiyor. Îbo, "Birçok insanımız hala dışarıda, sokaklarda kalıyor. Yüzbinlerce insanımız Türk devletinin saldırılarından dolayı toprağını, evini terk etmek zorunda kaldı. Burada çadırlar kurarak direnişimizi sürdüreceğiz ve asla bir yere gitmeyeceğiz ve toprağımızı Türk devletine bırakmayacağız. Mutlaka Efrîn'e döneceğiz. Toprağımıza dönmemiz çok yakındır" diye kaydediyor.

DAYANIŞMA RUHU

Şehba Kantonu'na göç eden Efrînliler büyük bir dayanışma ruhu içerisinde birbirlerine destek sunuyor. Birçok ailenin aynı evde bir arada kaldığı Şehba'da, Efrînliler gündelik yaşamlarını da el birliği ve dayanışma içerisinde çözmeye çalışıyor. Birçok yurttaş sadece mazot parasıyla gün boyu halkın su ihtiyacını karşılıyor.

Efrîn'den getirdiği traktörüyle halkın su ihtiyacını karşılayan Mihemed Hesen, şunları söylüyor: "Burada birçok zorluk var. Kuyulardan aldığımız suyu halka götürüyoruz. Normalde bir tanker su 6-7 bin liraya götürülüyor ama biz 2 buçuk ile 4 bin lira arasında götürüyoruz. Çünkü halkımız zaten göç etmiş, böyle bir durumda bizler de traktörlerimizin mazot parası karşılığında halkın su ihtiyacını karşılıyoruz."