Efrînliler Şehba'da yeni yaşamını kurmaya çalışıyor

Türk devleti ve ona bağlı çete gruplarının işgal saldırıları sonrası Şehba bölgesine göç etmek zorunda kalan Efrînliler, kendi yaralarını kendileri sarıyor.

Türk devleti ve ona bağlı El Kaide, DAİŞ ve El Nusra çetelerinin Efrîn'e dönük işgal saldırıları sonrası yüzbinlerce insanın göç ettiği Şehba bölgesinde Efrîn ve Şehba yönetimleri halkın ihtiyaçlarını karşılamak için yoğun bir çaba sarf ediyor. Binlerce Efrînlinin sokaklarda ve DAİŞ çetelerinden kalma mayınların döşeli olduğu harabelerde yaşamak zorunda olduğu Şehba'da barınmanın yanı sıra gıda, ilaç ve temel yaşamsal malzemelerin tedarikinde de ciddi sorunlar yaşanıyor.

Efrîn halkı için Kobanê ve Cizîrê'den gönderilen yardım malzemeleri ise Suriye rejiminin engellemelerinden dolayı ihtiyaç sahiplerine ulaşamıyor. Efrîn için bir hafta önce Cizîrê'den yola çıkarılan yardım malzemelerinin küçük bir bölümü ancak dün Şehba bölgesine ulaşabildi. Yardım malzemelerini taşıyan kamyon şoförleri, rejimin günlerdir araçlarına el koyduğunu ve tüm yüklerinin indirilip kontrol edildiğini söyledi.

Şehba bölgesine ulaşan yardım malzemeleri, Efrîn ve Şehba meclis ve komünleri tarafından halka ulaştırılıyor. Sınırlı sayıda yarım malzemesinin ulaştığı Şehba'da halk ve komün çalışanları el birliğiyle yardım malzemelerini ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyor. Efrîn'den göç eden ve şimdilerde Şehba'da halkın ihtiyaçlarını karşılamak komünlerle birlikte çalışan Nûrî Heftar isimli Efrînli, halkın ihtiyaçlarının çok fazla olduğunu ve daha çok yardıma ihtiyaç olduklarını belirtti.

Rojava Yardım Örgütü'nün Efrîn için topladığı yardım malzemelerini Cizîrê'de Efrîn'e getiren kamyon şoförlerinden Mistefa Mihemed de rejimin kendilerine çok zorluk çıkardığını ve bir haftadır yolda olduklarını belirterek, "Tüm yükümüze bize boşalttılar, sonra yeniden yükledik ve ancak bugün Efrîn'e ulaştık" dedi.

Yardım çalışmalarında yer Ebû Şoreş Mistefa da Halep'ten Türk devletine bağlı çetelerden dolayı Efrîn'e göç ettiğini, Efrîn'den de Türk devletinin saldırılarından dolayı Şehbah'ya göç ettiklerini belirterek, "Bunların zulmünden çok çektik. Şimdi halkımızla birlikte buradayız. Zor günler geçiriyoruz ama inşallah Efrîn'in her karış toprağını geri alacağız" diye kaydetti.