Efrînli çocuklar için ‘çadır okul’ kuruldu

Türk devleti ve ona bağlı çetelerin işgal saldırıları nedeniyle okullarından olan Efrinli çocuklar, Şehba’da kurulan Berxwedan kampındaki çadırlarda eğitim görüyor.

Türk devleti ve ona bağlı El Nusra, ÖSO ve DAIŞ çetelerinin Efrin’e işgal saldırılarından sonra yüzbinlerce Efrinli evlerini ve topraklarını terk etmek zorunda kalarak, Şêrewa ve Şehba alanına geçti. Yine Türk devletinin saldırıları yüzünden onlarca okul talan edildi yada yıkıldı.

30 ÖĞRENCİ KATLEDİLDİ

Bununla birlikte binlerce Efrinli çocuk da okulsuz ve eğitimsiz kaldı. 20 Ocak’ta başlayan işgal saldırılarında 30 öğrenci ve iki öğretmen hayatını kaybetti.

86 OKUL YIKILDI, ONBİNLERCE ÖĞRENCİ OKULSUZ KALDI

Efrin’de bulunan 318 okuldan 86 tanesi tamamen yok oldu yada kullanılamaz hale geldi.  42.000 ilkokul öğrenci, 9.000 hazırlık, 550 enstitü ve 450 üniversite öğrencisi okulsuz kaldı. 

 

 

Eğitim komitesi(KPC) ve Efrin özerk yönetiminin yardımıyla Şehba alanında kurulan Berxwedan kapında ilkokul öğrencilerinin eğitim göreceği bir çadır okul kuruldu.

ÇADIR OKUL KURULDU

Birinci sınıftan altıncı sınıfa kadar olan bu çadır okullarda 14 sınıf ve 400 öğrenci okuyor. İlkokul öğretmeni Dijwar İbrahim kampta açtıkları okul üzerine ANF’ye konuştu.

Amaçlarının çocukların savaşın yarattığı ağır atmosferden kurtulması ve eğitimlerinden geri kalmamaları için Berxwedan Kampında çadırlardan oluşan okulu açtıklarını belirten Dijwar İbrahim, Şunları dile getirdi; “Çocukların dillerinden, kültürlerinden ve eğitimlerinden uzak kalmaması için biz başlangıç olarak Berxwedan Kampında birinci sınıftan altıncı sınıfa kadar olan okulumuzu açtık. 14 sınıftan oluşan okulumuzda 400 öğrenci eğitim görüyor. ”

ÖĞRENCİLER YERDE OTURARAK EĞİTİM GÖRÜYORLAR

Bunun sadece Berxwedan Kampıyla sınırlı kalmayacağını, Şehba’nın köylerinde de aynı şekilde okul kurarak eğitim vermeye başlayacaklarını ifade eden İbrahim, konuşmasına şöyle devam etti; “Biz okullarımızda Kürtçe, Arapça ve İngilizce dersleri veriyoruz, yine kültür ahlak derslerimiz var, beden eğitimi derslerimiz var, kısacası Efrin’deki okullarda biz nasıl eğitim veriyorsak burada da aynı şekilde eğitimlerimizi veriyoruz.

Fakat bizim bir çok şeye ihtiyacımız var. Defter, kalem ve bir çok araç gerece ihtiyaç var. Örneğin, dördüncü sınıftan altıncı sınıfa kadar biz Kürtçe, Arapça ve İngilizce eğitim veriyoruz. Fakat, defter eksikliğimiz olduğu için öğrenci her üç dil içinde aynı defteri kullanıyor. Kitaplarımız yok. Sadece öğretmenlerimizin elinde kitap var. Öğrenciler yerlerde oturarak yazıyorlar buda çok zorlayıcı oluyor.”

SAVAŞ NEDENİYLE ÇOCUKLARDA AĞIR BİR TRAVMA YAŞANDI

Özellikle bu savaş sürecinin çocukların psikolojisi üzerinde ağır bir etki yarattığını belirten Dijwar İbrahim, şunları ifade etti: “Efrin’de sakin bir durum vardı. Efrinli çocuklar savaşı görmemişlerdi. Ancak birden ağır bir savaş durumunu yaşadılar. Okulları talan edildi, yıkıldı. Birden bire bu şekil bir durumu yaşamaları onların psikolojisi üzerine de çok büyük etki yarattı. Üç aydır zaten okuldan uzakta kalmışlar. Buda onların derslerde zayıf düşmesine neden oldu. Çocukların adaptasyonunda zayıflama var.

Amacımız birazda çocukları bu ağır atmosferden uzaklaştırmak. O yaşadıkları ağır süreci aşmaları gerekiyor. Biz derslerimizde sürekli onlara anlatıyoruz. Neden burada olduğumuzu, neden göç ettiğimizi ve gene Efrin’e kendi okullarımıza geri döneceğimizi anlatıyoruz.

Özellikle bu savaş sürecinde babalarını kaybeden çocuklar var. Bu durumu yaşayan çocuklar için daha ağır ve zor oluyor. Biz çocukların biraz bundan uzaklaşması için uğraşıyoruz. Sürekli onlarla konuşuyoruz, onlar için oyunlar yapıyoruz. Bu şekilde oyalanarak yaşadığı o ağır durumdan uzaklaştırmaya çalışıyoruz. Yine eve gidince de biz ailelerle tartışıyoruz. Ailelerin bu durumda nasıl davranması gerektiğini anlatıyoruz. Çocukların savaş durumundan uzaklaşması gerekir. O sürece takılıp kalmaması gerekiyor.”

İbrahim, son olarak tüm uluslararası kurumlardan ve sivil örgütlerden okullara destek vermeleri çağrısında bulundu.