Efrîn, tehditlere sandıkta yanıt verdi

Yerel meclis üyeleri seçimi için dün sandık başına gidilen Kuzey Suriye'de, Türk devletinin hedefine aldığı Efrîn bölgesinde halk, seçimlere yüzde 90'na yakın bir oranda katılım göstererek yanıt verdi.

Kuzey Suriye Federasyonu halkı belde, ilçe ve konton meclis üyelerini belirlemek için dün sandık başına gitti. Komün eş başkanlığı seçimiyle birlikte başlayan özgür ve demokratik seçim maratonunun ikinci aşamasına ilişkin resmi sonuçlar henüz açıklanmazken, elde edilen ilk bilgilere göre Türk devletinin hedefine oturttuğu Efrîn bölgesi yüzde 90 katılım oranıyla rekor kırdı.

Cizre, Fırat ve Efrîn bölgelerinde yaşayan Kürt, Arap, Çerkez, Süryani, Türkmen halkları ile Êzidî, Hıristiyan, Alevi ve diğer inanç grupları yaşadıkları bölgelerdeki yerel yönetimleri seçmek için 1 Aralık'ta düzenlenen seçimlere büyük ilgi gösterdi. Tüm dünyanın takip ettiği seçimlerin sonuçlarının açıklanması ise merakla bekleniyor.

Yüksek Seçim Komiserliğin'den edindiğimiz bilgilere göre, her üç bölgedeki sandıkların tamamı açılırken, oy sayımı işlemi ise devam ediyor. Yerel Meclis sandalyelerinin, Demokratik Ulus Dayanışması ve Suriye Kürt Ulusal Koalisyonu listeleri ile bağımsız adayların aldığı oya göre dağılımı işleminin henüz tamamlanması nedeniyle resmi sonuçların yarın açıklanması bekleniyor.  

TÜRK DEVLETİNDEN SEÇİMLERE DÖNÜK PROVAKOSYON

Seçim sonuçlarının en fazla merak edildiği Efrîn Bölgesi'ne ilişkin ANF'ye konuşan Kuzey Suriye Federasyonu Yürütme Meclisi üyesi Rohlat Arif, demokratik bir ortamda geçen Efrîn seçimlerine katılımın tüm provokasyon girişimlerine rağmen yüzde 85-90 oranında olduğunu belirtti.

Rohlat Arif, Türk devletinin Efrîn'nin Cindiresi ilçesine bağlı Çeleme köyü ile Şerava ilçesine bağlı iska köyünde seçimleri sabote etmek için doçka silahlarıyla saldırı girişiminde bulunduğunu, Efrîn halkının ise saldırılara seçim merkezlerini terk etmeyerek yanıt verdiğini kaydetti. Halk Savunma Birlikleri (YPG) ve Kadın Savunma Birlikleri'nin (YPJ) Türk devletinin saldırılarına karşılık vermesi üzerine kısa süreli bir çatışmanın yaşandığını da söyleyen Rohlat Arif, "Kesinleşmemiş sonuçlara göre Efrîn bölgesinde oy kullanan seçmen sayısı 140.00'nin üzerinde" dedi.

DEMOKRATİK ULUS LİSTESİ EZİCİ ÇOĞUNLUKLA ÖNDE

Bunun yanında resmi olmayan ilk bilgilere, Efrîn bölgesinde oyların yüzde 75'ne yakınını Demokratik Ulus Dayanışması listesinin aldığını, Suriye Kürt Ulusal Koalisyonu Listesi ile bağımsız adaylarında bazı bölgelerde meclis üyeliği elde ettiğini gösteriyor.