'Efrîn şehitler ve devrimciler diyarıdır'

Rojava Devrimi'nde şehit düşen savaşçıların Efrîn’deki cenaze törenlerini organize eden Efrînli Abdi Baski, "Efrîn şehitler ve devrimciler diyarıdır. Türk devleti onuru için savaşan Efrînlilerin iradesini hiçbir zaman kıramayacak" dedi.

Abdi Baski ömrünü şehitlere ve devrime adamış Efrînli bir yurtsever. Efrîn’de Abdi’yi ve sesini tanımayan, O’nun sesini duyup da anonsunu can kulağıyla anlamaya çalışmayan yok. Abdi’nin hikayesini Efrîn’de bir evde yaptığı anonsa kulak vermeye çalışan bir aileden duyuyoruz ve ona ulaşıyoruz. Bir araçla sokak sokak dolaşarak halkı şehitlerin töreni konusunda bilgilendiriyor Abdi ve devrim şehitlerinin son yolculuğuna görkemli bir şekilde uğurlanması için töreni organize ediyor. Bununla da sınırlı kalmıyor Abdi, bütün eylemlerin anonsunu yapıyor, sloganlarıyla Efrînlileri daha da coşturuyor. Daha çocuk yaştan 1998 yılında Rojava’ da yürütülen kültür sanat çalışmaları aracılığıyla Kürt Özgürlük Hareketi ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fikirleriyle tanışmış.

'ŞEHİT ÇEKDAR'DAN ÇOK ETKİLENMİŞTİM'

Abdi Baski, hem Öcalan’ın şehitlere yaklaşımından hem de Efrîn’in Rojava Devrimi sürecindeki ilk şehidi olan Şehit Çekdar’dan etkilenerek devrimin başından günümüze Efrîn’deki tüm şehitlerin törenini organize ettiğini söylüyor. Abdi Baski şehit Çekdar'a ilişkin şunları anlattı: "Efrîn’in Rojava Devrimi sürecinde ilk şehidi Şehit Çekdar’dı ve cenaze töreninde 100 binlerce insan toplandı. Şehit Çekdar’dan çok etkilenmiştik. O zaman cihazla şehir içinde halka şehit merasimleri ve eylemlere katılım yapmaları için çağrı yapmaya ve bilgi vermeye başladım. O zaman imkanlarımız çok zayıftı. Halk olarak dayanışmayla birinden cihaz birinden araç alıp böyle, birinden jeneratör alarak kolektif bir biçimde tüm Efrînlileri şehit törenleri ve eylemler konusunda bilgilendiriyorduk. Bu güne kadar da bu çalışmayı sürdürüyorum.”

'SALDIRILAR ALTINDA İŞLERİMİZİ YAPIYORUZ'

Baski Efrîn'e yönelik işgal girişiminin başlamasıyla birlikte binlerce kişinin şehit düşenleri uğurlamaya geldiğini belirterek, "Türk devleti şu anda uçak, tank ve ağır silahlarla elinde ne varsa bütün teknik imkanlarıyla Efrîn’e saldırıyor. Ama biz Efrînimizdeyiz ve çalışmalarımızı yapıyoruz. Şehitlerimizi başımız dik bir biçimde uğurluyoruz. Şu anda bu saldırılar altında bile işlerimizi yapıyoruz. Kültür sanat çalışmalarını da yürütüyoruz. Devrim öncesi Newroz kutlamak isterken, eylem ve şenlik yapmak istediğimizde rejim bırakmıyordu saldırıyordu. Hatta şehitlerimize cenaze töreni yapmamızı bile engelliyorlardı. Ama halk yine de şehitlerini karşılıyor ve törenlerini yapıyordu. Devrim öncesi Mabeta’da bir şehidimiz vardı, törenine katılmamızı engellemeye çalıştılar ama biz halk olarak 2 dağ geçip yine katıldık. Bugün de tüm saldırılara rağmen şehitlerimizi uğurluyoruz. Bir daha kimsenin Efrîn halklarını egemenliği altına almasına izin vermeyeceğiz" diye konuştu.

'TÜRK DEVLETİ EFRÎNLİLERİN İRADESİNİ KIRAMAYACAK'

Efrîn halkının Öcalan’ın fikirleri ve şehitlerine bağlılığıyla Türk devletinin işgal saldırısına geçit vermediğini söyleyen Abdi Baski, "Her şehit arkadaşımızın bizim üzerimizde emekleri ve anıları var. Her bir arkadaş aklımıza geldiğinde heyecanlanıyoruz. Şu ana kadar da şehitlerimizin izinde yürüyoruz. Kanımızın son damlasına kadar direneceğiz. Zaten Efrîn şimdiden başardı. Arkadaşlarımız mevzilerde direniyor ve işgalcilerin geçmesine izin vermiyor. Önder Apo’nun bize tanıttığı fikirlerle tanışan halkımız "eylem ve şehit töreni var” diye çağrı yaptığımızda on binler, yüzbinler olarak meydanlara akıyor. Halkımız komünler yoluyla örgütlenmiş, eğitilmiş bir halktır. İradeli, coşkulu ve inancı tamdır. Türk devleti Efrînlilerin iradesini hiçbir zaman kıramayacak. Kimse Efrîn adına karar veremez" ifadelerini kullandı.

'TÜM HALKLAR BİRLİKTE DİRENİYOR'

Efrîn'de Öcalan felsefesiyle aydınlanan tüm halkların mücadele içerisinde yer aldığına dikkat çeken Baski, "Bu gün QSD, YPG/ YPJ, Asayiş, HAT, YAT, Ceyş El Suwar, HPC bunlar Efrîn’i koruyor. Bunlar bizim güçlerimizdir. Bundan anlaşılıyor ki Efrîn’de halkların kardeşliği yaratılmış. Bugün birlikte yaşıyor, birlikte direniyor, birlikte eyleme gidiyor ve şehitlerimizi karşılıyoruz. Yani Önder Apo’nun fikirleriyle sadece Kürtler değil tüm toplumlar, tüm ezilen insanlar bu topraklar üzerinde yaşıyor ve hep birlikte alanlarda, direnişteyiz. Halkımızın morali yüksek. Gittikçe de yükseliyor. Arkadaşlarımız mevzilerinde işgalciyi ilerletmiyor. Biz ve savunma güçlerimiz hep "Zafer" dedik. Efrîn işgalciye geçit vermeyecek. Efrîn’i asla bırakmayacağız. Çünkü Efrîn şehitlerin mekanıdır, zeytinin ve atalarımızın memleketidir" diye belirtti.

'HEPİMİZ BİRER YPG'LİYİZ'

Efrîn halkının onurunu korumak için direndiğini söyleyen Abdi Baski son olarak şunları belirtti: "Efrîn işgalcilerin değil, bizimdir. Efrîn halkı kendi yaşamının sahibidir. Herkes Efrîn üzerine konuşamaz. Efrîn bugün binlerce şehit sahibidir. Efrîn Bakur, Başur, Rojava, Rojhilat'da yani 4 parça Kürdistan’da şehit verdi. Erdoğan Efrîn halkını yanlış tanımış. YPG olarak sayımız bu günküne oranla azdı. Ama bugün bütün sokaklar bütün Efrîn halkı birer YPG’lidir. Bütün halkımız onurunu korumak için silahlandı, işgal saldırısından önce kendini örgütledi. Efrîn daha önce de Türk devleti zeytin ağaçlarımıza zarar verdiğinde büyük ve kitlesel bir şekilde korkmadan sınıra gidip işgalcilerin karşısında duruyordu. Bugün de kendi onuru ve yaşamı için işgalcinin karşısında yiğitçe duruyor."