Son Dakika: Stêrk TV ve Medya Haber TV'ye baskın: Polisler tüm binayı talan etti

Efrîn işgali ile 74. Fermanı gerçekleştirmek istediler

Türk devletinin Efrîn işgalinin dört yıl önce Şengal’de gerçekleştirilen katliamın devamı olduğunu söyleyen Efrînli Êzidîler, işgalden sorumlu Erdoğan’ın yargılanmasını istedi.

3 Ağustos 2014’te Şengal’de DAİŞ çeteleri tarafından gerçekleştirilen katliamının üzerinden tam dört yıl geçti. Efrîn dış ilişkiler komitesi başkanı Silêman Cefer bugünün Kürt halkının tarihinde kara bir gün olduğunu çünkü Şengal katliamında bazı Kürtlerin de yer almasının utanç verici olduğunu belirtti. “Tarihten bu yana Kürtler üzerinde çok fazla katliam oldu. Ancak, bu katliam farklı. Hiçbir zaman biz o günü unutmayacağız. Çünkü, bu katliamda maalesef bazı Kürtlerin de eli vardı” diyen Cafer, 1 Haziran 2014’te Amman’da bir toplantı yapıldığını söyledi. ABD, Katar, Suudi Arabistan ve DAİŞ temsilcilerinin bu toplantıda hazır olduğunu kaydeden Cafer, “Bu toplantıya bir Kürt temsilcisi de katılıyor. Bu toplantıda Şengal’e girme planı yapıldı. Şengal’e girildiğinde 12 bine yakın peşmerge tek bir kurşun sıkmadan Şengal’i bırakıp kaçtı. Bir plan vardı. Ve bu plan çerçevesinde Êzidîlerin soykırımdan geçirilmesi, aynı zaman da tüm Kürtlerin bitirilişini hedefliyordu” dedi.

YPG/YPJ’nin açtığı koridor sayesinde Êzidîlerin daha büyük bir katliamdan kurtulduğunu söyleyen Cafer şunları belirtti: “Efrîn üzerindeki saldırılar başladığı zaman çeteler, ‘Biz Şengal’de yapamadığımızı Efrîn’de yaşayan Êzidîler üzerinde gerçekleştireceğiz.’ Efrîn’i işgal ettiklerinde Êzidîler’e ait mezarlıkları, tarihi yerleri talan ettiler. Köylerini yıktılar. Şimdi de Efrîn’de Êzidîleri zorla camiye götürerek Müslümanlaştırmaya çalışıyorlar” dedi.

EZDİ DİNİ KÜRT DEĞERLERİNİN TEMELİNİ OLUŞTURUYOR

Êzidî kültürü ve Kürtlüğün hiçbir zaman yok edilemeyeceğini ifade eden Êzidî Kadınlar Birliği’nden Eyşe Cefo da 3 Ağustos 2014’te uluslararası bir komployla Şengal’de bir katliam plan gerçekleştirildiğini kaydetti. Êzidîlerin inançlarından vazgeçmediklerini belirten Cefo, “Çünkü, Êzidîlerin yok olması demek, Kürt halkının tümden yok olması demektir. Yüz binlerce Êzidî kadını pazarlarda satıldı. Biz bunu hiçbir zaman unutmayacağız. Bu içimizde bir yara olarak her zaman kalacak. Bizler her zaman halımıza sahip çıkacağız.

Yüz yıllarca direnerek bugüne geldi bu halk. 73 fermandan geçti ama hiçbir şekilde yok edilmedi. Bunu herkes bilmeli ki Êzidî dini, Kürtlerin kökünü oluşturuyor ve hiçbir zaman ortadan kaldırılamayacak. Ezdi dini Kürt değerlerinin temelini oluşturuyor. Bu nedenle Êzidîliğin Kürtlükle çok güçlü bir bağı vardır. Êzidîler katliamdan geçtiği zaman kimse çığlığını duymadı. Sadece YPG, YPJ ve HPG bu çığlığa sahip çıktı. Biz hiçbir zaman bunu unutmayacağız” ifadelerini kullandı.

DAİŞ’İN ÖĞRETMENİ ERDOĞAN’DIR

Êzidî Birliği üyesi Ebdulxelo Hemo Efrîn işgalinin 74. Ferman olduğunu belirterek şunları ifade etti: “Bundan dört yıl önce DAİŞ şahsında Şengal’de Êzidî halkı bir kez daha katliamla karşı karşıya kaldılar. Şehrimiz, köylerimiz yakıldı. Yüzlerce Êzidî kadını pazarlarda satıldı. Ama, diğer katliamlardan farklı olarak Şengal’de direniş gerçekleşti. DAIŞ Şengal’deki direnişe karşı yenik düştü. Bu sefer de yönlerini Efrîn’e verdiler. Efrîn’i işgal ettiler. Efrîn işgalini 74. Ferman olarak Êzidîlerin yaşadığı katliam olarak değerlendirebiliriz. Dünya da biliyor ki DAiŞ’in öğretmeni Erdoğan’dır. Evlerimiz talan edildi, köylerimiz yıkıldı, kızlarımız kaçırıldı ve biz tekrar her şeyimizi bırakıp çıkmak zorunda kaldık. Ve bugün biz Şehba’da Serdem kampındayız. Biz bize karşı bu işgal ve katliamları gerçekleştiren Erdoğan’ın yargılanmasını istiyoruz.”