Domates virüsü Avrupa’yı endişelendiriyor

Hafta başında Fransa’da tespit edilen ‘Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV)’ adlı domates virüsünün başka ülkelere de yayılmasından endişe ediliyor.

İnsan sağlığına doğrudan bir etkisinin olmadığı savunulan ToBRFV virüsünün Avrupa’daki birçok domates üreticisini tehdit ettiği biliniyor. Virüsün domateslerin yanı sıra biber, sivri biber ve özellikle de patlıcan üretimine zarar vereceği kaydediliyor.

İTALYA’DAKİ ÜRETİM TEHLİKEDE

ToBRFV virüsünün tehdit ettiği ülkelerin başında ise, İtalya geliyor. 2019’da 5,8 milyon tonla Avrupa Birliği (AB) içindeki en büyük domates üreticisi olan İtalya’da, 2018’e oranla üretimde yüzde 3’lük bir düşüş kaydedilmişti.

Geçtiğimiz günlerde Fransa’nın Finistere ilinde görülen virüs İtalya’da 2018 sonunda tespit edilmişti ve 2019’da herhangi bir virüs vakası görülmedi. Ancak buna rağmen başta Sicilya adası olmak üzere ülkedeki birçok üreticiye yönelik bilgilendirme faaliyetlerine hız verildi.

Henüz nasıl önleneceği bilinmeyen ToBRFV virüsü ilk olarak 2014 yılında İsrail’de, daha sonra da Ürdün’de görülmüştü. Sonrasında birçok Avrupa ülkesinde de görülmeye başlanan virüs, Meksika ve ABD gibi diğer önde gelen domates üreticisi ülkede de tespit edilmişti.