Dêra Zor halkı QSD alanlarına geçiyor

Dêra Zor halkı Suriye rejimi ile Rusya’ya ait savaş uçaklarının bombardımanı ve DAİŞ ile yaşanan çatışmalardan kaçarak QSD alanlarına geçmeye devam ediyor.

Dêra Zor’da yoğunlaşan çatışmalar ve Rusya ile Suriye rejimine ait savaş uçaklarının bombardımanından kaçan halk, QSD denetiminde bulunan ve Cizre Fırtınası Hamlesi kapsamında belirlenen güvenli alanlara konumlandırılıyor. QSD hakimiyetindeki alanlara geçiş devam ederken, alandan çıkan 14 bin kişi Eyn İsa’ya geçti.

'HALKA AİT YERLERİ VURUYORLAR'

Dêra Zorlu Ehmed Husên, savaş alanından kaçan ve Rusya ile Suriye rejim güçlerinin alanı rastgele bombaladığına, halkın can ve mal güvenliğine dikkat etmediklerine dikkat çekti. Husên, "Suriye ve Rusya’ya ait savaş uçakları halka ait yerleri bombalıyorlar. DAİŞ çetelerinin yerlerini tam bilmiyorlar da. Yaptıkları bombardımanda halka ait cami, okul gibi yerleri vururken kimi yerlerde mezarlıkları da vurdular” dedi.

Halkı hedef alan bombardımanlara tepki gösteren göçzedelerden Îbrahîm Xuşman da “5 yıldır DAİŞ faşizmi ve zulmü altında yaşıyorduk. Şimdi de Rusya ve rejime ait savaş uçakları köylerimizi bombaladı. Biz de bu saldırılardan kaçarak QSD denetimindeki güvenli alanlara geçtik” dedi. 

Fatma Xelef ismindeki kadın ise QSD’nin çağrısı üzerine bu güvenlikli alanlara geçtiklerini belirtti. Xelef, “Biz savaş alanından kaçarken kendimizle hiçbir şey getirmedik. Ben ve çocuklarım bizim köylerimize dönük gerçekleşen yoğun hava saldırılarından kaçarak geldik. Buraya ulaştığımızda QSD savaşçıları bizi karşıladı ve gerekli yardımlarda bulundular” dedi.

QSD VE HEYVA SOR A KURD YARDIM EDİYOR

Savaş alanından kaçan halk kumluk yollardan ve uzun geniş ovalardan geçiyor. Sürekli savaş yaşandığından alandan çıkanlar çoğu zaman yemek ve su ihtiyaçlarını dahi yanlarına almadan yollara düşüyor. QSD’nin denetimindeki alanlara gelen savaş mağduru halkın ihtiyaçları QSD güçleri tarafından karşılanıyor.

QSD güçleri, savaş alanından göçlerin her geçen gün artmasından dolayı hazırlıklarını arttırıyor. Büyük karavana araçlarla kaçan halkın konumlandırdığı alanlara günlük olarak yiyecek ve içecek taşınıyor.

Heyva Sor a Kurd da savaş alanlarından kaçanlarının büyük çoğunluğunu oluşturan kadın ve çocuklara ihtiyaçlar temelinde yardım sunuyor. Bu kapsamda sağlık ekipleri mültecilerin yerleştirildiği kamplara hizmet sunarken, bu hizmetlerin aralıksız sürdürüleceği öğrenildi.