De Mistura: Rejim heyetinin Cenevre-8’e katılmasını umuyoruz

BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Esad rejiminin hala Cenevre-8 katılma konusunda karar vermediğini söyledi.

Suriye’deki iç savaşa siyasi çözüm bulmak adı altında Birlemiş Milletler (BM) öncülüğünde gerçekleştirilen Cenevre görüşmelerinin 8. turu yarın başlıyor. BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, bu görüşmeler öncesi bugün akşam saatlerinde Cenevre’den video konferans yöntemiyle bağlandığı BM Güvenlik Konseyi’ne Cenevre görüşmelerine yönelik bilgi verdi.

Cenevre’ye katılacak olan rejim heyetinden dün gece, bugün Cenevre’ye gelemeyeceklerine yönelik mesaj aldıklarını söyleyen de Mistura, “Rejim heyeti hala Cenevre görüşmelerinin 8. turuna katılma kararını onaylamadı. Umarım kısa sürede bu onay verilir ve daha önce söyledikleri gibi görüşmelere dahil olurlar” dedi.

Her iki tarafında Cenevre’ye gelmesi durumunda Cenevre Görüşmelerinin 8. turuna başlanacağını ifade eden de Mistura, görüşmelerde iki tarafında ön koşullarının kesinlikle kabul edilmeyeceğini vurguladı.

Görüşmelerin BM Güvenlik Konsey’inin 2254 sayılı Suriye kararları doğrultusunda yapılacağını hatırlatan de Mistura, yeni anayasa, secimler, terörle mücadele ve güvenlik konuları üzerinde durulacağını aktardı. Rejim heyeti ve muhalefetin yanı sıra 200’ye yakın Suriyeli sivil toplum kuruluş temsilcilerinin de önümüzdeki hafta içerisinde Cenevre’ye geleceğini ifade eden de Mistura, uluslararası güçlerin desteği ile bu defa Suriye’nin geleceğine yönelik adımlar atmak istediğini söyledi.