De Mistura ‘muhalefet’ heyetiyle bir araya geldi

Cenevre görüşmelerinin 8. turu muhalefet heyetiyle yapılan görüşme ile başlarken, rejim heyetinin ise yarın Cenevre’de olması bekleniyor.

BM Cenevre Ofisi Sözcüsü Alessanda Velluci yaptığı açıklama ile Suriye’deki iç savaşa siyasi çözüm geliştirmek amacıyla Birlemiş Milletler (BM) öncülüğünde gerçekleştirilen Cenevre görüşmelerinin 8. turunun, BM Suriye Temsilcisi Staffan de Mistura’nın muhalefet heyetiyle öğleden sonra gerçekleştirdiği toplantıyla başladığını duyurdu. Cenevre’ye gelip gelmeyeceği düne kadar belli olmayan Suriye BM Daimî Temsilcisi Beşar Cafer’i başkanlığındaki rejim heyetinin ise yarın Cenevre’de olacağını söyledi.

Rejim heyetinin hala Cenevre’ye gelmemesine rağmen BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Nasır Hariri başkanlığında tek çatı altında görüşmelere katılan muhalefet heyetiyle yaklaşık 2 saatlik bir görüşme gerçekleştirdi.

Yapılan toplantının ardından basına kısa bir bilgi veren de Mistura, görüşmeler kapsamında sabah saatlerinde BM’nin 5 daimî üyesi olan Rusya, ABD, Çin, Fransa, İngiltere temsilcileriyle de görüştüğünü aktardı.

Muhalefet heyetiyle yaptığı görüşmenin içeriğine yönelik çok bilgi vermeyen de Mistura, Cenevre-8 görüşmeleri kapsamında muhalefet ve rejimin doğrudan görüşme yapması için caba sarf edeceğini söyledi.

De Mistura ile yapılan toplantının ardından muhalefet adına yapılan yazılı açıklamada ise rejimin Cenevre görüşmelerini erteleme cabası içinde olduğu savunuldu.

Suriye’deki iç savaşa siyasi çözüm üretmek amacıyla BM öncülüğünde 30 Haziran 2012 tarihinden itibaren yürütülen görüşmeler kapsamında bugüne kadar taraflar Cenevre’de 7 defa bir araya geldiyse de herhangi bir sonuç elde edilmedi.

Sahada askeri ve siyasi anlamda yok denecek kadar az olan muhalefet kesimler Cenevre görüşmelerine davet edilirken, askeri ve siyasi anlamda Suriye’nin en büyük gücü konumunda olan Kuzey Suriye Federasyonu’nu yetkilileri ise görüşmelere katılmıyor.