De Mistura bir kez daha ummaktan öteye geçemedi

BM Suriye Özel Temilcisi Staffan de Mistura, Cenevre görüşmelerinin 8. turuna katılan taraflara bir kez yine önkoşulsuz olarak masaya oturma çağrısı yaptı.

Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğünde Suriye’deki iç savaşa siyasi çözüm aramak amacıyla düzenlenen Cenevre görüşmelerinin 8. turu devam ediyor. Rejim heyetinin hala Cenevre’ye geri dönmemesi nedeniyle muhalefet heyetiyle yaptığı toplantılarla Cenevre görüşmelerinin 8. turuna devam eden BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, akşam saatlerinde basına açıklamalarda bulundu.

Hafta sonu verilen aranın ardından önceki gün başlayan görüşmelere, rejim heyetinin hala dahil olmadığını ifade eden de Mistura, bu süreçte ‘muhalefet’ heyeti ile yaptığı toplantılarda anayasa ve secimler gibi konuları ele aldığını dile getirdi.

Taraflara tekrardan önkoşulsuz olarak masaya oturma çağrısı yapan de Mistura, Cenevre görüşmelerinin sabote edilmesinin dünyanın diğer yerlerindeki sorunlara siyasi çözüm arayışı içerisinde olanları da kötü etkileyeceğini söyledi.

Suriye’deki iç savaşa siyasi çözüm yerinin Cenevre olacağını tekrardan hatırlatan de Mistura, görüşmelerde üzerinde durulan iki önemli konu olan anayasa ve seçimlerin BM’nin taraflara sunduğu 12 madde üzerinden tartışılmasını istedi.

Rejim heyetinin 10 Aralık Pazar günü Cenevre’ye geleceğinin kendisine iletildiğini ifade eden de Mistura, görüşmeleri 15 Aralık tarihine kadar sürdürmeyi hedeflediğini söyledi. Rejim heyetinin görüşmelere katılmayı erteleme ihtimali var mı sorusunu da yanıtlayan de Mistura, “Umarım rejim heyeti gelir üzerinde tartıştığımız konulara önkoşulsuz bir şekilde devam ederiz” dedi.