De Mistura: Anayasa komitesi bütün kesimleri kapsamalı

Kasım ayında görevinden ayrılacağını duyuran de Mistura, BM Güvenlik Konseyi’ne verdiği brifingde yeni anayasa için oluşturulacak komitenin Suriye’nin bütün kesimlerini kapsaması gerektiğini söyledi.

Cenevre görüşmelerinin yöneticisi konumunda olan BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, BM Güvenlik Konseyi’ne önümüzdeki kasım ayında görevinden ayrılma isteğini de sunduğu bir brifing verdi. Cenevre görüşmelerinin geldiği aşamayı ayrıntılı bir şekilde anlatan de Mistura, görevinden ayrılmasına hala bir ayının olduğunu ve bu sürede anayasa komitesi çalışmalarını sonlandırmak için bir caba vereceğini söyledi.

‘ANAYASA KOMİTESİ BÜTÜN SURİYE’Yİ KAPSAMALI’

Kasım ayı içerisinde anayasa komisyonunu çalışmalarını sonlandırmak istediğini söyleyen de Mistura, “Bu komisyon, sadece Soçi görüşmelerine katılan kesimlerin değil, Soçi’ye katılmayanları da yani Suriye’nin bütün kesimlerini kapsamalı ve bu komisyonun yüzde 30’u kadınlardan oluşmalıdır. Eğer bu komisyon, bütün kesimleri kapsamayacak ve güvenilir olmayacaksa bir komisyon kurmayacağım” dedi.

‘TÜRKİYE KABUL ETTİ’

Hiçbir siyasi tarafın kurulacak komisyona hâkim olmaması gerektiğine dikkat ettiğine değinen de Mistura, “Kurulacak komisyonda etnik, dini ve bölgesel farklıların yeterince temsil edilmesini sağladık, sağlayacağız. Aynı zamanda Suriye dışında yaşayan milyonlarca Suriyeler içinde bir denge kurduk. Oluşturulacak anayasanın bütün Suriyelileri kapsamasını istiyoruz. En önemlisi oluşturulacak anayasanın, Suriye’nin egemenliği, birliği, bağımsızlığı ve toprak bütünlüğünü temel alarak Suriye için demokratik bir gelecek oluşturmasını istiyoruz.

“Türkiye, ilk başta anayasa komitesi için masada olan listenin revizyon edilmesini istese de daha sonradan oluşturulan listenin mantığını anladı” diyen de Mistura, önümüzdeki günlerde Şam’a gideceğini de aktardı.

‘ARTIK SİYASİ BİR YOL BULUNMALI’

Önümüzdeki günlerde anayasa komisyonun oluşturulma sürecini tamamen sonlandırmayı hedeflediğini söyleyen de Mistura, “Güvenli ve tarafsız bir ortam oluşturulmadan kurulacak komisyonun çalışması çok anlamlı olmayacaktır. İdlib’te ne kadar güvenli bir ortam oluşturulmaya çalışılsa da DAİŞ’in Suriye’deki varlığının ne kadar sonuna gelinse de, güven ortamını bozacak her şey göz önüne alınmalıdır. Suriye’deki aktüel durum şu an için istikrarlıdır, yeniden bir savaş alanına dönmesine izin verilmemelidir. Bunun için artık ileriye dönük siyasi bir yol bulunmalıdır” diye ekledi.

De Mistura BM Güvenlik Konseyi’ne verdiği bu brifingin ardından kasım ayı sonunda görevinden ayrılacağını duyurdu.