Cizre Fırtınası’nda yeni aşama: Hedef Hecin beldesi

Demokratik Suriye Güçleri (QSD), Cizre Fırtınası hamlesi kapsamında Dêrazor’un Hecin beldesini özgürleştirmek için operasyon başlatacak.

QSD’nin bu Salı günü Heseke’nin Şedade ilçesinde düzenleyeceği bir basın açıklaması ile operasyona resmen start vermesi bekleniyor. Açıklama sırasında QSD komutanları ve bölge aşiret önde gelenleri de hazır bulunacak. 

QSD aylardan beridir DAİŞ çetelerine karşı Dêrazor’da operasyon halinde. Geniş bir alan DAİŞ çetelerinden kurtarıldı. Çeteler Irak ile sınırı olan Hecin beldesine kadar geriletildiler.

Operasyona DAİŞ karşıtı uluslararası koalisyon da katılıyor. Bölgede şiddetli çatışmaların başladığı yönünde de bilgiler var. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne göre QSD, Hecin bölgesinde bir çok sektörü DAİŞ çetelerinden alarak ilerliyor. Bölgede hava saldırıları ve top atışlarının yoğun olduğu da gelen bilgiler arasında.

DAİŞ çeteleri 2014’te Irak ve Suriye’de geniş alanları vahşi katliamlar sonucunda işgal ettikten sonra, özellikle Kobanê direnişi ardından gerilemeye başladı. Bugün Suriye’nin merkezi ve doğusundaki çöllük alanlara gerilerken, Gözlemevi’ne göre çetelerin Irak ve Suriye’deki kontrolündeki alanlar, bu toprakların sadece yüzde 3’üne denk geliyor.

Uluslararası Koalisyonun sözcüsü Sean Ryan, DAİŞ çetelerinin elinde Fırat yakınında bin kilometrekarelik bir alanın kaldığını açıkladı.

“Mücadele zorlu olacak” diyen Ryan, çetelerin yoğun bir şekilde mayınlama yaptığını belirterek, bu nedenle savaşın öngörülenden yavaş ilerleyebileceğini sözlerine ekledi. Ryan, ayrıca DAİŞ komutanlarının çoğu kaçsa da, önemli sayıda çete komutanının sözkonusu sektörde olduğunu düşünüyor.