Cerablus ve Bab halkı Türk işgaline isyan ediyor

Cerablus ve Bab halkı, Türkiye ve ona bağlı çete gruplarına karşı alanlara çıktı.

Türk ordusu ve bağlı çete gruplarının işgali altında bulunan Kuzey Suriye’nin Cerablus ve Bab kentlerinde, halkın rahatsızlıkları ve tepkileri her geçen gün artıyor. Bölgede Türkiye denetiminde hareket eden birçok çeteden her gün ayrılan yüzlerce kişi, kaçarak Suriye Demokratik Güçleri’ne (QSD) katılıyor.

DIŞARIDAN GETİRİLEN KİŞİLERLE MECLİS KURULDU!

Cerablus kentinde Türk istihbaratı tarafından “Bölgenin Sivil Meclisi” adıyla kurulan meclisin yönetiminin çoğunluğu dışarıdan getirilen kişilerden oluşuyor.

Türkiye ve onun himayesindeki çete gruplarına karşı halk büyük gösteriler düzenledi ve Türkiye tarafından kurulan meclisin durdurulmasını istedi. Gösterilerde, Türk devletine bağlı çete gruplarının da kentlerden çıkarılması istendi.

ERDOĞAN FOTOĞRAFLARI ASILDI

Fransız haber ajansı AFP'nin Cerablus haberinde, Türk devletinin bayrağı ile Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın fotoğraflarının, kentteki kurum ve oluşum binalarına asıldığı ortaya çıkmıştı.

Cerablus halkı, 20 Kasım'da Türkiye’nin kurumları kendine bağlamasına karşı gösteri düzenlemişti. Türk devleti bunun üzerine Cerablus’ta Türkçe eğitim verilen ve Türk bayraklarının asıldığı bir okul açtı.

'BAŞAKŞEHİR' ADIYLA İSLAMİ ŞUBE

Bu ay ise Türkiye Milli Eğitim Bakanlığı iş birliğiyle Bab’da “Başakşehir” adıyla İslami bir akademinin şubesi açıldı.

Bab kentindeki bazı kaynaklar, halkın Türkiye’nin icraatlarından memnun olmadığını belirterek, “Bab’da da vatandaşlardan habersiz bir meclis kuruldu. Bu meclis meşru değil ve bütün yöneticileri Bab’ın dışından getirilen kişilerden oluşuyor. Meclis yöneticileri, sadece Türk MİT’inin emirlerini yerine getiriyor” dedi.

Türk devleti, Ağustos 2016’dan bu yana Cerablus kentinde işgalci durumunda. O dönem DAİŞ çeteleri çekilmiş, kente Türkiye ve bağlı çete grupları yerleşmişti.