Cepheye moral havancılardan

Cizîr Fırtınası Hamlesi’nde aylardır çölün ve hamlenin tüm zorluklarına rağmen aralıksız cepheden cepheye hareket eden havancı grubu, tüm savaşçılara büyük moral oluyor.

YPG ve YPJ’ye bağlı ağır silah taburuna bağlı beş kişilik havan grubu, Cizîr Fırtınası Hamlesi’nde sürekli hareket halinde.

Dêrazor alanı oldukça geniş; 5-6 cephenin bazen birlikte bazen de aralıklı harekete geçtiği hamlede hemen hemen her cephede havan grubuna ihtiyaç duyuluyor. Sınırlı sayıda havan gruplarının olmasından kaynaklı bir havan grubu bazen iki ya da üç cephe ile hareket etmek zorunda kalıyor. Havan grupları hemen hemen gece gündüz hareket halinde oluyor.

Solin Siyaroj ve Şervan Cudi de 5 kişiden oluşan havan grubunda yer alıyor.

TEK HEDEFİMİZ ZAFER

Solin Siyaroj, Kobanê direnişinden etkilenerek Rojava Devrimi’nde yerini alan bir YPJ savaşçısı. Kobanê savaşından bugüne kadar Rojava ve Kuzey Suriye’de yapılan tüm hamlelere katılmış. İki yıldır da ağır silah taburuna ait havan grubunda. Tüm isteklerinin yaptıkları işte başarılı olmak olduğunu belirten YPJ savaşçısı, şunları söylüyor: "Çok barbar bir düşman karşısında halkımız için savaşıyoruz. Halkımızın zaferi bizim de zaferimizdir. Halkımızı özgürleştirmek istiyoruz.”

KADINLAR ÖNCELİKLE GÜVENMELİ

Havancılığın herkes tarafından zor bir iş olarak görüldüğünü ifade eden Solin Siyaroj, şöyle devam ediyor: "Bir kadın öncelikle kendine güvenmeli. Başta bende bir tereddüt oluştu. Başarıp başaramayacağımı düşündüm. Ancak yürekten isteyince başarabildiğimi gördüm. Havanın etkisi farklıdır. Herkes kolay havancı olamıyor. Ağır bir silahtır ve zorlukları da var. Rolünü de iyi oynuyor. Silahların içinde en iyi rolü havan oynuyor. Bizler istekli işimizi yapıyoruz. Önümüzde ilerleyen arkadaşlarımız bizden moral alıyor."

GÜÇLÜ EKİP RUHUYLA BAŞARDIK

YPG savaşçısı Şervan Cudi de 2014’ten beri Rojava Devrimi’nin içinde. Havan silahının Rojava’da son yıllarda oldukça geliştiğini, güçlü bir savunma silahı olduğunu dile getiren YPG savaşçısı, “Bu hamlede de havan oldukça rolünü oynadı. Biz beş kişilik bir ekipten oluşuyoruz. Güçlü bir ekip ruhu var. Ekibimiz bu ruhla iyi çalışıyor. Zorlanmamız, eksik malzemelerden ama yine de zafere gidiyoruz” diyor.