Cephenin arkasındaki temizlik

Her hamlede olduğu gibi Dêra Zor bölgesinde de her ilerleyişle birlikte cephesinin arkasında da temizlik operasyonları yapılıyor. Böylece onlarca saldırı girişimi önlenip siviller arasına saklanan DAİŞ’liler tespit ediliyor.

Dêra Zor Askeri Meclisi öncülüğünde 9 Eylül’de başlatılan Cizre Fırtınası Hamlesi devam ediyor. QSD savaşçıları, Fırat’ın doğusun boyunca ilerleyerek Irak’ın sınırında dayandı. Köylerin özgürleştirilmesiyle birlikte temizlik operasyonları da aralıksız devam ediyor.

NEDEN TEMİZLİK OPERASYONU?

DAİŞ çetesine karşı savaş sırasında hemen hemen her hamlede YPG’nin öncülüğünde 'temizlik operasyonları’ yapılıyor. Temizlik operasyonları, başta mayınların tespiti ve imhası, savaşçı ve sivillere yönelik tuzakların belirlenip etkisiz hale getirilmesi, savaş sonrasında arta kalan kullanılmamış veya patlamamış askeri mühimmatların toplanması gibi güvenlik önlemlerini barındırıyor. Yine sivil halkın yerleşim alanlarına döndüğü ve sosyal yaşamlarına devam ettiği bölgelerde ise kimlik kontrolü, evlerde silah, patlayıcı madde ve şüpheli şahısların aranmasını da kapsıyor.

SİVİLLERİN ARASINDAKİ DAİŞ’LİLER

Tabqa, Minbic ve Reqa’nın ardından Dêra Zor bölgesinde DAİŞ’in başvurduğu yöntemlerden biri de sivillerin arasında karışarak saldırı girişiminde bulunmak. Bu yöntem Dêra Zor bölgesinde daha yoğun kullanılıyor. DAİŞ elemanların seyrek aralıklardaki köylere sivil kıyafetlerle ulaşarak, intihar saldırıları ve sivil katliamlara başvuruyor. Dêra Zor cephesinde ön mevziler ilerleyip köyler özgürleştirildikçe arka cephelerde artan saldırı ihtimaline karşı 'temizlik operasyonları' büyük önem kazanıyor. Dêra Zor’daki operasyonlarda bugüne kadar onlarca çete elemanı yakalandı, onlarca saldırı girişimi önlendi; çok sayıda mayın ve patlayıcı madde tespit edildi, hücre evleri deşifre edildi, silahlara el konuldu.

SÜREKLİ YAPILMASI GEREKİYOR

Temizlik operasyonlarının, hamlenin her etabında yapılması gerekiyor. Önceki gün Rojava Asayişi güçlerinin de desteğiyle Şedadê ile Mergede arasındaki 70 kilometrekarelik alanı kapsayan geniş çaplı temizlik operasyonunda 2 DAİŞ’li sağ yakalandı; büyük bir tünel giriş ve çıkışları tespit edilerek imha edildi; yaklaşık üç bin kişi kimlik kontrolünden geçirildi; evlerin gizli bölmelerine saklanan bazı patlayıcı ve silahlar alındı; DAİŞ’lilere yardım edenler sorgulandı.

SİVİLLER DE YARDIMCI OLUYOR

Operasyonların daha hızlı ve etkili olabilmesi için siviller de ellerinden geleni yapıyor. Evlerinin ve araçlarının aranmasına hiçbir olumsuz tepki gösterilmiyor. Savaşçılar ikramla karşılanıyor.