Cenevre-8 rejimsiz mi başlayacak!

Cenevre görüşmelerinin 8. turu bugün akşam saatlerinde başlamaya hazırlanırken, rejim heyetinin Cenevre’ye gelip gelmediğine yönelik hala net bir bilgi yok.

Suriye’deki iç savaşa siyasi çözüm geliştirmek amacıyla Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğünde gerçekleştirilen Cenevre görüşmelerinin 8. turu bugün akşam saatlerinde başlıyor. Görüşmelere tek çatı altında katılacak olan muhalifler Cenevre’de hazır bulunurken, rejim heyetinin hala Cenevre’ye ulaştığına yönelik bir açıklama yapılmış değil.

BM Suriye özel temsilci Staffan de Mistura ve ekibi öncülüğünde gerçekleştirilmesi planlanan görüşmelerde, BM Güvenlik Konsey’inin 2254 Suriye konulu kararları doğrultusunda geçiş yönetimi, secimler, anayasa ve terörizmle mücadele gibi konuların ele alınması bekleniyor.

Geçen hafta de Mistura öncülüğünde Riyad’da yapılan toplantının ardından muhalifler, Cenevre görüşmelerinin 8. turuna tek çatı altında katılacaklarını duyurmuştu. Nasır Hariri başkanlığında Müzakere Yüksek Komitesi adı altında görüşmelere katılacak muhalif heyet içerisinde askeri ve siyasi kanattan olmak üzere toplam 36 kişinin olması bekleniyor.

BM Cenevre ofisi sözcülüğünden yapılan açıklamada muhaliflerden oluşan heyetin Cenevre’de olduğu ve saat 16.00 gibi BM Suriye Özel Temsilcisi de Mistura tarafından BM Cenevre bürosunda karşılanacağı ifade edildi. Öte yandan rejim heyetinin hala Cenevre’ye gelip gelmediğine yönelik yapılmış bir açıklama yapılmadı.

De Mistura dün BM Güvenlik Konseyi’ne yaptığı konuşmada rejim heyetinin hala Cenevre’ye gelmediğini dile getirmişti.