BM umutsuz Cenevre görüşmelerini  Ekim ayında planlıyor

Birleşmiş Milletler (BM) Kürtlerin yer almadığı Suriye’deki ‘barış görüşmelerinin’ yeniden yapılması için Ekim ayının seçildiğini ve ‘muhalif’ grupların Esad konusunda anlaşmalarını beklediğini duyurdu.

BM’nin Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, bugüne kadar 7 kez organize ettiği ve her seferinde başarısızlıkla sonuçlanan Cenevre görüşmelerinin yenisinin yapılacağını açıkladı.

Cenevre’deki görüşmelerin Ekim ayında yapılmasını planladıklarını söyleyen De Mistura, yapılacak görüşmelerin ‘gerçek ve özlü’ olmasını umut ettiğini kaydetti.

Kürtler başta olmak üzere Suriye Demokratik Güçleri’nin (QSD) görüşmelerde olmayışının yarattığı boşluğu görmezden gelen Staffan de Mistura, sorunun Esad’ın gelecekteki rolü konusunda kendi içinde anlaşamayan muhalifler olduğunu savundu.

BM Özel Temsilcisi, Suudi Arabistan destekli Yüksek Müzakere Konseyi adlı grubun Beşar Esad’ın kalıp kalmaması konusunda tavrını netleştirmesini istediğini de belirtti.

Sahada etkinlikleri giderek azalan bu gruplarda ısrar eden BM’nin şimdi ise bu grupların Beşar Esad’a yönelik tutumunu yumuşatmasını beklediği bildiriliyor. Söz konusu grupların kendi içlerinde bir tartışma sürecinin olduğu belirtiliyor.

Görüşmelere katılacak sözde muhalif grupların bugüne kadar sadece Staffan de Mistura ile müzakere ettikleri, şimdilerde ise kendi aralarında Esad konusunu görüştükleri bilgisi de verildi.