BM: Türkiye savaş suçundan sorumlu

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Bachelet, Türk işgali altındaki bölgelerde yaşananların savaş suçu kapsamında olduğunu belirterek, “Türkiye’nin sorumluluğundadır” dedi.

BM Bağımsız Suriye Araştırma Komisyonunun Suriye raporunun ardından bir açıklama da BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet’den geldi. Bachelet, BM Cenevre Ofisinde yaptığı bir açıklama ile Suriye’de Türk devleti ve ona bağlı çetelerin işgali altındaki bölgelerde yaşanan savaş suçlarına dikkat çekti.

‘TÜRK KONTROLÜNDEKİ BÖLGELERDE SUÇ HÜKÜM SÜRÜYOR’

“Suriye’nin Kuzey, kuzeybatı ve kuzeydoğusundaki Türk kuvvetlerinin ve Türk bağlantılı silahlı grupların kontrolündeki bazı bölgelerde insan haklarının durumu çok ağır, bu bölgelerde şiddet ve suç hüküm sürüyor” diyen Yüksek Komiser Bachelet, şöyle devam etti:

“Suriye genelinde sivillere yönelik insan hakları ve uluslararası insani hukuk ihlalleri devam ederken, BM İnsan Hakları Bürosu, Êfrîn, Ras al Ain (Serêkaneyê), Tel Abyad da dahil olmak üzere bu bölgelerde son aylarda artan ölümlerin ve işlenen ihlaller endişe verici bir boyuta ulaştığını belgeledi. Bu bölgelerde, adam kaçırma, hukuka aykırı insan nakilleri, arazi ve özel mülkiyete zorla el koyma ve zorla tahliyeler belgelenmiştir."

‘MUHALİFLER MAĞDUR EDİLİYOR’

Bu bölgelerde mağdur edilen insanların genellikle muhalif partilerin (Özerk yönetim) müttefiki olduğu iddia edilen ve Türkiye’ye bağlı silahlı grupların eylemlerini eleştiren veya fidye taleplerini ödeyecek kadar zengin olarak görülen insanlar olduğunu söyleyen Yüksek Komiser Bachelet, “Güç paylaşımı konusunda Türkiye’ye bağlı çeşitli silahlı gruplar arasında artan çatışmalar, yerel halkın güvenliğine pek önem verilmeksizin sivil kayıplara neden olmaya ve sivil alt yapıya zarar vermeye devam ediyor” dedi.

Bachelet, “1 Ocak-14 Eylül 2020 tarihleri arasında BM İnsan Hakları Bürosu, kimliği belirsiz failler ve patlayıcı savaş kalıntıları (ERW) tarafından kullanılan el yapımı patlayıcı cihazların (IEDS) bir sonucu olarak en az 116 sivilin ölümünü doğruladı. Öldürülenler arasında 15 kadın, 20 erkek ve 2 kız vardı. Yaklaşık 463 sivil yaralandı” diye ekledi.

‘TÜRK BAĞLANTILI GRUPLAR, HALKIN EVLERİNE, ARAZİLERİNE EL KOYUYOR

“Türk bağlantılı silahlı gruplar, halkın evlerine, arazilerine ve diğer özel ve ticari mülklerine el koydu ve yağmaladı ve bunların birçoğunu kendi aileleriyle birlikte işgal etti” diyen Bachelet, devamla, “BM İnsan Hakları Bürosu, diğer ciddi insan hakları ihlallerinin yanı sıra, kadınlar ve çocuklar da dahil olmak üzere sivillerin kaçırılması ve ortadan kaybolmasını da belgeledi. Bu tutuklulardan ve kaçırılanlardan bazılarının akıbeti hâlâ bilinmiyor” şeklinde konuştu.

‘SAVAŞ SUÇU KAPSAMINDA VE TÜRKİYE SORUMLULUĞUNDADIR’

Bu bölgelerde yaşananların savaş suçları da dahil olmak üzere uluslararası hukuk kapsamında değerlendirecek suçlar olduğunun altını çizen Bachelet, yaşanan olaylarda Türkiye’nin sorumluluğunu vurguladı. Bachelet, “Hakları ihlal edilen bu bölgelerde yaşayanlar korunma ve başvuru hakkına sahiptir. Bu bağlamda, Türkiye'yi doğruladığımız suçlarla ilgili olarak derhal tarafsız, şeffaf ve bağımsız bir soruşturma başlatmaya, bağlantılı silahlı gruplar tarafından tutuklanan ve kaçırılanların akıbetini açıklamaya ve sorumluları açığa çıkarmaya çağırıyorum” diyerek çağrıda bulundu.

‘SAVAŞ SUÇUDUR’

İşgal bölgelerinde tutuklanan ve kaçıranların bazılarının Türkiye’ye götürüldüğünü hatırlatan Yüksek Komiser, “Bazı tutukluların ve kaçırılanların, Türkiye bağlantılı silahlı gruplar tarafından Suriye'de gözaltına alınmalarının ardından Türkiye'ye nakledildiklerine dair rahatsız edici raporlar alıyoruz. Bunlar çok rahatsız edici ve savaş suçu kapsamındadır” diye ekledi.