BM: Türkiye Efrîn’de uluslararası hukuku ihlal etti

Birleşmiş Milletlere (BM) bağlı bir soruşturma komisyonu, Türk devletinin Efrîn’de uluslararası hukuku ihlal ettiğini, çetelerinin de keyfi tutuklamalarda bulunduğunu belirtti.

BM’nin Suriye’deki kimyasal saldırılar ve uluslararası hukuk ihlallerine ilişkin hazırladığı raporda Efrîn işgali sırasındaki ihlallere yer verildi.

Reuters’in haberine göre 400 mülakata dayanan raporda, Türk devletinin 20 Ocak’ta Efrîn’e yönelik olarak başlattığı işgal saldırıları incelendi. Raporda kentin en büyük hastanesi, bir pazaryeri ve konutların Türk güçleri tarafından vurulduğu kaydedildi.

Soruşturma Komisyonu, “20 Ocak’tan itibaren hava saldırıları düzenleyen Türk hava kuvvetleri, uluslararası insani hukuku ihlal ederek, bazı saldırıları başlatmadan önce gerçekleştirilebilir tüm tedbirleri almada başarısız olmuş olabilir” dedi.

Raporda, Türk devletinin çeteleri olan “Özgür Suriye Ordusu”nun da keyfi tutuklamalarda bulunduğu tepkisi yer aldı.

Raporda ayrıca Suriye hükümet güçlerinin bu yıl içerisinde Doğu Guta ve İdlib bölgesinde klorlu bombardımanda bulunduğunu belirtilerek, bunların savaş suçu teşkil ettiği ifade edildi.

Soruşturma Komisyonunun raporunda yer alan üç kimyasal saldırı ile birlikte 2013’ten bu yana raporlara konu olan kimyasal saldırı sayısı 39’a çıktı. Bunların 33’ünden Suriye hükümeti sorumlu tutuldu. Reuters’a konuşan bir BM yetkilisine göre diğer altı saldırının failleri tespit edilemedi.