BM’de Türkiye’ye Efrîn uyarısı ve ateşkese uyma çağrısı

BM Suriye Uluslararası Bağımsız Soruşturma Komisyonu Başkanı “Efrîn’e yönelik saldırılar bizi endişelendiriyor. Komisyon olarak Efrîn uyarısı yapıyoruz” diyerek Türkiye’yi uyardı.

Türkiye ise Efrîn’e dönük işgali savundu. BM İnsan Hakları oturumlarında söz alan devlet ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri ise Suriye’deki savaşın taraflarına acil bir şekilde BM Güvenlik Konseyi’nin aldığı ateşkes kararını uyma çağrısı yaptı.

26 Şubat’ta başlayan Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi 37. İnsan Hakları Oturumları, BM Cenevre Ofisi’nde devam ediyor. Oturumların bugünkü önemli gündem konusu Suriye’de yaşayan insan hakları ihlalleri ve ülkede 7 yıldan beridir devam eden iç savaştı.

Oturumlarda Suriye Uluslararası Bağımsız Soruşturma Komisyonu Başkanı Paulo Sergio Pinheiro, 8 Temmuz 2017- 15 Ocak 2018 tarihli arasında hazırlanıp daha sonradan güncellenen Suriye raporunun özetini sundu.

PİNHEİRO: SİVİLLER HEDEF ALINIYOR

Suriye’de gün geçtikçe artan şiddetin boyutuna dikkat çeken Sergio Pinheiro, Suriye’deki savaşın üzerinden 7 yıl geçmesine rağmen hala günümüzde sivil insanların hedef haline getirildiğine dikkat çekti. Doğu Guta’daki uluslararası insancıl hukuk yok sayılarak sivillerin katledildiğini söyleyen Sergio Pinheiro, “Siviller ayırt edilmeksizin saldırılar devam ediyor” dedi.

ATEŞKES KARARINA RAĞMEN…

BM Güvenlik Konseyi’nin aldığı 30 günlük ateşken kararına rağmen Suriye’nin birçok kentinde savaşın tarafları tarafından sivillerin hedef alınmaya devam ettiğini ifade eden Sergio Pinheiro, Suriye’deki savaşın doğrudan veya dolaylı bütün taraflarına BM Güvenlik Konseyi’nin aldığı ateşkes kararına uyma çağrısı yaptı. Güvenlik nedeniyle çatışama bölgelerine insanı yardımın ulaştırılamadığına vurgu yapan Sergio Pinheiro, “Gerekli gıda veya tıbbı yardım ulaştırılamadığı için bugün aralarında çocuklarında olduğu siviller hayatını kaybetmeye devam ediyor” diye ekledi.

EFRİN’DEKİ DURUM BİZİ ENDİŞELENDİRİYOR

“İnsanı kriz, sadece medyaya yansıyan Suriye’nin belli kentlerinden ibaret değil gün geçtikçe bu krize yeni bölgeler ekleniyor” diyen Sergio Pinheiro, Türk devleti ve ona bağlı çetelerin Efrîn’e dönük işgal saldırılarından kaynaklı Efrin’de yaşananlara dikkat çekti. “Şimdi olmasa da Efrîn’de yaşanan insani kriz önümüzdeki günlerde manşetlerde olacak” diyen Sergio Pinherio şöyle devam etti: “Suriye Uluslararası Bağımsız Soruşturma Komisyonu, Suriye’deki savaştan kaynaklı yerinden edilmiş 125 insan dahil olmak üzere toplam 320 binden fazla nüfusa sahip olan Efrîn’deki şiddetin artması bizi endişelendiriyor.”

‘EFRİN UYARISI YAPIYORUZ’

Türkiye ve bazı silahları grupların Efrîn’e dönük saldırıların bölgedeki siviller üzerindeki büyük bir etki yarattığını belirten Sergio Pinheiro, “Komisyon olarak saldırıların siviller üzerinde etkili olacağı uyarısında bulunuyoruz” dedi. Sergio Pinheiro, komisyon olarak Efrîn’deki gelişmeleri yakından takip edeceklerini söyledi.

‘ACİLEN ATEŞKEŞ KARARINA UYULMALI’

Suriye savaşın başından bugüne yaşanan sivil ölümlerine ve işlenen savaş suçlarına dikkat çeken Sergio Pinheiro şunları ekledi: “Suriye’de savaş hukuku dün olduğu gibi bugünde açıktan ihlal ediliyor. Ne yazık ki 7 yıldan beridir yaşanan bu ihlallere rağmen sorumlular hala bağımsız yargı önüne çıkarılmadığı gibi Suriye’deki savaşa yeni taraflar ekleniyor.”

Son olarak Suriye’deki çatışma bölgelerindeki durumun aciliyetini bir kez yine hatırlatan Suriye Uluslararası Bağımsız Soruşturma Komisyonu Başkanı Paulo Sergio Pinheiro, Savaşın bütün taraflarına yaptığı BM Güvenlik Konseyi’nin aldığı 30 günlük ateşkes kararına uyma çağrısını yeniledi.

Sergio Pinheiro’nun yaptığı sunumun ardından devlet ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri sunulan Suriye raporuna yönelik söz aldılar.

AB: CEZASIZ KALMAMALI

Avrupa Birliği adına yapılan konuşmada raporda öne çıkan hak ihlallerine hatırlatılarak, Suriye’de yaşananların cezasız kalmaması gerektiğini savuldu. AB Temsilcisi, Suriye’deki savaşın taraflarına koşulsuz bir şekilde BM Güvenlik Konseyi’nin aldığı 30 günlük ateşkes kararına uyma çağrısı yaptı.

ALMANYA, FİNLANDİYA

Almanya adına yapılan konuşmada Suriye’deki savaşın taraflarına acil bir şekilde BM Güvenlik Konseyi’nin aldığı 30 günlük ateşkes kararına uyma çağrısı yapıldı. Yine Suriye’de yaşanan suçların cezasız kalmaması gerektiğine değinildi.

Finlandiya adına yapılan konuşmada Güvenlik Konseyi’nin aldığı karara uyulması gerektiği çağrısı yapılarak, Suriye’deki savaşın taraflarının uluslararası insan hakları hukukunu ihlal ettiğine değindi.

İSRAİL: İRAN’IN TUTUMU ENDİŞE VERİCİ

İsrail adına yapılan konuşmada ise Suriye hükümetinin sivil nüfusu bombalayarak savaş ve insanlık suçu işlemeye devam ettiğini ifade etti. İsrail, İran’ın Suriye’deki savaşa müdahalesine yönelik endişesini dile getirdi.

İSVİÇRE: EFRİN’E YÖNELİK OPERASYONDA HUKUKA SAYGI GÖSTERİLMİYOR

Suriye’de sivillere dönük saldırılarını kınayan İsviçre temsilcisi ise “Terörizmle mücadele adı altında ne Efrîn’de ne de İdlib’de yürütülen askeri operasyonlarda uluslararası insan haklarına saygı gösterilmiyor” dedi. Savaşın taraflarına BM Güvenlik Konseyi’nin aldığı ateşkes kararına uyma çağrısı yapan İsviçre Temsilcisi, “İsviçre bu ateşkesin nasıl sağlanacağını bilmek istiyor” dedi.

ABD

ABD Temsilcisi ise raporda kendisine ABD’ye yönelik yapılan suçlamaların tamamının rejim ve onun müttefikleri tarafından işlendiğini savundu.

Yine Fransa, İtalya, Cin, Yunanistan, Danimarka, Cezayir, Avusturya, Avusturalya, Suudi Arabistan ve yanı sıra birçok ülke adına yapılan konuşmalarda Suriye’deki savaşın taraflarına acil bir şekilde BM Güvenlik Konseyi’nin aldığı ateşkes kararına uyma çağrısı yapıldı.

TÜRKİYE İŞGALİ SAVUNDU

Suriye Uluslararası Bağımsız Soruşturma Komisyonu Başkanı Paulo Sergio Pinheiro’nun Türk devletinin Efrîn’e dönük saldırılarına dönük eleştirisine cevap veren Türkiye ise Efrîn’e yönelik işgal girişimini savundu. Efrîn’e ve Suriye’nin diğer bölgelerindeki Türkiye’nin tutumunun eleştirildiği rapora cevap veren Türkiye temsilcisi, “Türkiye Efrîn’de kendisini savunma hakkına dayanarak terörle mücadele operasyonu yürütüyor” dedi.

RUSYA

Komisyonun raporunda Rusya’ya yapılan sert suçlamalara karşı söz alan Rusya temsilcisi ise Komisyonun bağımsız bir şekilde çalışmamakla suçlayarak, Suriye’de yaşanan insan hakları ihlallerinden kendilerinin sorumlu olmadığını savundu.

STK’LARDAN TARAFLARA ATEŞKESE UYULMASI ÇAĞRISI

Devlet temsilcilerinin arından aralarında Uluslararası Af Örgütü, İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün de arasında olduğu onlarca uluslararası sivil toplum kuruluşu temsilcisi söz alarak 7 yıl geçmesine rağmen Suriye’de savaşın hala devam etmesini sert dille eleştirdiler.

Suriye’deki bütün çatışma bölgelerindeki sivillere dönük saldırıların bir an önce sonlandırılması gerektiğini dile getiren STK temsilcileri, savaşın taraflarını acil bir şekilde BM Güvenlik Konseyi’nin aldığı 30 günlük ateşkes kararına uyma çağrısı yaptı.