Belçika Parlamentosu'nda 'Efrîn' oturumu

Belçika Efrîn Dayanışma Platformu, Hıristiyan Demokrat Partinin davetlisi olarak Belçika Federal Meclisinde milletvekilleri ile bir oturum gerçekleştirdi.

Türk ordusunun işgalinin ardından Efrîn'de yaşanan katliamlara dikkat çekmek için Belçika Federal Parlamentosu'nda milletvekilleri tarafından bir oturum düzenlendi. Oturuma davet edilen Belçika Efrîn Dayanışma Platformu üyeleri ve PYD Temsilcisi Dilşah Osman Efrîn hakkında kapsayıcı bilgi vererek parlamenterlerin sorularını yanıtladı.

'İŞGALDEN ÖNCE EFRÎN'DE BARIŞ VE ÖZGÜRLÜK VARDI'

Osman, konuşmasında kendisinin de Efrînli olduğunu ve ailesinin Efrîn'de yaşadığını belirtti ve Türk ordusunun saldırısıyla birlikte kentte büyük bir insani trajedinin yaşandığına dikkat çekti. Osman, işgal öncesi Efrîn'de farklı halkların barış içinde demokratik bir sistem altında birlikte yaşadıklarını hatırlattı ve Efrîn'in özellikle kadınlar açısından yeni bir özgürleşme modeli yarattığını, ama kadınların kazanımlarının işgalle birlikte ortadan kaldırıldığını ve yine evlere kapatıldıklarını vurguladı.

'İVEDİLİKLE YARDIM ULAŞTIRILMALI'

Osman, işgalle birlikte binlerce kişinin göç etmek zorunda kaldığını ve açlıkla yüz yüze olduklarını belirtti ve uluslararası toplumun ivedilikle Efrînli mültecilere yardım ulaştırması gerektiğini söyledi.

'YÜZLERCE SİVİLİ ÖLDÜRDÜLER'

Bir parlamenterin şu ana kadar kaç sivilin yaşamını kaybettiği sorusuna karşılık Osman, net rakamın bilinmediği ama 415 kişinin yaşamını kaybettiğine dair bilgiye sahip olduklarını ve birçok kişiden ise haber alınamadığını aktardı. İşgal ile birlikte bölgeden haber alma imkanlarının kaybolduğunu hatırlatan Osman, yüzlerce kişinin yaşamından endişe ettiklerini, Türk ordusu ile Efrîn'i işgal eden çetelerin kenti talan ettiklerini belirtti.

Yine bir başka parlamenterin “Bundan ilerisi nedir? Erdoğan Şam’a kadar gideriz, diyor, siz buna karşı ne diyorsunuz?” sorusuna Osman, "Kürt halkı sonuna kadar bunu engellemek için mücadele edecektir, fakat burada önemli olan sizlerin, Avrupa, Amerika ve Rusya’nın tavrı ne olacaktır, siz ne diyorsunuz" diye karşılık verdi.

TALEPLER İLETİLDİ

Platform üyeleri Belçikalı parlamenterlere taleplerini de iletti. Bölgeye acil insani yardım ulaştırılması gerektiğini vurgulayan Platform üyeleri, Belçika’dan bir heyetin bölgeye giderek göçe zorlananların durumunu yerinde gözlemlemesi gerektiğini de ifade ettiler.

PARLAMENTERLER: KARARLILIK GÖSTERECEĞİZ

Söz alan tüm parlamenterler, Efrîn'in ve göçe zorlanan sivillerin durumunu yakından takip ettiklerini, gereken hassasiyeti ve politik kararlılığı göstereceklerini, bölgeye daha önce heyetlerin gönderildiğini ve koşullar sağlandığında Belçika Parlamentosu'ndan bir heyetin yine bölgeyi ziyaret edeceğini söylediler.

Platform üyeleri hazırladıkları kapsamlı dosyaları da katılımcılara iletti.