Avrupa basını: Türkiye’nin hedefinde Kürtler var

Türk devletinin Efrîn’e yönelik saldırısı ve işgal girişimi Avrupa basınında geniş yer buldu. Yaygın medya organlarındaki haber ve yorumlarda Türk devletinin hedefinin Kürtler olduğu vurgulandı.

Türk ordusunun dünden itibaren başlattığı Efrîn’e yönelik hava saldırısı ile işgal girişimi ilk andan itibaren Avrupa basını tarafından da yakından izlendi. Avrupa’nın önde gelen haber ajansları ve haber siteleri saldırıyı “son dakika gelişmesi” olarak duyurdu. Saldırıya ilişkin en fazla haber ve analizlere yer veren yaygın Alman medyası oldu.

Hava saldırısının başladığı saatlerde Alman haber ajansı DPA’ya konuşan dışişleri bakanlığından bir sözcü “Kuzey Suriye’deki gelişmeleri kaygıyla izliyoruz” demekle yetindi. Gazete ve televizyonların internet sitelerinde ise şu yorumlar öne çıktı:

BİLD: Almanya’nın en çok okunan günlük gazetesi Bild internet sitesinde haberi “Erdoğan Suriye’de saldırıyı başlattı” başlığıyla duyurdu. Suriye’de yeni bir savaş cephesinin başladığını belirten gazete “Türk savaş uçakları Efrîn bölgesindeki Kürt yerleşim birimlerini bombalıyor” bilgisini geçti. Hem Türk yetkilileri ve hem de YPG sözcüsünün açıklamalarına yer veren gazete, Türk ordusunun hedef aldığı YPG’nin batının DAİŞ çetelerine karşı müttefiki olduğuna dikkat çekti.

DER SPİEGEL: Almanya’nın yüksek tirajlı haber dergilerinden Der Spiegel’in internet sitesi ise saldırının sonuçlarına ilişkin bir haber-yoruma yer verdi. “Kürtlere saldırının Suriye’de gerginliği tırmandırmasından endişe ediliyor” başlığının kullanıldığı yorumda saldırının Berlin ve Moskova’da kaygıyla izlendiği belirtildi. Ayrıca Türk ordusunun Kürtlere yönelik bu saldırının DAİŞ ile mücadeleye zarar verebileceği ifade edildi.

ARD: Alman devlet televizyonu ARD’nin ana haber bülteni “Tageschau” saldırıya geniş yer verdi. ARD haber-yorumda “Türkçe’deki ‘zeytin dalı’ barışı çağrıştırıyor. Ancak Türk askerlerinin kuzey Suriye’ye yönelik saldırısı bölge için feci sonuçlar doğurabilir” görüşüne yer verildi. Uzmanların görüşünü aktaran ARD haberinde “PKK saldırıya misilleme olarak Türkiye’de de saldırılar yapabileceğini açıkladı” bilgisini de öne çıkardı.

DİE WELT: “Erdoğan’ın Suriye’deki saldırısı” başlığıyla Die Welt gazetesinin internet sitesinde yer alan bir haber yorumda “Kürtlerin askeri bir müttefik için kurban vermek batı için kötü bir durum” görüşü dile getirildi. YPG’nin Suriye’de bir istikrar faktörü olduğu belirtilen yorumda şu görüşler dikkat çekti:

“DAİŞ ile mücadele belirleyici bir güç olan YPG Hıristiyan ve Sünni Araplarla bir demokratik yönetim kurdu, böylelikle bir iç savaşı önledi. Şayet batılı demokratlar Kürtleri bir kez daha aritmetik müttefikine kurban ederse, bunun sonuçları tarihi olur. Demokrasi için mücadele etmeyi öğrenen bu devletsiz halk yanlış ve çıkmaz bir yola girebilir.”

TELEPOLİS: Siyasi yorum ve analizlerin yer aldığı Telepolis sitesi ise saldırıyı “Moskova Efrîn’de Kürtlerin yenilmesi için izin verdi” başlığıyla duyurdu. Gün boyu Efrîn ile ilgili yaşanan gelişme ve yapılan açıklamaları özetleyen site “Öyle görünüyor ki Kürtler Efrîn’de yalnız bırakıldı” yorumunu yaptı.

DİE PRESSE: Avusturya’nın önde gelen günlük gazetelerinden Die Presse’nin internet sitesi haberi “Türk savaş uçakları Suriye’de Kürtlerin yerleşim yerlerini bombalıyor” başlığıyla duyurdu. 360’a yakın köyü olan Efrîn’de bir milyona yakın insanın yaşadığına dikkat çeken gazete, Türk devletinin bu saldırıyla 2012 yılından itibaren bölgede kurulan bir otonomi yönetimini yıkmayı hedef aldığını bildirdi. Efrîn’in tarihi bir Kürt kenti olduğunu belirtilen haberde kentin önemine dikkat çekildi.