'Askeri sonuçlar yeterli değil Putin barışı kazanmak zorunda'

BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, “Suriye’de askeri sonuçlar yeterli değil, Sayın Putin şimdi Suriye’de barışı kazanmak zorunda” dedi.

Suriye’deki iç savaşa siyasi çözüm bulmak amacıyla Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğünde gerçekleştirilen Cenevre görüşmelerinin 8. turu 3’cü haftasında devam ediyor. 28 Kasım’da başlayan Cenevre görüşmelerinin ikinci haftasına Beşar Cafferi başkanlığındaki rejim heyeti katılmazken, BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, bu süreçte muhalefet heyetiyle bir dizi görüşmeler gerçekleştirmişti.

Rejim heyetinin geçtiğimiz pazartesi günü tekrardan Cenevre’ye geri dönmesi ile birlikte, BM Suriye Özel Temsilcisi de Mistura, tekrardan heyetlerle BM Cenevre Ofisin de ayrı ayrı odalarda toplantılar gerçekleştirmeye başladı. Pazartesinden bugüne kadar yapılan toplantıların içeriğine dönük BM tarafından basına şu anada kadar bir açıklama yapılmazken, heyetler ise yapılan toplantıların ardından bilgi vermekten kaçınıyor.

Görüşmelerin içeriğine yönelik BM Basın ekibine açıklama yapmaktan kaçınan BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, bugün akşam saatlerinde İsviçre’nin resmi devlet televizyonu olan RTS’in ana haber programına katıldı.

‘ASKERİ SONUÇLAR YETERLİ DEĞİL PUTİN SURİYE’DE BARIŞI KAZANMAK ZORUNDA’

İlk olarak Rus Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Suriye’deki gücünün hangi pozisyonda olduğu sorusuna, “Bir yıldan beridir Suriye konusunda Sayın Putin’le yakından görüşüyorum. Bu süreç içerisinde Sayın Putin’in Suriye’yi yakından tanıdığını ve Suriye konusunda çok belirgin ve pragmatik bir yapıya sahip olduğunu gördüm” dedi.

Putin’in açıklamalarında değinen de Mistura, “Suriye’deki askeri sonuçlar yeterli değil, sayın Putin şimdi Suriye’de barışı kazanmak zorundadır. Bunu da BM öncülüğünde Cenevre’de yapmalıdır” dedi.

‘TOPRAK KAZANILMIŞ OLABİLİR AMA YETERLİ DEĞİL’

“Geçici toprak savaşı kazanılmış olabilir, ancak barışı kazanmalıyız” diyen de Mistura, şöyle devam etti: “Sayın Putin, Suriye’de BM öncülüğünde yeni anayasanın yapılması ve seçimlerin gerçekleştirilmesi noktasında rejimi ikna etmelidir ve cesaretlendirmelidir.”

Cenevre görüşmelerine katılan muhalefetin rejim heyetiyle aynı masada bir araya gelerek çözümü tartışmaya hazır olduğunu söyleyen de Mistura, “Muhalefetin bu isteğine karşılık ise Hükümet buna hazır olmadığını söylüyor” dedi.

Suriye’deki iç savaşa siyasi çözümün yeri Cenevre olması gerektiğini bir kez yine hatırlatan de Mistura, Suriye’nin aktüel haritasını göstererek “Bu parçalanmışlık siyasi çözüm ve barış zorluyor” dedi.

Öte yandan Cenevre görüşmelerinin 8. turunun 15 Aralık tarihine kadar sürdürülmesi planlanırken, rejim heyetinin ise Cenevre sürecini uzatarak görüşmelere katılan muhalefeti sahada tamamen etkisiz bırakmaya çalıştığı tartışılan konular arasında.