Araca bağlayıp canlı bomba olarak QSD mevzilerine gönderdiler

QSD'nin operasyonlarıyla Dêra Zor'da köşeye sıkışan DAİŞ'in, QSD savaşçıları tarafından imha edilen bomba yüklü aracı kullanan çete üyesinin araca bağlanmış olduğu ortaya çıktı.  

Dêra Zor'un doğusunda Irak-Suriye sınırında DAİŞ çetelerinin barındığı son bölgeler olan Hecîn ve çevresindeki köylere yönelik Demokratik Suriye Güçleri'nin (QSD) yürüttüğü operasyon 50'nci gününde devam ediyor.

"Cizre Fırtınası" operasyonunun "Terörü Sonlandırma Hamlesi"nin son aşaması olarak devam eden operasyonun tamamlanmasıyla DAİŞ çeteleri Suriye'nin doğusundan tamamen temizlenmiş olacak.

Suriye ve Irak'ın farklı bölgelerinden kaçan DAİŞ'liler için son barınak olan bölgede çok sayıda çete üyesi bulunuyor. QSD'nin 10 Eylül'de başlattığı operasyonda şu ana kadar birçok köy DAİŞ'ten arındırılırken, son iki haftada bölgede etkili olan kum fırtınalarını fırsat bilen çeteler Hecîn ve Baxoz cephelerinden birçok noktada saldırıya geçti.

DAİŞ'in özellikle bomba yüklü araçlarla gerçekleştirdiği saldırılar savaşçılar tarafından büyük oranda kırıldı. Saldırıların en yoğun olduğu noktalardan biri olan Hecîn cephesindeki tren istasyonunda çetelerin bomba yüklü bir aracı QSD savaşçıları tarafından etkisiz hale getirilirken, aracı kullanan canlı bombanın araca bağlı olması ise çetelerin vahşetini bir kez daha gözler önüne serdi.

Savaşçılar tarafından çekilen fotoğraflarda aracı kullanan çete üyesinin kolunun araca bağlı olduğu görülüyor. Söz konusu duruma, DAİŞ'in canlı bomba olarak kullandığı kişilerin kaçmasını önlemek için başvurduğu tahmin ediliyor.

DAİŞ'in, daha önce de farklı bölgelerde kullandığı canlı bombalara iki düzenek bağladığı ve söz konusu kişilerin bombayı patlatamaması durumunda bomba uzaktan kumanda ile infilak ettirildiği ortaya çıkmıştı.

DAİŞ'in canlı bomba olarak belirlediği kişilere çift patlama düzeneği bağlama yönteminden araca bağlama yöntemine geçmesinin nedeninin ise kum fırtınası sırasında yapılan saldırılarda bomba yüklü aracın takibinin zor olması ve söz konusu canlı bombanın izini kaybettirmesi olduğu düşünülüyor.

Hecîn cephesinde üç gün boyunca yaşanan yoğun çatışmalara ilişkin ajansımıza bilgi veren QSD savaşçılarından Şervan Azad, çetelerin dört koldan kapsamlı saldırılar gerçekleştirdiğini, ancak büyük kayıplar vererek geri çekilmek zorunda kaldıklarını aktardı.

Azad, çetelere ait bomba yüklü bir araç ile bir askeri aracın imha edildiğini ve onlarca çetenin öldürüldüğünü belirterek, bölgede denetimin kendilerinde olduğunu kaydetti.