Alman yönetmen Ott: Rojava modeli büyüleyici

 Almanya’dan Rojava’ya giden 11 kişilik heyet arasında bulunan yönetmen ve film yapımcısı Peter Ott “Bütün Ortadoğu ülkelerinin aksine Rojava’da rüşvetin olmaması önemli. Rojava’daki demokratik toplum modeli büyeleyici” diye konuştu.

Aralarında parlamenter, akademisyen ve gazetecilerin yer aldığı 11 kişilik heyet Pazartesi gününden bu yana Rojava’da görüşmeler yapıyor. Önceki gün Qamişlo’da Cizre Kantonu yetkilileri görüşen heyet Kobanê’nin ardından Amude ve Minbic’e geçti.

Bir hafta boyunca Rojava Kürdistanı ve Kuzey Suriye’de bulunacak Alman heyeti Türk devletinin işgalinin ardından Şehba Mülteci Kampı’na yerleşmek zorunda kalan Efrînlilerle görüşmek istiyor. Heyetin üyeleri arasında bulunan yönetmen ve film yapımcısı Peter Ott, Şehba’ya izin çıkmasını beklediklerini belirti.

“ALMANYA’YA DOLU DOLU DÖNÜYORUZ”

ANF Almanca servisinin heyetin ziyaretine ve ilk izlenimlerine ilişkin sorularına yanıt veren Ott “Umarız Esat rejimi Şehba bölgesine geçmemize izin veriyor” diye konuştu. Bu yılın başında Almanya’da gösterime giren ve YPG/YPJ’nin DAİŞ çetelerine karşı mücadelesini konu alan “Das Milan-Protokoll” filminin yönetmeni ve senaristi de olan Ott izlenimlerini şöyle anlattı:

“Şüphesiz bir haftalık süre bölgeyi gezmek ve buradaki tecrübeleri dinlemek için az. Biz sadece bu süre zarfında yüzeysel olarak bir tecrübeye sahip oluyoruz. Ancak şunu hemen söyleyebilirim; demokratik değerler esas alınarak oluşturulan öz yönetimler ve kadın-erkek eşitliği büyüleyici.

Bunu iki nedenden dolayı söylüyorum, birincisi; bu model savaşın sürdüğü bir bölgede oluşturuluyor, ikincisi de eksiklikler sürekli tamamlanıyor, yani kendisini hep yenileyen bir model. Bir başka nokta ise bütün Ortadoğu ülkelerinin aksine burada rüşvetin olmamasına hayran kaldım.”

Kapitalist sistemin egemen olduğu bir dönemde Ortadoğu’daki alternatif yönetim ve yaşam modelini gözleriyle görmek istediğini belirten sinema sanatçısı Ott “Beni bu tarihi proje ilgilendiriyor ve şimdi bunu görmem için bir fırsatın doğmasına çok seviniyorum” diye konuştu.

Almanya’ya döndükten sonra Rojava’daki tecrübelerini değişik etkinliklerle anlatacaklarını belirten yönetmen ve yapımcı Ott “Ben de bu geziyi yeni projelerin arayışı olarak görüyorum” dedi. Sanatçı Peter Ott son olarak Almanya’daki entelektüellerin Rojava’dan öğrenecekleri çok şey olduğunu belirtti.

Heyetin üyeleri arasında yer alan Sol Parti yönetiminden Jan van Aken ise dün yaptığı açıklamada, 2014 yılında ziyaret ettiği Rojava ile bugün gördüğü Rojava arasında büyük bir fark olduğuna dikkat çekmişti. Çalışır hale gelen petrol kuyularını ve tarımdaki gelişmeleri gösteren Aken, Rojava’nın daha fazla Almanya’nın gündemine girmesi gerektiğini belirtmişti.